Havucun faydaları nelerdir? Hamilelikte havuç yenir mi?

Maydanozgiller ailesinden olan çok fazla tüketimi yapılan bir sebze türüdür. Anavatanı Güneybatı Asya ve Avrupa olmaktadır. Havuç sebzesi içeriğinde bulunan A vitamini ve karotenoidler bakımından oldukça zengin bir sebzedir. Türkiye'de en çok havucun üretildiği yer Konya olarak bilinir. Hem yemeklere verdiği lezzet hem de sağlığa olan faydaları ile eşsiz bir besin kaynağıdır. Havucun faydaları nelerdir? Bu konuya ayrıntılı değineceğiz. Hamilelikte havuç yenir mi? İşte tüm detaylar…

Lezzetli oluşu ve sağlığa olan faydaları saymakla bitmeyen şifa deposu bir besindir. Havuçlar turuncu, siyah, mor, kırmızı, beyaz ve sarı havuç olmak üzere birçok çeşidi bulunmaktadır. İçeriğinde bol miktarda K, A, B,C,D ve E vitamini bakımından zengin bir sebze çeşididir. Faydaları saymakla bitmez, ayrıca havucun kendisi kadar suyunu tüketmekte cilt ve kilo alımı bakımından yara sağlamaktadır. Havucun zararları nelerdir? Merak edilen bu soruyu yanıtlayacağız. Havucun kalorisi ve besin değeri işte detaylar.

HAVUCUN FAYDALARI NELERDİR?

Sağlık dostu ve lezzetli bir besin ürünü olan havuç bol miktarda A, B, C, D ve E vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Bu özelliği ile birçok hastalıklara fayda sağlamaktadır. Faydaları şu şekildedir;

•A vitamini ve bol miktarda içerdiği vitaminleri ile karaciğeri kuvvetlendirir ve korur.
•Kalp rahatsızlığı ve damar sertliği olanlara fayda sağlamaktadır.
•Havucu ara öğünlerde 1-2 küçük yenilmesi tokluk hissi sağlamaya yardımcı olur.
•Karaciğer fonksiyonlarının korunmasında ve sindirim sistemini korumaya ve güçlendirmeye yardımcı olur.
•Cildi canlandırır, parlaklık ve güzellik verir.
•Yaşlanmayı önlemeye yardımcı olur.
• İçeriğinde bulunan doğal A vitamini kaynağı olduğundan dolayı göz sağlığını, görme gücünü artırmayı sağlar. Ayrıca kemik bozuklukları ve osteoporoza karşı etkili ve güçlüdür.
•Havuç sebzesinin içerdiği potasyum ve posa içeriği ile kolesterole, hipertansiyona iyi gelmektedir.
•Safra kesesi ve karaciğer enzimlerini düzenler ve korumaya yardımcı olur.
•İçerdiği E vitamini ile kanser oluşumunu engelleyici ve önleyici özelliği bulunan doğal bir kanser savaşçıdır.
•Güçlü bir antioksidant olan beta karotenden zengin olduğu için hücre dejenerasyonunu önler. Hücre yenilmesini sağlar.

HAVUCUN ZARARLARI

Birçok rahatsızlığa iyi gelmesi ve yemeklere verdiği lezzeti ile bilinen havuç sebzesinin ne kadar faydası olsa da ayrıca zararları da mevcuttur. Gereğinden fazla havuç tüketimi K vitamini fazlaca alınma ihtimalini arttırır. Ayrıca kan sulandırıcı ilaçlar ve ameliyat öncesi doktora danışmadan tüketilmemesi gerekmektedir. Aşırı miktarda havuç tüketimi pankreasa fazla yüklenebilmektedir. Ayrıca aşırı tüketim olduğu zaman baş ağrısı, mide bulantısı ve kusmaya neden olabiliyor. Birde havucun temel bileşeni olan beta-karoten fazla alındığında cilt renginde de bazı değişimler gözlemlenebilmektedir.

HAMİLELİKTE HAVUCUN FAYDALARI

Sağlığa olan faydası ile bilinen havuç sebzesi ayrıca hamilelikte tüketiminde oldukça yararı bulunan bir sebzedir. Hamilelikte havucun faydaları şunlardır;

•Havucun içeriğinde bulunan mineral ve vitaminler sayesinde anne adaylarını üst solunum yolu enfeksiyonlarından korur ve hastalıklara karşı vücut direncini sağlar.
•Karaciğerlerin temizlenmesine yardımcı olur ve karaciğerlerin düzenli bir şekilde çalışmasına olanak sağlar.
•Şifa kaynağı olan havuç kan şekeri miktarını azaltarak diyabet riskini azaltır.
•Vücut sıvılarının kontrolde olmasını sağlar ve kan şekerini düzenler.
•Gereksiz kilo alımına karşı vitamin takviyesi yapmaya yardımcı olan mucizevi bir besin ürünüdür.

HAVUÇ KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ

Mutfaklarımızda yemeklerimize verdiği lezzet ve sağlığa olan faydası ile bilinen havuç sebzesi kalorisi 41 kcal olarak bilinir. Havuç sebzesinin besin değeri ise; %86 karbonhidrat, %9 protein, %5 yağ içeren bir sebze türü olarak bilinir.

Dolar ne kadar? İşte 20 Nisan güncel döviz kurları Penaltı kaçırıp oyundan alınan Can Uzun gözyaşlarına boğuldu İstanbul, Ankara, İzmir dahil 45 kente sarı kodlu uyarı!
Sonraki Haber