Hastaya nakledilecek akciğer drone ile taşındı

Dünyada ilk kez hastaya nakledilecek bir akciğer insansız hava aracı (drone) ile taşındı. Kanada'nın Toronto kentinde gerçekleştirilen operasyonla organ başka bir hastaneye sadece 6 dakikada ulaştı. Daha önce ABD'de böbrek, kornea ve pankreas taşınmıştı.

Kanada'nın Toronto kentindeki Western Hastanesinde tıp tarihine damga vuran bir olay yaşandı. Bir hastadan alınan akciğer, 6 dakikalık bir uçuşun ardından Toronto General Hastanesine ulaştırıldı. Yeni sistemle, hastaya nakledilecek organlarda ulaşımda kaybedilen sürelerin en aza indirilmesi hedefleniyor.

Drone naklini gerçekleştiren Unither Bioelectronique şirketinin sahibi Martine Rothblatt, Toronto General Hospitalı, Kanada’daki ilk ikili ve tekli akciğer naklinin gerçekleştiği hastane olduğu için seçtiklerini açıkladı.

Kanada resmi haber ajansı CP’ye konuşan Rothbaltt, bir ekiple 18 ay boyunca yürüttükleri çalışmada, başarılı bir nakil için tüm aşamaları test ettiklerini söyledi.

DAHA ÖNCE BÖBREK, KORNEA VE PANKREAS TAŞINMIŞTI

İlki 2019 yılında ABD’nin Baltimore kentinde bir böbreğin nakledilmesi ile başlayan drone ile organ taşıma, daha sonra Nevada’da kornea ve Minnesotta’da da pankreas taşınması ile kayıtlara girdi.

KUTU ÖZEL OLARAK TASARLANDI

Toronto’da gerçekleştirilen drone ile akciğer taşıma için Unither Bioelectronique şirketi, drone takılan ve akciğerde herhangi bir bozulmaya meydan vermeyecek özel bir kutu da geliştirdi. Kutuyu; yükseklik, barometrik basınç, titreşimler ve diğer sarsıcı olaylardaki değişikliklere dayanacak şekilde tasarlayan şirket, donanıma, kutunun taşıma sırasında meydana gelebilecek olası düşme ihtimaline karşı paraşüt ve gelişmiş GPS sistemi de ekledi.

İnsansız hava aracı ve konteynerin tamamlanmasının ardından, aylar boyunca değişik iklim şartlarına karşı, akciğerleri simüle eden sahte paketler ve düşme testleri ile dolu uygulama uçuşları gerçekleştirildi.

En düşük emekli maaşında iki yeni formül Antalyaspor'da flaş ayrılık: Zymer Bytyqi sözleşmesini feshetti Emniyet Amiri babasının beylik tabancası ile ağabeyini öldürdü
Sonraki Haber