Deniz neden mavi renk görünür? Denizin gerçek rengi nedir?

Yıllardır tartışma konusu olan denizin rengi aslında mavi midir, hangi renktir sorusu kafamızı kurcalar durur. Gökyüzünün yansıması olarak bildiğimiz, mavi renk olarak gördüğümüz denizin aslında gerçek rengi nedir?

Sürekli merak konusu olan denizin rengi nedir sorusuna bilim noktayı koydu. Denizin asıl renginin mavi olmadığını biliyoruz ama mavi olarak gördüğümüz denizin rengi ne olduğu hep kafamızı kurcalar. Suyun saydam olduğunu biliyoruz. Peki su saydamsa deniz neden mavi renk görünüyor? Bu zamana kadar gökyüzünün yansıması olarak denizin mavi renk olduğunu biliyoruz. Peki gerçekte ne renktir? İşte cevabı...

Işık suya girdiği andan itibaren soğrulmaya (emilmeye) başlar. İlk olarak kırmızı emilir ve 7.5 metre derinlikte tamamen kaybolur. Daha sonra turuncu, sarı, yeşil, mavi renkleri emilir. 20 metre derinliğe kadar görülebilir birçok renk soğrulur. 30 metreden sonra yalnız mavi ve mor renkler görünür. Daha da derinlere inince geride kalan tek renk mavidir.

Su tarafından daha az soğrulduğu için göze ulaşan tek renk mavidir.

Fakat denizin rengi her yerde aynı değildir. Çeşitli yerlerde parlak ya da koyu mavi veya yeşil renkte görünür. Bu farklılıklara suyun sıcaklığı, derinliği, içinde yaşayan canlılar, tuz oranı, kirliliği gibi etkenlerin yanı sıra güneş ışığının atmosferde ve bulutlarda tutulan miktarı neden olur.

Karaların kenarları yosun gibi bazı bitkilerin yığılma alanıdır. Bu nedenle denizde derin yerler daha koyu mavi iken kıyıya yaklaştıkça renk yeşile çalar.

Haftanın en çok kazandıran yatırım aracı belli oldu Futbolculardan sonra sıra Okan Buruk'ta! Zamlı yeni sözleşme... Mevlid Kandili ne zaman 2024? Mevlid Kandili hangi gün?
Sonraki Haber