Cumhurbaşkanı Erdoğan: Teröristlerin yanında durmaları kabul edilebilir değil

2020-2021 Adli Yılı açılışı Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle açıldı. Açılışa katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarda bulundu. Erdoğan konuşmasında, "Israrla açlık grevini sürdüren bir avukatın ölümü üzerine, İstanbul Barosu binasına asılan pankartın, şehidimizin kemiklerini sızlatmanın ötesinde anlamları olduğunu düşünüyoruz" dedi.

2020-2021 Adli Yılı açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla bugün başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, adli yıl açılışında açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları;

"Adaleti tam manasıyla tesis ettiğimizde diğer her şey kendiliğinden gelecek, ülkeyi ve toplumu yaşatacaktır. Kendilerini büyük, güçlü, müreffeh, yenilmez gören devletlerin zalimliklerini örtmeye, artık siyasi ve diplomatik laf cambazlıkları yetmiyor. Demokrasiye, güvenliğe ve refaha belli toplumların sahip bulunduğu, diğerlerinin onlara hizmet dışında önem taşımadığı çarpık anlayış artık ifşa olmuştur.

"MODERN SÖMÜRGECİLİK ÖRNEĞİ"

Doğu Akdeniz'deki, Ege'deki faaliyetlerimizin özünde hak ve adalet arayışı vardır. Türkiye'yi 780 bin kilometrekarelik devasa büyüklüğüne bakmadan, 10 kilometrekarelik bir ada üzerinden kıyılarına hapsetme girişimi, haksızlığın ve adaletsizliğin en açık ifadesidir. Çevresindeki her ülkenin hakkı olan Akdeniz'in zenginliklerinin üzerine adeta çökme çabası, tam bir modern sömürgecilik örneğidir.

Artık bu gölge oyunundan bıktık. Kendine bile hayrı olmayan bir devleti, Türkiye gibi bölgesel ve küresel bir gücün önüne atıp yem etmeye çalışmak, artık komik kaçmaya başladı.

"AÇLIK GREVİNE GİDEN AVUKATLAR İÇİN DEVLET ELİNDEN GELENİ YAPTI"

Adaletin tüm kurum ve kurallarıyla işlemesini temin için yaptığımız reformları, önümüzdeki dönemde de sürdüreceğiz. Ancak, bu noktada, yargı sistemimizin enönemli unsurlarından olan avukatlarımız ve onların meslek örgütleri olan barolarla ilgili bir rahatsızlığımı da ifade etmek istiyorum.

Şehit savcımız Mehmet Selim Kiraz’ı katleden terör örgütü mensuplarına destek için açlık grevine giden avukatları bu kararlarından vazgeçirmek için, devlet üzerine düşeni yapmıştır.

İSTANBUL BAROSU'NA PANKART TEPKİSİ

Buna rağmen ısrarla açlık grevini sürdüren bir avukatın ölümü üzerine, İstanbul Barosu binasına asılan pankartın, şehidimizin kemiklerini sızlatmanın ötesinde anlamları
olduğunu düşünüyoruz. Avukatların, teröristlerin bu kadar pervasızca yanlarında durabilmeleri, cübbeleriyle cenazesine katılabilmeleri, onları öven bildirileryayınlayabilmeleri, kabul edilebilir davranışlar değildir.

MESLEKTEN MEN UYARISI YAPTI

Bu yapılan işlemlerin, müvekkil-avukat ilişkisiyle uzaktan yakından alakasının olmadığı açıkça ortadadır. Diğer kurumlarda terör örgütleriyle böylesine içli-dışlı olan kişiler nasıl mesleklerinden men edilebiliyorsa, avukatlar için de böyle bir yöntemin gerekip gerekmediği tartışılmalıdır.

Uyuşturucu baronunu savunan avukat uyuşturucu tüccarlığına, katili savunan avukat cana kast etmeye, hırsızı savunan avukat hırsızlığakalkışmıyorsa, teröristin avukatlığını yapanın da teröristliğe soyunması mümkün değildir. Hakimin, savcının, polisin, askerin yapamadığını, kamusal bir vazife icra eden avukat da yapamamalıdır. Şayet yaparsa, bunun bir müeyyidesi, sonucu, bedeli muhakkak olmalıdır.

"KANLI YOLUN ÖNÜNÜ KESMEK İÇİN GEREKEN YAPILACAK"

Dünyanın hiçbir ülkesinde, böyle çarpık bir duruma izin verilemez. Yargının hiçbir unsuru, herhangi bir ideolojinin emrine giremez.

Çoklu baro sistemini getirmekteki amaçlarımızdan biri de, barolarımızı bu sorunlu yapıdan kurtarma umuduydu. Merhum Mehmet Selim Kiraz savcımızın katilleriyle ilgili gelişme, bu endişelerimizin ne kadar haklı olduğunu göstermiştir. İnşallah önümüzdeki dönemde avukatlıktan teröristliğe uzanan bu kanlı yolun önünü kesmek için gerekeni yapacağız."

ÜST DÜZEY KORONAVİRÜS ÖNLEMİ

Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen tören öncesi, Yargıtay’daki üyeler, savcı ve tetkik hâkimler ile gazeteciler, koronavirüs testinden geçirildi. Hâkim ve savcılar için törene katılım zorunlu tutuldu.

21 BİN HÂKİM, SAVCI GÖREV YAPACAK

Yeni adli yılın açılmasıyla birlikte milyonlarca dosya ele alınacak. Özellikle tutuklu gazeteciler, siyasiler ve avukatlar, yargının önemli sorunları arasında başı çekecek. Yine Akıncı Üssü davası gibi 15 Temmuz darbe davalarının bu süreçte karara çıkması bekleniyor.

592 adliyede, 15 bölge adliye mahkemesinde, 7 bölge idare mahkemesinde ve yüksek yargıda toplam 21 bin 863 hâkim ve savcı ile 79 bin 482 personel yeni adli yılla birlikte yargı teşkilatında görev alacak.

Yeni adli yılla birlikte infaz hâkimliği uygulaması başlayacak ve 9 yıl aradan sonra asliye ceza mahkemelerine savcılar yeniden çıkacak.

26 Nisan 2024 Cuma TJK at yarışı programı açıklandı! Gaziantep'te vatandaşları tedirgin etti! 25 Nisan 2024 TJK at yarışı koşu sonuçları belli oldu!
Sonraki Haber