Gaziantep "Gazilik" ünvanı neden, ne zaman verildi? 25 Aralık 1921 Kurtuluşun 100. yılı

Milli mücadeledeki dillere destan kahramanlıkları nedeniyle "Gazi" ünvanı alan Türkiye'nin incisi Gaziantep'te 25 Aralık 1921 tarihi düşman işgalinden kurtuluşun adıdır. Kahraman evlatları Şahinbey, Şehitkamil, Yüzbaşı Kılıç Ali'nin ölümüne savunduğu Gaziantep'e gazilik ünvanı neden, ne zaman verildi?

Bu yıl düşman işgalinden kurtuluşun 100. yılını kutlayan Gaziantep Kurtuluş Savaşı Güney Cephesi'nde dillere destan savunmasıyla Fransızlara karşı üstün bir zafer kazanmıştır. Her yıl 25 Aralık tarihinde düşman işgalinden kurtuluşu kutlayan Gaziantepliler kahraman evlatları sayesinde özgürlüğüne kavuşmuştur.

Gaziantep'e Gazilik Ünvanı Neden Verildi?

Tarihteki adı Ayıntap, Aynıtap olarak bilinen Gaziantep Milli Mücadeledeki cansiperane savunmasıyla adını tarihe yazdırmış bir şehirdir.

25 Aralık 1921'de şehri işgal etmeye çalışan Fransızların geri çekilmesi ve terk etmeleriyle Gaziantep düşman işgalinden kurtulmuştur.

Gaziantep'e 6 Şubat 1921 tarihinde TBMM tarafından "Gazi" ünvanı verilmiştir.

Bütün dünyanın ayakta alkışladığı Antep savunması için, Fransız General Guro "Beyler siz hayal görüyorsunuz! Türklerin işini Yunanlılar mı bitirecek? Biz koca Fransız Devleti, bir Antep sancağı ile başa çıkamadık." demiştir.

Atatürk ise Gaziantepliler için ; "Türküm diyen her şehir, her kasaba ve en küçük Türk köyü Gazianteplileri kahramanlık örneği olarak alabilir." demiş ve Anteplilerin kahramanlığını herkese örnek olarak göstermiştir.

26 Nisan 2024 Cuma TJK at yarışı programı açıklandı! Gaziantep'te vatandaşları tedirgin etti! 25 Nisan 2024 TJK at yarışı koşu sonuçları belli oldu!
Sonraki Haber