Dolandırıcılar aşı randevusuna çağırıyor!

Koronavirüs aşısının gündemde olduğu bugünlerde dolandırıcılar, aşı bahanesiyle vatandaşı kandırarak mağdur ediyor. Farklı meslek gruplarında çalışanların sosyal medyadaki profil fotoğraflarını kullanan dolandırıcılar, o isimlerle başka hesap açarak, takipçilerine 'aşı randevusu oluşturma' adıyla link iletiyor. Linke girilmesi halinde GSM operatörleri aracılığıyla kesilen para da vatandaşın faturasına yansıyor.

Koronavirüsle mücadelede en önemli silah olan aşı için umutlu bekleyiş sürüyor. Salgının önüne geçebilmek için tüm dünya olumlu gelişmeleri beklerken, dolandırıcıların yeni yöntemi ise pes dedirtti. Öğrenilen bilgiye göre, birçok meslek grubunu hedef alan dolandırıcılar sosyal medyada çaldıkları profil fotoğraflarıyla aynı ismi kopyalayarak takipçilerine mesaj üzerinden ‘aşı randevusu oluşturma’ talebiyle ilettikleri linke tıklamalarını istemeye başladı.

"EKRAN GÖRÜNTÜSÜ ALMAK ÇOK ÖNEMLİ"

Kullancılar istenilen linke tıklayınca GSM operatörleri aracılığıyla belli miktarda ücret faturalara yansımaya başladı. Avukat Mehmet Altın, söz konusu dolandırıcılığa ilişkin çok önemli uyarılarda bulundu. Altun, böyle bir mağduriyet yaşandığı takdirde ilk olarak mesaj içeriğinin çok iyi saklanmasını ve ekran görüntüsünün mutlaka kayıt altına alınması gerektiğini ifade ederek, "Kendisini dolandırarak mağdur eden şahsın profil bilgilerinin de ekran görüntüsünü ismi net olarak çıkacak şekilde almalarını öneriyoruz. Bu görüntüleri edindikten sonra zaman kaybına yer olmadan karakola ya da savcılığa gitmek gerekir" ifadelerini kullandı.

"SOSYAL MEDYA BİR DİPSİZ KUYU"

Sosyal medya ortamının tuzaklarla çevrili olduğunu ve adeta dipsiz kuyuye benzediğini ifade eden Altın, sözlerine şöyle devam etti;

"İnternette yer alan sitelerden ikinci el eşyaların alınması durumunda dikkat edilmesi gereken birçok nokta var. En önemli nokta; savcılık detay isterken ilan numarası alınması gerekir. Orada alışveriş yapılırken ilan numarasının yansıyabileceği bir şekilde ekran görüntüsü alınmasını tavsiye ederim. Bu konuda çok dikkatli ve bilinçli olunması gerekmektedir. Teknolojini gelişimi ile birlikte elektronik veya sanal ortamda işlenebilen her türlü suça bilişim suçu denilmektedir. Bu suçlar bilgisayar, cep telefonu, tablet ve post cihazı veya ATM'ye bağlanan kopyalama cihazıyla dahi yapılabilmektedir. Gerçek hayatta işlenebilen her suç, uygun düştüğü ölçüde bilişim alanında da işlenirse suç olarak kalmayı sürdürecektir. Hali hazırda Türkiye'de birçok bilişim suçu işlenmektedir. Özellikle işlenen suçlar tehdit, dolandırıcılık, hakaret, kişisel ve şirket verilerinin elde edilmesi ya da kötüye kullanılması gibi suçlar olmaktadır. Bu suçların cezaları ise genel olarak değişmektedir. Örneğin sosyal medya hesabınıza girilmesine 1 yıla kadar hapis cezası verilebilirken bu hesabınızda değişiklik yapılmasına silinmesine veya hakkınızda paylaşımlar yapılmasına 3 yıla kadar hapis cezası verilebilmektedir. Yine internet aracılığıyla dolandırılmada suçu işleyiş yöntemine göre 10 yıla kadar hapis cezası, kredi kartı veya kart bilgilerinin internet yoluyla ele geçilerek kötü amaçla kullanılmasına ise 8 yıla kadar hapis cezası uygulanabilmektedir.”

‘MOBİL ÖDEME' UYARISI

Sosyal medya uzmanı Hüseyin Aslan Pilatin de konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Pilatin, son zamanlarda dolandırıcılıklarla ilgili birçok duyum aldığını söyledi. Dolandırıcıların gündemi çok iyi takip ederek, vatandaşların iyi niyetini kullanıp, paralarını almaya kalkıştığını anlatan Pilatin, "Ağırlıklı olarak mesaj olarak kişinin yakını, iyi bir tanıdığı ya da üst mevkide bulunan bir kişinin sahte hesabını açarak oymuş gibi davranıp insanları dolandırıyorlar. Çoğunlukla gönderilen mesajlarda ücretsiz anahtarı kullanılıyor ama Sağlık Bakanlığı’nın 'gov.tr' gibi alan adresi olur. Dolandırıcılar son harfine bir rakam ekleyerek ücretsiz domaini alıp vatandaşları bu şekilde kandırıyor. Bu tür olaylardan korunmak için telefonlardan mobil ödemeyi kapatmak büyük önem taşıyor veya kredi kartından güçlü ödeme seçeneğinin açılması gerekiyor yani mobil ödeme yapılabilmesi için mesaj alınma olayından bahsediyoruz. Bu sayede çok daha fazla güvenlik önlemi alınmış oluyor. Özellikle Instagram üzerinden hesap çalma durumlarında linke tıklamanın ardından şifre girmenizi istiyor ama Instagram kesinlikle şifre istemez. Size mesaj yazan kişinin o olduğundan emin olabilmek için o kişiyi arayarak sağlıklı bilgi edinmek önem arz ediyor” dedi.

Hakan Kaya ise önceleri kendisinin başına da böyle bir hadise geldiğini anlatarak, "Başka bir hesap açılıyor sonra hat durumunu sorguluyor. 'Faturalı mı?' diye öğrenmek istiyor. Sonrasında ise mesaj atılıyor. ‘Böyle bir aşı var’ deniliyor ve sonrasında link geliyor. Bu linke tıklarsan şu olacaksın, gibi söylemlerle dolandırma gerçekleşiyor. İnsanlar bu duruma düşmemek için dikkatli olmalı. Linke tıklandığı zaman hesaptan para kesintisi oluyor. Sahte hesaplardan yakınlarımıza atılıyor sonra ona saygıdan ötürü girip tıklanıyor ve dolandırılmaktan kaçamıyorsun” dedi.

26 Nisan 2024 Cuma TJK at yarışı programı açıklandı! Gaziantep'te vatandaşları tedirgin etti! 25 Nisan 2024 TJK at yarışı koşu sonuçları belli oldu!
Sonraki Haber