Ev Hanımı nasıl emekli olur? Ev kadınları nasıl emekli olur? İşte o fırsat...

Ev Hanımı nasıl emekli olur? Ev kadınları nasıl emekli olur? İşte o fırsat... Hiçbir işte çalışmamış, genç yaşta evlenerek çocuk sahibi olan ev kadınları son günlerde nasıl emekli olurum sorusuna yanıt arıyor. Türkiye'de emekli olabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Ev Kadınları nasıl emekli olur sorusu da hazırlanan yeni düzenlemeyle yanıtını buldu.

Ev Hanımı nasıl emekli olur? Ev kadınları nasıl emekli olur? İşte o fırsat...

Ev Hanımı nasıl emekli olur? Ev kadınları için emeklilik fırsatı! Hiçbir işte çalışmayan ev hanımlarının nasıl emekli olabileceği konusunda araştırmalar sürüyor. 2008 yılından itibaren çalışmaya başlayan kadınların toplamda 7200 gün prim ödemesi gerekiyor. Tabi 20 yıl çalışması gerekiyor.

EV HANIMI NASIL EMEKLİ OLUR?

Haber sitelerinde de sık sık yer alan konu ev hanımlarının dikkatini çekmekte olup, ev hanımlarının emekliliği ile ilgili düzenlemelerin yasallaşıp yasallaşmadığı sorulmaktadır. TBMM'ye sunulan son yasa tasarısına göre kadınların emeklilik durumları ile ilgili birçok konuda değişiklik olacak. Tasarıdan hiçbir işte çalışmamış ev hanımları da yararlanacak. Ve emekliliğin yolu açılacak.

YASA TASARISINA GÖRE;

Komisyona sevk edilen yasa tasarısına göre de 25 yıl evli kalmak ve 50 yaşını doldurmak suretiyle ev hanımları emeklilik hakkını kazanacak. Ancak emeklilik talebi ile başvuruların yapılması için ev hanımlarının bazı şartları yerine getirmesi gerekiyor.

Peki o şartlar neler?

*Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile herhangi bir bağlarının olmaması.

*Geçmişte belirli bir süre SGK kaydı olan ev hanımlarının, başvuru yaptıkları tarihte SGK ile herhangi bir bağlarının olmaması.

*1995’den yılından önce evlenmiş olmak (En az 25 yıl) evli kalmak.

*50 yaşını doldurmuş olmak. (1970 yılı öncesinde doğmak)

*18 yaşından büyük olmak.

*Yaşlılık veya malullük aylığı almamak.

*Gelir vergisine tabii olmamak. (Herhangi bir gelire sahip olmamak)

EV KADINLARI NASIL EMEKLİ OLUR?

Ev kadınları emeklilik için araştırmalarını sürdürüyor. Hiçbir işte çalışmamış ve sigorta ile bağı bulunmayan ev hanımlar, doğum borçlanması ve yurt dışında ikamet edilen veya çalışılan sürenin borçlanması ile emekli olabiliyor.

Hiçbir işte çalışmayan dolayısıyla sigortası olmayan ev hanımları da sigorta primlerini kendisi ödeyerek emeklilik hakkını kazanabiliyor. Her ay düzenli sigorta primlerini yatıran ev hanımları gerekli şartlar da oluşmuşsa emekli olmaya hak kazanıyor.

Hükümet, hiçbir sigorta başlangıcı olmayan ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primini yatırarak emekli olmalarını teşvik ediyor. Babasından dul aylığı alan kadınlara "ev sigortası" hakkı verilirken, bugüne kadar isteğe bağlı sigorta yaptıran ev kadınlarının sayısı 300 bini geçti. Bu kapsamda sigortasını başlatan ancak primini yatıramayanların primlerini bir yıl içinde ödemesi gerekiyor.

Bu süre içinde primlerin yatırılmaması durumunda sigortalılık süresine sayılmayacak. Bu kapsamda olan ev kadınları 12 aylık dönemde ödenmeyen primleri için yapılandırmaya başvurup taksit olanaklarından yararlanabilir.

Temmuzda başvuruda bulunanlar geçen yılın ağustos ayından sonraki, ağustosta başvuranlar da eylül ayından sonraki döneme ait prim borçlarını yapılandırabilecek. Borcun meydana geldiği tarihteki ana para tutarını enflasyon farkı ile peşin veya taksitle ödeme imkânı bulunuyor.

Bu nasıl sol? CHP'li Afyonkarahisar'da faşist uygulama... İran'a ait askeri üsse hava saldırısı! Irak'ta peş peşe patlamalar Ömer'den Cemre'ye Zübeyde Hanım'ın Atatürk'e söylediği ninni olay oldu
Sonraki Haber