"Dindar zamparalığa" kılıf mı aranıyor?

Ebubekir Sifil ile Mustafa İslamoğlu arasındaki çok eşlilik polemiği "Dindar zamparalığa kılıf mı aranıyor?" tartışmasını beraberinde getirdi. Sifil ile İslamoğlu arasındaki söz düellosuna katılan isimlerden birisi de Erdem Uygan oldu. Uygan, Kur'an'dan örnekler vererek "Bir mümin erkeğin birden fazla eşle meşru bir şekilde nikahlı olabileceği konusu Kur'an'da tartışmaya açık değildir. Allah'ın Kitabı budur. Sizin beğenmiyor olmanız ona zarar vermez. Kâfir olmak serbesttir." dedi.

Yalova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebubekir Sifil'in, erkeğin farklı illerde evi ve eşi olabileceğini savunması yeni bir tartışma başlattı.

Sifil, "misyar nikâhı" bağlamında yaptığı bir konuşmasında şu ifadeleri kullandı;

"Bir adam var, işi gereği çok geziyor. İstanbul, Ankara, Adana, Bursa geziyor adam, işi bu. Bu adamın İstanbul'da da evi var, Ankara'da da evi var. Buralarda gittiği yerlerde evlendiği hanımlar var. Gittiği zaman orada kalıyor. Bunların her biri onun meşru hanımı. Bu adamın evi var, çoluk çocuğu var. Bu bir nikah. Bazen öyle olur ki Ankara'ya 3 ay, 5 ay uğrayamaz. Bu nikahı düşürmez. Meşru bir evlilik bu. Sadece bizim yerleşik hayatımız bir tane evi var, işi orada eşi orada. Bu biraz farklı bir şey. Adamın bir tane evi yok. İşi gereği çok geziyor. Arap ülkelerinden bazılarında bu yaygındır. Bunun müt'a ile hiçbir alakası yok. Bu müt'a nikahıdır diyorlarsa ya bilmiyorlar ya üçkağıt yapıyorlar."

"DİNDAR ZAMPARALIK" TEPKİSİ

Sifil'in bu sözlerine ilk tepki Mustafa İslamoğlu'ndan geldi. İlahiyatçı Ebubekir Sifil'i "Dini zengin eğlencesi haline getirenlerin son marifeti zamparalıklarına 'Çok eşlilik Kur’an’da var' diyerek dini kılıf bulmak.” ile suçlayan İslamoğlu, "Başkaları yapınca metres, odalık, fuhuş vs. dediklerini kılıfına uydurup yaptıkları tam 8 ÇEŞİT gayrıahlaki ve gayrıinsani nikah çeşidi var. Hepsinin ortak yanı kadını cinsel meta olarak erkeğin arzu nesnesi yapmak. Kınadıklarından kötüler; çünkü Allah ile aldatıyorlar." ifadelerini kullandı.

ERDEM UYGAN: KUR'AN'DA VAR

İslamoğlu ile Sifil'in arasındaki bu tartışmaya son olarak İslam alanındaki araştırmalarıyla tanınan, radyocu ve yazar Erdem Uygan da dahil oldu.

Mustafa İslamoğlu'nu "Kur'an bilmemekle" suçlayan Erdem Uygan çok eşliliğin Kur'an-ı Kerim'de var olduğunu bazı ayetlerden örnekler vererek gözler önüne serdi.

Bu konunun İslam'da tartışmaya açık olmadığının altını çizen Erdem Uygan, "Dolayısıyla bir mümin erkeğin birden fazla eşle meşru bir şekilde nikahlı olabileceği konusu Kur'an'da tartışmaya açık değildir. Allah'ın Kitabı budur. Sizin beğenmiyor olmanız ona zarar vermez. Kâfir olmak serbesttir." ifadelerini kullandı.

İşte Erdem Uygan'ın konu hakkındaki o değerlendirmeleri;

"Kendilerine Kur'an Talebesi dedirten hocalar Kur'an'ı bilmezler. Onların izinden giden diğer modernist Kur'an cahili sözde hocalar da öyledir. Kur'an'da bir erkeğin birden fazla eşle evli olabileceğine dair Nisâ 3. ayet dışında bir çok açık ayet vardır.

Nisâ 23. ayetteki "iki kız kardeşle aynı anda nikâhlı olmanız da haram kılınmıştır" ifadesi bunlardan biridir. Nisâ 20'deki "onlardan (eşlerinizden) biri" anlamına gelen إحداهن ifadesi bu konunun bir diğer delilidir.

Ayrıca "çok isteseniz bile kadınlarınız arasında adaleti sağlamaya güç yetiremezsiniz. Öyleyse bir tarafa büsbütün meyledip diğerini askıda bırakmayın" ifadelerinin yer aldığı Nisâ 129. ayet de tek başına çok eşliliğin delili olmaya yeter.

Yine Nebîmizin eşlerine dair çok sayıda ayet vardır. Ve bu durumun ona mahsus olduğuna dair hiç bir bilgi yoktur. Aksine Rabbimiz "Allah'ın resulünde sizin için güzel bir örnek vardır" buyurmaktadır (33/21).

Dolayısıyla bir mümin erkeğin birden fazla eşle meşru bir şekilde nikahlı olabileceği konusu Kur'an'da tartışmaya açık değildir. Allah'ın Kitabı budur. Sizin beğenmiyor olmanız ona zarar vermez. Kâfir olmak serbesttir.

Sözde hocalar Kur'an'ın ayetlerini beğenmemekte, Allah'tan değil insanlardan korktuklarını, diledikleri ayeti tarihsel sayarak kanıtlamaktadırlar.

Gerçekte ise dünyanın en modern (!), çok eşliliği en büyük suç sayan toplumunda da müslüman bir erkek birden fazla eşle evlenmek isterse bu ona Allah’ın verdiği bir hak olacaktır. Kimse ayıp veya suç sayamaz."


Şişli'de park halindeki araçlar çukura düştü! Deprem bölgesi hava durumu raporu yayınlandı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan diplomatik temas
Sonraki Haber