EYT'lilere 2022 müjdesi geldi! Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Kritik Adım Atılıyor! İşte Yeni Plan

"Emeklilikte Yaşa Takılanlar" için hükümetin yeni adımları merakla bekleniyordu. EYT'lilere müjdenin 2022 yılı içerisinde verileceğini söyleyen AK Partili Muhammed Emin Akbaşoğlu çalışmaların başladığını duyurdu. EYT'lilere 2022 müjdesi geldi! Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Kritik Adım Atılıyor! İşte Yeni Plan...

20 yıldır süren problem 2022 yılı içinde çözüme kavuşuyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar için müjdeli haberi AK Partli Muhammed Emin Akbaşoğlu verdi. Çalışmaların başladığını söyleyen Akbaşoğlu, EYT düzenlemesinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte yapılacağını söyledi. İşte EYT düzenlemesi için atılacak adımlar...

Emeklilik meselesi için bilindiği gibi 3 şart gerekiyor. 1- Prim gü sayısını tamamlamak, 2- Yıl, 3'üncüsü de yaş. Bu üçüncü şık yaklaşık 20 yıldır çözülemeyen bir problem olarak ortada duruyordu. Yaş şartını yerine getirmeyenler için bu bir sorun. Yaş şartı için de anayasa kararı var. Türkiye'de prim ödeyecek insan sayısı ile emekli olacak insan sayısı arasında bir oran mevcut. Peki EYT'liler için kritik düzenlemede neler var? Emeklilikte Yaşa Takılanlar için 2022 planı ne? İşte EYT'li grup için yeni düzenlemenin detayları...

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için kritik tarig 9 Eylül 1999. 1999 yılının bahar aylarında alınana bir karar yaklaşık 20 yıllık bir problemin de başlangıcını oluşturuyor. Öyle ki, 9 Eylül 1999 öncesinde ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlamış ve prim gün sayısını tamamlamış olanlar yaş şartından dolayı emekli olamıyor. Bu tarihten önce de erkeklerde 25, kadınlarda 20 yıl sigortalı olma şartı bulunuyor.

Erkekler için ise 2022'ye göre 1997 yılı ve öncesinde sigortalı olanlar için 25 yıl tamamlanmış durumda. Daha sonra sigortalı olanlar için de 25 yılın geçmesi gerekiyor. Ancak bu tarihten önce Emekli Sandığı'na girmiş ya da Bağ-Kur'lu olmuş EYT'liler de mevcut. Bütün bunlar ayrı ayrı değerlendirilecek.

EMEKLİLİK ŞARTI TESPİT EDİLECEK

EYT için kapsam belirlendikten sonra yeni düzenlemeye göre emeklilik şartları tespit edilecek. Bir yandan primini ve yılını doldurmuş olanlar başka şart aranmadan emekli edilsin önerisi bulunuyor. Ancak burada farklı kurumlarda çalışmış kişilerin hangi statüde emekli olacakları sorunu yatıyor. Konuşulan formül ilse belli bir yaşın üzerinde kimseler emekli edilecek. Diğer yandan kademeli emeklilik hakkı da düzenlemenin detaylarında yer alıyor.

MALİYET ANALİZİ

Yaşa takılanların sayısı net olarak bilinmiyor ancak 5 milyon kişinin olduğu söylentisi var. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bu grup içerisinde hesaplanan emekli sayısı 900 bin kişiyi buluyor. Bu 900 bin kişinin emekli edilmesi durumunda ise ilk yıl yaklaşık 300 milyar TL sosyal güvenlik maliyeti olacak. Bu rakam 10 yıl içerisinde ise 800 milyar liranın üzerinde bir yük demek olacak. Emeklilikte Yaşa Takılanların mağduriyetini giderecek formül ise şu an planlanma aşamasında.

UYGULAMADA USÜLLER BELİRLENECEK

Hak sahiplerinin belirlenmesi bu düzenlemenin en önemli parçası olarak kabul ediliyor. Örneği 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olmuş ancak daha sonra memur olmuş kimseler hangi kurumdan emekli olacak? EYT'li diye resen emekli mi olacak? bu sorular gündemdeki yerini koruyor.

EYT 2022 YASALAŞMA SÜRECİ

Çalışmaların başlayabilemesi için önce yasal düzenlemenin yapılmasıo gerekiyor. TBMM gündemine gelecek Emeklilikte Yaşa Takılanlar için yasal düzenlemenin bahar aylarında yapılması bekleniyor.

Deprem uzmanlarından açıklama: Kalitesiz yapılarda yıkıcı olabilir Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan: 'Ben de seni protesto ediyorum' Tokat beşik gibi sallanıyor! Sulusaray'da üçüncü deprem!
Sonraki Haber