Dövize çevrilebilir mevduat hesabı nedir? DÇM nasıl yapılı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı dövize endeksli mevduat hesabı modeli büyük bir merakla araştırılmaya başladı. Bazı uzmanlar, söz konusu modelin dövize çevrilebilir mevduat ile benzerlik gösterdiğini de ifade ediyor. Peki, dövize çevrilebilir mevduat hesabı nedir? DÇM nasıl yapılır? Ayrıntılar haberimizde...

Dışarıdan döviz girişini teşvik etmek amacıyla Dövize Çevrilebilir Mevduat (DÇM) hesapları ilk kez 1967 yılında açılmıştı.

DÖVİZE ÇEVRİLEBİLİR MEVDUAT HESABI NEDİR? NASIL YAPILIR? 

Hesap sahibine dövizli işlem hakkı tanındı. TCMB hesaplara, Hazine adına, kur garantisi vermişti. Diğer bir deyimle kur farkları bütçeden karşılandı. Ancak DÇM’lerin anapara ve kur farkı ödenmeleri, verilen kur garantisi nedeniyle, Hazine’ye aşırı yük olmaya başlar.

O tarihlerde yurtdışındaki işçiler ve ihracatçılar ilk hesapları açar ve toplamı 3,5 milyar doları bulan döviz Türkiye’ye gelir. DÇM’lerin para arzı artışına ve enflasyonun hızlanmasına neden olmaya başladıkları değerlendirilir ve kullanımına sınırlandırmalar getirilir. Ancak 1977 yılının ilk aylarından sonra yeni hesap açılması çok yavaşlamaya başlayınca TCMB ve bankalar, eski DÇM’lerin vadesi gelenlerinin paralarını geri ödemede zorlanmaya başlarlar.

Sonunda sistem 1978 yılında bitirilir. Bu borçlar, 1981 yılından sonra devlet tarafından üstlenilir.

Akdeniz'de gece yarısı korkutan deprem! Bakan Fidan'dan İsrail'e uyarı: Tariz edilemez felakete tanık oluruz! Kocaeli'de ilginç görüntü: Karayolunda çırılçıplak dolaştı
Sonraki Haber