Demi Glace Sos Nasıl Yapılır? Hangi Yemeklerde kullanılır? Demi Glace Sos için ne lazım?

Demi Glaca Sos Nasıl yapılır sorusunun yanıtı merak ediliyor. Fransız mutfağının en ünlü sosu olarak bilinen ve Masterchef izleyicilerinin de merakla takip ettiği Demi glace sos hakkında detaylı bilgi haberimizde. Demiz Glace sos içindekiler bakımında oldukça besleyici bir sostur. Günümüzde paketlenmiş halde market raflarında satılır. Peki Demi Glace sos hangi yemeklerde kullanılır?

Demi Glace Sos Nasıl yapılır sorusunun yanıtı araştırılıyor. Fransız mutfağına ait olan bu sos günümüzde hazır halde satılabilmektedi. İçindekiler bakımında oldukça besleyicidir. Lezzetiyle bütünleşen ünü sınırları aşarak tüm dünyaya yayılmış ve bugün en lüks restoranların, usta şeflerin sırrı haline gelmiş. Peki Demi Glace sos hangi yemeklerde kullanılır?


DEMİ GLACE SOS NASIL YAPILIR?

Demi glace sos, Fransız mutfağının klasik soslarından biridir. Renginden dolayı kahverengi sos ismiyle de bilinir. Bu sos tek başına veya farklı soslarla harmanlanarak da kullanılabilir.
Lezzetli olmasının yanı sıra demi glace sos yapımı oldukça zahmetlidir. Bizdeki ilikli kemik suyu gibi kemiklerin saatlerce kaynatılmasıyla hazırlanır. Lezzetinin sırrı kemikteki iliğin sebzelerle harmanlanmasında yatar. Günümüzde bu sosu hazır olarak marketlerde bulmak mümkündür. Dolapta muhafaza edilebilir. Bu nedenle genellikle çok miktarda hazırlanır ve parça parça kullanılır. Yapımı zahmetli olduğundan ve uzun zaman aldığınızda az miktarda yapılmaz. Demi glace sos tek başına yemeklerde kullanılabildiği gibi diğer sosların yapımında da kullanılabilir.

Demi Glace Sos İçin Gerekli Olan İspanyol (Espanyol) Sos


Demi glace sosu hazırlıklarına geçmeden önce, İspanyol sosu hazırlamak gerekiyor. Çünkü demi glace sosu hazırlarken İspanyol sosuna da ihtiyacımız olacak.

Malzemeler:

3 kilo kırılmış sığır kemiği
300 gram sıvı yağ
150 gram havuç
150 gram soğan
1 diş sarımsak
1 demet maydanoz
200 gram domates salçası
175 gram un


Hazırlanışı:

İlk olarak kemikleri yağda kızartın.
Ardından sebzeleri un ile birlikte pembeleşinceye kadar kavurun.
Sebzeler pembeleşince salça ve suyu ilave edin.
Maydanoz ve sarımsağı da ilave edin ve tüm malzemeleri 5 saat kadar kaynatın.
Tencereyi ara ara kontrol etmeyi unutmayın. Eğer suyu azalıyorsa sıcak su ilave edebilirsiniz.
Sürenin sonunda ocağın altını kapatın ve sosunuzu ılımaya bırakın.
Son olarak ılıyan sosu tülbent ya da süzgeç yardımı ile süzüp kullanmaya başlayabilirsiniz.

DEMİ GLACE SOS NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

2 su bardağı İspanyol sosu
2 su bardağı et suyu
3 yemek kaşığı kırmızı şarap


Hazırlanışı:

Orta boy bir sos tenceresine İspanyol sosunu ve et suyunu koyup iyice karıştırın.
Ardından ocağın altını açın ve et suyu ile İspanyol sosunu yaklaşık 1.5 saat kaynatın.
Tencereyi ara ara kontrol etmeyi ihmal etmeyin. İlk etapta koyduğunuz sıvı miktarı yarı yarıya azaldığında ocağın altını kapatabilirsiniz. Son olarak ocaktan aldığınız sos tenceresine kırmızı şarabı ilave edin ve iyice karıştırın. Demi glace sosunuz hazır. Şimdiden afiyet olsun!

Demi glace sos hazırlamanın püf noktaları:

İlk aşamadaki kavurma işlemi doğru şekilde yapılmalı; kemik, sebze ve un iyice kavrulmalıdır. Çünkü sosun kahverengi olması buna bağlıdır. Her aşamada kullanılan tüm malzemeler iyi kalitede olmalıdır. Sebzelerin eşit miktarda kullanılmasına özen gösterilmeli. Kaynama sırasında üzerine oluşan köpükler (kef) ve yağlar alınmalıdır. Sosta hiç yağ kalmamasına dikkat edilmelidir. Yağın kalıp kalmadığından emin olmak istiyorsanız sosu soğutun. Eğer yağ kaldıysa en üstte donacaktır. Bu şekilde kalan yağı kolaylıkla alabilirsiniz. Sosu süzerken olabildiğince ince tülbent veya süzgeç kullanılmalı. Hazırladığınız sosu küçük miktarlara bölün, buzdolabında veya derin dondurucuda saklayın. Demi glace sos ile tatlandırmak istediğiniz et yemeğini pişirdiğiniz tavaya sosunuzu alın, böylelikle pişen etin kalıntıları sosa geçecektir. Demi glace sosun rengi kahverengi olmalı. Kıvamı akıcı ve yoğundur. Yani koyu kıvamlı, parlak görünümlü bir sostur.

DEMİ GLACE SOS HANGİ YEMEKLERDE KULLANILIR?

Demi glace sos özellikle et yemeklerine ve fırında pişen yemeklere yakışır. Demi glace soslu tarifler oldukça fazladır. Demi glace soslu bonfile ve demi glace soslu antrikot oldukça popüler ve lüks restoranların menüsünde kendine yer edinmiş yemeklerdir. Eğer kırmızı et yemiyor veya tercihinizi beyaz etten yana kullanmak istiyorsanız demi glace soslu tavuk yemeğini tadabilirsiniz. Damaklarınızı şenlendirecek bu lezzeti hayatınız boyunca unutamayacağınızı garanti ederiz.

Kaynak:nefisyemektarifleri

Gaziantep'te vatandaşları tedirgin etti! 25 Nisan 2024 TJK at yarışı koşu sonuçları belli oldu! Bayraktar TB3'ten yeni başarı!
Sonraki Haber