Erdal İnönü kimdir? İsmet İnönü'nün neyi oluyor? Erdal İnönü neden öldü?

ESKİ Başbakan Yardımcılarından ve SHP Genel Başkanı Prof. Dr. Erdal İnönü, vefatının 15. yılında kabri başında anıldı. Vefatının 15. yıl dönümü sebebiyle İnönü'nün yaşamı büyük bir merakla araştırılıyor. Peki, Erdal İnönü kimdir? İsmet İnönü'nü neyi oluyor? Erdal İnönü neden öldü? Ayrıntılar haberimizde...

ESKİ Başbakan Yardımcılarından ve SHP Genel Başkanı Prof. Dr. Erdal İnönü, vefatının 15. yılında kabri başında anıldı. İnönü için Zincirlikuyu Mezarlığı'nda mezarı başında tören düzenlendi. Törene Erdal İnönü'nün eşi Sevinç İnönü, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, yakınları ve sevenleri katıldı.

Törende konuşan eşi Sevinç İnönü, "15 yıl oldu, su gibi akıp gidiyor, dün gibi hatırlıyorum. İnsan, acısını, yokluğunu gittikçe daha çok hissediyor. Bize çok doğru şeyler öğretti. Bunun için onu sevgi ve şükranla yad ediyoruz. Şimdi, niçin birtakım şeyleri, davranışları yaptığı daha çok anlaşılıyor. Çok huzurlu bir insandı, etrafındaki herkese de huzur ve itidal geçirirdi" dedi. Duaların okunduğu tören, İnönü'nün mezarına çiçek bırakılmasıyla sona erdi.

ERDAL İNÖNÜ KİMDİR? İSMET İNÖNÜ'NÜN NEYİ OLUYOR?

Erdal İnönü (1926-2007), Türk bilim insanı ve siyasetçi. 16 Mayıs ve 25 Haziran 1993 tarihleri arasında yaklaşık 1.5 ay süreyle başbakanlık görevine vekalet etmiştir. Ayrıca 1991–1993 yılları arasında Başbakan yardımcılığı görevini üstlenmiştir. 1986–1993 yılları arasında Sosyal Demokrasi Partisi (SODEP) genel başkanlığı görevini sürdürmüştür. Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün oğludur.

İnönü 1983 yılında 12 Eylül Darbesi’nin ardından siyasi faaliyetler serbest bırakılınca bütün öğretim ve yöneticilik görevlerinden ayrılmıştır ve aynı yıl Haziran ayında SODEP’i kurucu üyeleri arasında yer almıştır ve ilk genel başkanı olmuştur. Kurucu üyeliğinin Güvenlik Konseyi’nce veto edilmesine karşın, Aralık 1983’te yeniden SODEP genel başkanlığına seçilmiştir. 1984 Türkiye yerel seçimleri’nde partisi %23.4 oy alarak 2. sırada yer almıştır. 1985 yılında SODEP Halkçı Parti ile Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) adı altında birleşmesinin ardından 1986 yılında partinin genel başkanı olmuştur. Partisi 1986 Türkiye milletvekili ara seçimleri’nde %22.6 oy alarak 3. sıraya düşmüştür ve İnönü İzmir milletvekili olarak meclise girmiştir. 1991 Türkiye genel seçimleri’nin ardından SHP Süleyman Demirel’in genel başkanlığını yaptığı Doğru Yol Partisi (DYP) ile bir koalisyon hükümeti kurmuştur ve İnönü Başbakan yardımcısı olmuştur. 1993 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi’nde Demirel Cumhurbaşkanı seçilince Başbakanlık görevine başlamıştır. Tansu Çiller DYP’nin genel başkanı seçilince ve hükümet kurunca İnönü, başbakan yardımcılığı görevini üstlenmiştir. 1995 yılında aktif siyasetten ayrılana kadar Dışişleri Bakanlığı görevini sürdürmüştür.

ERDAL İNÖNÜ NEDEN ÖLDÜ?

Erdal İnönü 2007 yılında kan kanseri sebebiyle hayatını kaybetmiştir. 

Yalı Çapkını Seyran'ın yaşadıklarından sonra iyileşebilecek mi? İsrail hadsiz paylaşımıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef aldı! Survivor'da Anlat Bakalım ve Bil Bakalım gecesi heyacanı yaşanıyor!
Sonraki Haber