Donald Trump, 'kendisini affetmek' için 'kaçış' yolu arıyor

Başkanlık seçimlerinde rakibi Joe Biden'a geçilen ve hile yapıldığı iddiasında bulunan ABD Başkanı Donald Trump, çok zor günler yaşıyor. Biden'ın başkanlığının resmileşeceği toplantı öncesi ABD Kongresi önünde miting düzenleyen ve destekçilerini kışkırtarak, kongre binasının basılmasına sebep olan Trump, yargılanmayla karşı karşıya... Bu duruma engel olmak isteyen Trump'ın, ''Başkanın kendini affetme'' hakkını kullanmak için plan yaptığı iddia edildi. İşte detaylar...

Son yılların en çok konuşulan isimlerinden ABD Başkanı Donald Trump, başkanlık koltuğunu devretmeye iki haftadan kısa bir süre kala yeniden dünyanın gündemi haline geldi.

3 Kasım'da gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinde Demokratların adayı Joe Biden'a geçilen Cumhuriyetçi Trump, seçimlerde hile yapıldığını öne sürmüştü.

Bu iddiaları yetkili makamlar tarafından birçok kez yalanlanmasına rağmen sürdüren Trump, geçtiğimiz günlerde Biden'ın başkanlığının tescilleneceği kongre öncesi mitingle daha da perçinledi. On binlerce Trump destekçisi, Washington kentindeki mitinge giderek söz konusu iddiaları destekledi.

Miting sonrası kongre binasına yürüme kararı alan öfkeli kalabalık, hızını alamayarak binayı bastı, senatoyu ve senatörlerin makamlarını tabiri caizse talan etti.

Elim olaylarda 5 kişi yaşama veda ederken onlarca kişi de yaralandı. Olaylar, özel kuvvetler tarafından zorlukla bastırıldı. Söz konusu gelişmeler dünyada şok etkisi yarattı. Amerikan medyası bu duruma ilişkin, ''Üçüncü dünya ülkelerine döndük'' manşetiyle çıktı.

ÖNCE 'KULLANMAM' DEDİ, ŞİMDİ ÇIKIŞ YOLU ARIYOR

Söz konusu gelişmelerin ardından birçok otorite azmettirici olarak suçladığı ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılanacağını iddia etti. Bu iddiaların ayyuka çıktığı dönemde Trump'tan flaş bir karar geldi.

Geçtiğimiz yıllarda 'Asla kullanmam' dediği 'Başkanın kendini affetme' hakkını kullanmak için harekete geçen Trump, yasalara uygun şekilde çalışma yapmak için yoğun mesai harcıyor.

Bu zamana kadar herhangi bir başlanın kendini affetme girişiminde bulunmadığını belirten Amerikan medyası, söz konusu hakkın kullanılması durumunda neler yaşanacağına dair ise bilgi vermedi.

Başkanın af hakkının sadece federal suçlar için geçerli olduğunu belirten New York Times gazetesi, eyalet düzeyinde geçerli suçlar hakkında koruma sağlamadığını ifade etti. 

Gazete, Trump'ın söz konusu hakkı kullanmak için en büyük çocukları ve damadı Jared Kushner işe ünlü avukat Rudy Giuliani ile görüştüğünü aktardı.

İHTİMALLER ARASINDA DİKKAT ÇEKEN DETAY

Öte yandan ABD Başkanı'nın önünde bir farklı ihtimal daha yer alıyor. Trump, kendisini affetmek yerine görev süresinin bitmesinin öncesinde istifa ederse, af yetkisi Başkan Yardımcısı Mike Pence'e geçecek. Fakat yaşanan baskın sırasında ikilinin birbirine ters düşmesi, otoriteler tarafından bu ihtimalin gerçekleşmesinin oldukça zayıf olduğunu ortaya koyuyor.

Geçtiğimiz yıllarda Gerald Ford'un Richard Nixon'ı bu yöntemleme 'affetmiş' olması, bahse konu eyleme hem yasal hem de tarihi bir örnek olarak teşkil ediyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Steinmeier ile bir araya gelecek 24 Nisan 2024 tarihli Resmi Gazete yayımlandı! İşte kararlar... Alzehimer ve Parkinson riskine karşı 5 besin önerisi...
Sonraki Haber