Ferhat Göçer SuperHaber'de!

Astrolog ve Sunucu Mine Ayman'ın müzik, sanat ve kültür dünyasının ses getiren isimleriyle buluştuğu programının yeni konuğu şarkılarıyla hafızalarda derin izler bırakan Ferhat Göçer...

Mine Ayman'ın konuğu olan başarılı şarkıcı Ferhat Göçer, tüm dünyanın mücadele ettiğpandemi sürecinin insanlar üzerindeki ekonomik ve psikolojik etkileri, Türk edebiyatının önemli yazarı Sabahattin Ali'nin hayatından izler taşıyan 'Aldırma Gönül' isimli müzikal oyunu, yeni tekli şarkısı 'Ağır Yaralı'nın çıkış süreci ve rap müziğin yükselişi ile ilgili SuperHaber izleyicilerine çarpıcı açıklamalarda bulundu.

"KORONAVİRÜSÜN YARATTIĞI ŞOK EKONOMİDEN ÇOK PSİKOLOJİK OLDU"

25 yıl doktorluk yapan Ferhat Göçer, koronavirüs sürecini değerlendirdi: Eski bir doktor olarak süreci yakından takip ettim. Çok ürkütücü bir tablo vardı. En büyük korkum sevdiklerimin, ailemin, yaşlıların sonra da tabii ki bizim nasıl etkileneceğimizdi. Çünkü bilmediğimiz bir tabloyla karşı karşıyayız. Çok tehlikeli ve öldürücü bir virüsle. Hekim arkadaşlarımızdan kaybettiklerimiz oldu, hastalananlar oldu. O tablonun ürkütücü haliyle yaşadığımız şok virüsün etkisini daha da büyüttü. Yeni gelecek dalgaların eskiye nazaran daha hafif olacağını düşünüyorum. Çünkü en azından hastalığın ne olduğunu anladık, daha bilinçliyiz.  Sağlık sistemimiz gerek yetişmiş eleman tarzına gerekse ekipman olarak dünyanın birçok ülkesinin sağlık sisteminden üstün. Bu açıdan nispeten daha güvenle ve biraz daha rahatlıkla bakabiliyoruz önümüzdeki sürece. Yine de temkini ve önlemleri elden bırakmamak lazım. Ben bu sürecin ilk 1 ayında çok büyük bir şok yaşadım. Sonra yavaş yavaş kendimi toparlamaya, kabullenmeye başladım. Ne yaparsak yapalım sonuçta sadece ülkemizde değil bütün dünyada korkunç bir çöküş yaşandı. Ondan da nasibimizi aldık. Bizim adımıza da, sektör adına da, dünya adına da büyük bir şok. Bitti mi bilmiyoruz, nasıl bir şey bu tam olarak açıklayamıyoruz. Kendi adıma uzun vadede 2020’yi sakin geçirmeyi hedefliyorum. Çalışma noktasında en doruktayken birden bire boşluğa düşürdü. Bunun yarattığı şok ekonomiden çok psikolojik oldu. Bu daha büyük bir problem. Ekonomik sıkıntılar geçer, bir dönem parasız kalırsın sonra atlatırsın geçer. Yaşanılanların psikolojik etkisi, boşluk, belirsizlik ve hiçbir şey yapmama duygusunun insanda yarattığı korkunç his, o bir daha hiç yaşanmasın.

"YOL HARİTAMI DEĞİŞTİREN BİR ŞARKI OLDU"

Göçer, yeni tekli şarkısı 'Ağır Yaralı'nın çıkış sürecini şu sözleriyle anlattı: 'Ağır Yaralı' benim bütün yol haritamı değiştiren bir şarkı oldu. Çünkü aslında çıkarttığımız şarkıda da 'Aramızdaki Mesafeler' isimli şarkıyla ya da tek bir şarkıyla çıkmayı düşünüyordum. Aylar öncesinde şarkıya söz yazması için Zeynep Talu’ya yollamıştım. Biz parçamızı hazırladık, video klibini çektik. Her şey hazır. Bir gece 'Ferhat, al şunu bir bak bakayım' diye bana 'Ağır Yaralı'nın sözünü yolladı. Şarkıyı görünce vuruldum. Zeynep ile oturduk düşündük ne yapalım diye. Bir kere şarkının “Aramızdaki mesafeler” için yapılmış olan klibine baktım sahneleri bu şarkı için çok daha uygun. Dolayısıyla bazı sahnelerini ve senkronlarını çıkarttık ve yeniden modifiye ettik. Yeniden birkaç çekim yaptık.

MÜZİKLİ TİYATRO OYUNU İLE SAHNELERE ADIM ATTI

Ezel Akay’ın yönetmen koltuğuna oturduğu, Ferhat Göçer’in sahne performansıyla, Türk edebiyatının usta yazarlarından Sabahattin Ali'nin hayatından kesitleri sahneye taşıyan “Aldırma Gönül” müzikli oyunu tiyatroseverlerden tam not aldı. Göçer, projeyle ilgili şu yorumu yaptı: Oyunculuk yapacağım diye girmemiştim işe, tamamen özümsemeye gayet ettim. Yönetmen Ezel Akay’ın söylediği şey şuydu; bir şey oynamaya çalışma, kendin ol ve özümsemeye çalış. Bir şeyi oynamaya çalışma çabası içinde olmamak beni çok rahatlattı. Sabahattin Ali’yi tanımaya, anlamaya çok çalıştım ve eserlerinin hepsini okudum. Şarkılarını söylüyordum tabii 'Leylim Ley' olsun, 'Aldırma Gönül' olsun. Ancak bu kadar hayatına hakim değildim. Sadece kaba bir bilgiye sahiptim. Tanıdıkça çok daha hem özdeşleştim. Türkiye'de 1940’larda siyasi, ekonomik ve sosyal açıdan neler olduğunu yakından öğrenebilme şansına sahip oldum. Kişiliği, karakteri, haksızlıklara tavrı, susmayışı ve bunu hayatıyla ödemiş olması beni çok etkiledi. Olabildiğince doğru aktarmaya gayret ettim.

BAŞKA PROJELERDE OYNAYACAK MI?

Ünlü şarkıcı, tiyatroseverlerin merakla beklediği diğer projeleriyle ilgili şunları söyledi: Beni heyecanlandıracak başka oyunlar olacaksa tabii ki devam ederim. Ancak bundan sonra tiyatro yapıcam falan diye bir şey söz konusu değil. Sinema konusunda öyle bir heyecanım olmadı. Zaten 25 yıl hekimlik yapmış ve emekli olmuş birisiyim. Müzik içinde birçok şeyi feda etmiş birisiyim. Sürpriz ve küçük Sabahattin Ali gibi bir proje olursa tekrar olabilir. Bu dakikadan sonra dümeni tekrar kırıp, başka bir mesleği yapacak değilim. Öyle bir heyecan da hissetmiyorum zaten. Burada hedef oyunculuk değil, onlar hep yardımcı roller. Aslında yaptığımız iş; 10-11 tane Sabahattin Ali şarkısını lanse etmek için mizansen hazırlamaktı. Olayın boyutları başka bir yere geldi. Çünkü Sabahattin Ali’nin edebi kişiliğinin ve Türkiye’nin genel olarak toplum vicdanlığındaki o ölümsüz yerinin büyüklüğünden kaynaklı olarak projenin büyümesi söz konusu oldu. Ben bundan sonra tiyatro yapacağım, sahnelere çıkacağım, sinemada oynayacağım gibi bir şey asla söz konusu değil.

RAP TRENDİNİ DEĞERLENDİRDİ

Rap müziğin yükselişiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu: Sadece Türkiye’de değil dünyada da rap, trap, hiphop tarzındaki şarkılar büyük bir trend yakaladı. Görsel ve edebi anlamda güzel işler yapıldı. Şarkının içine bakıldığı zaman bir anda anlamlar değişti, hikayeler anlatılmaya başlandı. Bizim beğenmediğimiz şeyler genç jenerasyon tarafından kucaklandı. Pop düşüşe geçti, dünyada da pop müziğin sıkıntıları oldu. Dünyadaki yapımcılar ve bu konudaki trend satırlar hiphopu, trapi ve rap ile popu birleştirmeyi başardı. İkisi el birliğiyle birbirini destekleyip yeni sentezler oluşturdu. Türkiye’de bu yapılamıyor. Türkiye’de sektörlerin ve tarzların birbirine olan bu husumetlerden ve çekemezlikten dolayı hiçbir zaman bir araya gelemediler. Bu konuyu aşabilmek ancak tarzların ve üslupların bir araya gelmesiyle mümkün. Eğer bu sentezi başarabilirlerse tutmaya devam ederler. Ancak inatla biz sadece özümüzü koruyacağız sadece bunu yapacağız diye devam ederlerse kısa bir süre sonra kısır döngü içerisinde popun yaşadığı krizin aynısını yaşayacaklarını düşünüyorum.

Astrolog ve Sunucu Mine Ayman'ın Ferhat Göçer ile gerçekleştirdiği sohbetin tamamı SuperHaber YouTube kanalında yayında…

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

Zeki Demirkubuz'dan Nuri Bilge Ceylan'a sert sözler: Adilik yapmasın! Onu hatırladınız mı? Yabancı Damat'ın Memik Dedesinden mesaj var ‘HUDUTSUZ SEVDA’DA İNTİKAM YOLCULUĞU! ‘BAMBAŞKA BİRİ’DE SIR PERDESİ ARALANDI! 'Do Not Disturb'te gemici Ayzek'in karaya oturuşu! 'Kötü Adamın 10 Günü' film incelemesi! İyi adam mı, kötü adam mı?