Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna işgalinden 1 gün önce Putin ile ne görüştü?

Rusya ile Ukrayna arasında yoğun barış diplomasisi yürüten Türkiye, tüm dünyada büyük takdirle karşılanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın işgalden 1 gün önce Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşerek savaşı önlemeye çalıştığı öğrenildi. Haber 7 yazarı Mehmet Acet, "İşgalin başlamasından bir gün önce (23 Şubat 2022) Putin’le görüşmesinde Erdoğan, ısrarla, “Bunu yapmayın” cümlesini kullanıyor" dedi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Türkiye'nin iki ülke arasında uyguladığı yoğun barış diplomasisi tüm dünyanın takdirini topluyor. Özellikle Tahıl Koridoru anlaşması için Türkiye'nin sağladığı yoğun çaba dünya basınında uzun süre manşetlerde yer aldı.

Ortaya çıkan son bilgilere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın işgalini önlemek için de yoğun çaba harcadı. Haber 7 yazarı Mehmet Acet, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işgalden 1 gün önce Rusya Devlet Başkanı Putin'i arayarak, "Bunu yapmayın” dediğini aktardı. Acet, "Bugün dizlerini döven Avrupalı liderler, ilk günden itibaren Erdoğan gibi savaşı durdurmaya dönük bir çizgide hareket edebilmiş olsaydı, Anglo-Sakson ittifakının kışkırtmaları belki de bu işgal/savaş başlamadan boşa çıkartılmış olacaktı" ifadelerini kullandı.

Mehmet Acet'in "Irak/Suriye’ye operasyon, Ukrayna savaşının sürmesini/bitmesini isteyenler, ABD ve Rusya ile ilişkilerde hassas dengeler vs." başlıklı yazısından ilgili bölüm şöyle:

Ukrayna işgalinin başlamasından kısa süre önce yarıda kestiği Afrika gezisinden dönerken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ukrayna’dan da vazgeçmeyiz, Rusya’dan da” sözleriyle, Ankara’nın hala aynı zemin üzerinde duran politikasını özetlemişti.

O döneme ait yeni bir bilgi vereyim.

İşgalin başlamasından bir gün önce (23 Şubat 2022) Putin’le görüşmesinde Erdoğan, ısrarla, “Bunu yapmayın” cümlesini kullanıyor.

Yani, işgalden vazgeçirmeye çalışıyor.

Bir, iki defa da değil, defalarca bunu söylüyor.

Diplomasi sınırlarının ötesine geçerek, Putin’i ikna etmeye çalışıyor.

Bugün dizlerini döven Avrupalı liderler, ilk günden itibaren Erdoğan gibi savaşı durdurmaya dönük bir çizgide hareket edebilmiş olsaydı, Anglo-Sakson ittifakının kışkırtmaları belki de bu işgal/savaş başlamadan boşa çıkartılmış olacaktı.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

İsrail, İran'a misilleme saldırısı başlattı! Denizolgun kendisini bakanlıkta tehdit eden kişiyi ifşa etti! Avrupa Ligi ve Konferans Ligi'nde yarı finalistler belli oldu!
Sonraki Haber