Merkez faizle yine vurdu, dolar ve altın geriledi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun son faiz kararı büyük yankı uyandırdı. SuperHaber Ekonomi Kulisi, o kararın perde arkasına ışık tutuyor...

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini 200 baz puan daha artırdı.
Bu kararın temelinde iki neden var. Bir tanesi, küresel enflasyon ve küresel tahvil faizlerindeki yükseliş ve bunun bizim faizlere ve enflasyona da olumsuz etkisi. Diğer neden ise kurlarda yine küresel etkilerle yeniden hareketlilik yaşanması ve kur istikrarının Türkiye ekonomisi için çok ama çok önemli oluşu. Piyasada genellikle 100 baz puanlık (Yüzde 2’lik) bir artış beklentisi vardı. O nedenle de 200 baz puanlık artış ‘cesur karar’ olarak yorumlandı. Faiz kararı açıklandıktan hemen sonra Dolar, Euro, altın TL karşısında ortalama yüzde 2 geriledi.

ŞİMDİ REFORMLAR GELİYOR

Merkez Bankası’nın sıkı duruşu sürdürme kararlılığı net bir şekilde ortaya koyulduktan sonra, enflasyon ile mücadeleye ve makro ekonomik hedeflere dönük adımlar süratle atılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen Cuma açıkladığı ‘Ekonomik Reform Paketi’ önümüzdeki günlerde adım adım hayata geçecek. Bu konudaki icraat takvimi de Salı günü ekonomi yönetimi tarafından açıklanacak. Dolayısıyla şimdi sıra reformların başlamasında ve ekonomide kalıcı güçlü pozitif etkiler sağlanmasında.

HAKSIZ ELEŞTİRENLER YİNE YANILACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan da ekonomi yönetimi de asla yüksek faizi ya da faizlerin yüksek olmasını savunan politikalardan yana değil. Ancak, kur ve fiyat istikrarının sağlanması, Türkiye’nin ihtiyacı olan dış kaynağın girişinin hızlanması için faizlerin piyasaya uyumlu olarak yükselmesi gerekiyordu. Muhtemelen bu yılın son çeyreğinde faizlerde de düşüş başlayacak. Reform paketini detaylı okumadan, muhalefet olsun diye eleştirenler de yanılacak.

İstanbul geneli uygulama yapıldı! İşte Candaş Tolga Işık'ın çok konuşulan Kılıçdaroğlu esprisi 26 Nisan 2024 tarihli Resmi Gazete yayımlandı!
Sonraki Haber