Gergerlioğlu'nun vekilliği neden düşürüldü?

Sosyal medya üzerinden "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliği düşürüldü. Peki Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşmesine hangi paylaşımı neden oldu? İşte tüm detaylar...

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun yargı kararı TBMM Genel Kurulunda okunarak milletvekilliği düşürüldü.

Gergerlioğlu, 2018'de milletvekili seçilmeden önce yargılandığı Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesince 21 Şubat 2018'de “PKK/KCK propagandası yapmak” suçundan hapse mahkum edilmişti.

Mahkeme kararının, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesince hukuka uygun bulunmasının ardından temyiz üzerine dosya Yargıtay'a gönderilmişti. Yargıtay 16. Ceza Dairesi HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'na ‘terör örgütü propagandası yapma' suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını geçtiğimiz ay onamıştı.

SOSYAL MEDYADA NE PAYLAŞIMI YAPMIŞTI?

Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesinden gelen gerekçeli kararda, Gergerlioğlu’nun 20 Ağustos 2016 tarihinde T24’te yayımlanan bir yazıyı sosyal medya hesabından paylaştığına dikkat çekilmişti.

Gergerlioğlu, Twitter hesabından bir açıklama yaparak, şunları yazmıştı:

"Bana ceza getiren haber yayında ceza almıyor, dava açılmıyor zaten dava açılacak bir şey yok orada bir barış çağrısı var. Gazeteciler almış bunu haber yapmış. 'Devlet adım atarsa barış 1 ayda gelir.'  diye web sitelerinde bir haber olarak çıkmış."

"PKK PROPAGANDASI YAPTIĞI AÇIKTIR”

Mahkemenin kararında paylaşımdaki fotoğrafa vurgu yapılarak, şu görüşler savunulmuştu:

”3 adet teröristin elinde AK-47 uzun namlulu tüfekleriyle fotoğrafı ve bu fotoğrafın yanında ‘PKK: Devlet adım atarsa barış 1 ayda gelir’ sözünün yazılı olduğu anlaşılmaktadır. Belirtilen paylaşımın içeriği ve yanındaki görsel dikkate alındığında sanığın PKK/KCK terör örgütünün propagandası mahiyetinde fotoğrafa yer vererek, silahlı terör örgütü PKK'nin şiddet, cebir içeren yöntemlerini övücü ve teşvik edici şekilde propagandasını yaptığı açıktır”

Gergerlioğlu’nun söz konusu paylaşıma ilişkin savunmasında yaptığı “2014 yılında çıkartılan PKK ile ilgili çözüm yasası halen yürürlükten kaldırılmış değildir” açıklamasını “suçtan kurtulmaya yönelik” olarak değerlendiren mahkeme, “savunmaya itibar edilmediğini” vurguladı kararda ve “paylaşımın çözüm süreci bittikten çok sonra ve devlet güçlerinin ülkenin Güneydoğu bölgesinde terörle mücadelesinin sürdüğü dönemlerde yapıldığına” dikkat çekmişti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan emeklilere zam sinyali! Fatih Terim sezonu 2 kupayla tamamlamak istiyor Taksim'de 1 Mayıs kutlanacak mı?
Sonraki Haber