Dolar ve altının tahtı nasıl sarsıldı?

Ekonomi dünyası, Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın yerine Naci Ağbal’ın atanması, ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifası ve onun yerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla Lütfi Elvan'ın atanmasıyla geçtiğimiz haftayı hareketli geçirdi. Peki tüm bu değişikliklerden dolar ve altın nasıl etkilendi?

Ekonomi yönetiminde, Cumartesi günü Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın yerine Naci Ağbal’ın atanmasıyla ilk işaret fişeği atıldı. Ardından Berat Albayrak, görevden affını istedi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da bunu kabul etti. Yerine de yeni Hazine ve Maliye Bakanı olarak Lütfi Elvan’ı atadı.

Bu süreç, Pazartesi ve Salı günü piyasaları çok olumlu etkiledi. Çünkü gelişmeler ekonomi yönetiminde yeni bir anlayışın habercisiydi. Ancak dolar ve altını TL karşısında düşüren, faizleri indiren, Borsa İstanbul’da da tarihi rekorları getiren asıl etki Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çarşamba günü yaptığı konuşmasında, “Fiyat istikrarını sağlama, enflasyonla mücadele yolunda Merkez Bankası'nın piyasadaki faize yakın politika faizi belirleyebileceğini” söylemesiydi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu mesajı basit ve anlık değildi. Aynı zamanda uzun dönemli yeni ekonomi politikaları için de bir yol haritasıydı. Konuşmasında, yabancı sermayenin Türkiye’de yatırım yapmak konusunda hukuki tereddütleri varsa onları da gidermek için yargı reformuna işaret etmesi ayrıca önemliydi.

DOLAR VE ALTINA NE OLDU?

Perşembe günü, Türkiye’nin ülke risk primi 9 ayın en düşük seviyesine çekildi. Cuma günü 8,58 TL’yi görmüş Dolar, 7,70 TL'nin altına kadar çekildi. Euro da 9,10 liranın altını gördü. Altın fiyatları ise ons dolar değeri kısmen yükselse bile gram TL olarak 470 liranın altına döndü. Faizde ise yüzde 15.48’den 13.80’e kadar geri çekilme yaşadık (2 yıl vadeli tahvil).

Sonuç olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin piyasa ekonomisi kurallarına uygun, sıkı para ve maliye politikaları ile yoluna devam edeceğini açıkça vurgulaması Türkiye ekonomisi üzerinde bir süredir oluşturulan olumsuz algıyı adeta nakavt etti.

PEKİ BUNDAN SONRA NE OLUR?

19 Kasım’da Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı var. Yeni Merkez Bankası yönetimi şu anda yüzde 10.25 olan politika faizini en azından piyasada çalışan faiz seviyesine kadar yükseltebilir. Böylece Merkez Bankası'nın bağımsızlığı konusunda da küresel bir mesaj verilmiş olur.

Dolar ve Euro, oluşacak enflasyonun biraz üzerinde sakin ve istikrarlı yükselebilir. Altın ise daha çok küresel boyutta Covid 19 salgınının seyrine ve aşı konusundaki gelişmelere bağlı olarak hareket eder.

Yani daha sakin bir kur, altın ve faiz hareketi görmeye hazır olun.

7 yerde seçim yeniden yapılacak ABD'li dev bankadan altın tahmini! 3 bin dolar olabilir CHP'li meclis üyesinden dikkat çeken İmamoğlu önergesi!
Sonraki Haber