Dondurmadan koronavirüs bulaşır mı?

Çin'de üç ayrı dondurma örneğinde yeni tip koronavirüs bulunması yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Dondurmalarında koronavirüs tespit edilen firmanın bin 662 çalışanı karantinaya alınırken akıllara dondurmadan koronavirüs bulaşır mı sorusu geldi. Vatandaşların merakla beklediği cevap ise Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara'dan geldi.

Çin'in Tianjin kentinde endişelendiren bir gelişme yaşandı.

Tianjin Daqiaodao Food Co. adlı firma tarafından üretilen dondurmalardan alınan 3 örnekte koronavirüs tespit edildi.

Hastalık kontrol merkezinde yapılan incelemede dondurmalarda koronavirüs tespit edilmesi üzerine firmanın bin 662 çalışanı karantinaya alınıp nükleik asit testine tabi tutuldu.

Firmanın tüm ürünlerine de el konularak imha edildi. 

Ayrıca, dondurmalardan bin 812'sinin diğer şehirlere dağıtıldığı bilgisi üzerine bu dondurmaların toplatılması için çalışma başlattı. 

Çinli yetkililer, virüsün dondurmalara nasıl bulaştığını tespit etmek için çalışmalarına devam ediyor.

Dondurmada koronavirüs bulunması salgına yönelik endişeleri artırırken, akıllara da "Dondurmadan virüs bulaşır mı?" sorusunu getirdi. Bu çok merak edilen sorunun cevabını ise Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara sosyal medya hesabından verdi. 

RAHATLATAN CEVAP ATEŞ KARA'DAN GELDİ

Twitter hesabından açıklama yapan Prof. Kara  Şunları söyledi:

"Çin'de dondurmada koronavirüs tespit edilmesi, büyük olasılıkla üretim sırasında koronavirüs pozitif birisinden bulaş olması ile ilgili olabilir. Soğukta bulunduğu için, virüs daha uzun süre tespit edilebilir Bulaşa neden olamaz dünyada bugüne kadar gıda ile geçiş gösterilmedi. Çin'de bir seferde üretilen 4,836 kutu dondurmadan alınan örneklerden 3'ünde virüs pozitif bulunmuş. Öncelikle bu hastalık yapabilecek bir virüs mü ? Yoksa, virüs parçası mı ? Bunu değerlendirmek mümkün değil, ancak virüs bile olsa bugüne kadar gıda ile geçiş olduğu gösterilmedi."

Hesabınızı kontrol edin! O ödemeler hesaplara yatırılıyor! Valilikten kuvvetli yağış uyarısı geldi! Tokat Sulusaray'da akşam vakti deprem!
Sonraki Haber