Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tarihin en yüksek çalışan rakamına ulaştık

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği, önümüzdeki yıl geçerli olacak asgari ücret rakamını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. 2023 yılı asgari ücreti 8506 TL oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan enflasyonun gidişatına ara zam sinyali de verdi. İşte detaylar...

Milyonların aylardır merakla beklediği tüm çalışanların maaşlarını ilgilendiren asgari ücreti Cumhurbaşkanı Erdoğan 8506 TL olarak açıkladı. 

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

ÜÇ TOPLANTI YAPILDI, ANLAŞMA SAĞLANMADI

Yapılan son toplantı da işçi tarafı kapıyı dokuz bin liradan açtı. Buna karşın işveren tarafı pazarlığı yedi bin TL'de başlatmak istedi. İki taraf arasında anşlaşmazlık olduğu ve rakamda uzlaşı sağlanmadığı iddia edildi. TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, "Bizim resmi teklifimiz 9 bin TL'dir. Verirlerse masaya oturur, görüşür imzalarız, vermezlerse bu masada olmayız" açıklamasını yaptı. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DEVREYE GİRDİ

Uzlaşmanın sağlananamasının ardından gözler Cumhurbaşkanı Erdoğana çevrildi. Dün akşam Recep Tayyip Erdoğan, Külliye'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'i kabul etti. Görüşmede asgari ücrete ilişkin değerledirmeler yapıldı.

2023 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET BELLİ OLDU

"Makul noktada uzlaşma için samimi gayret sarfettik. Gönlümüz çalışan temsilcilerinin de bugün aramızda olmasını isterdi. Ancak taraflardan herhangi biri katılmadığı için hem çalışanların alacakları en az maaşı hem de buna endeksli geliri belirleyen asgari ücreti ortada bırakamazdık. Geçmiş yıllarda da hükümet olarak sonuçlandırılan çok sayıda asgari ücret müzakeresi vardır. Açıklayacağımız asgari ücret rakamı ülkemizin genel ekonomik ve sosyal görünümüyle de uyumludur. Bugün ülkemiz 34.7 milyonluk işgücüne karşılık, 31.6 milyonluk istihdamla tarihinin en yüksek çalışan rakamına ulaşmıştır. "

"TARİHİN EN YÜKSEK ÇALIŞAN RAKAMINA ULAŞTIK"

"Açıklayacağımız Asgari Ücret rakamı ülkemizin genel ekonomik ve sosyal görünümüyle uyumludur. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla yoluyla büyüme gayretlerimizin en somut sonuçlarını çalışma hayatında aldık. 37.6 milyonluk istihdamla tarihin en yüksek çalışan rakamına ulaşılmıştır. Küresel krizin gelişmiş ülkeleri dahi ciddi süreçte sarstığında Türkiye'nin kalkınmasını artırarak sürdürmesi tüm dünyada ilgiyle takip edilmektedir. 85 milyon vatandaşımızın tamamının hayat kalitesini yükseltmek için kullanıyoruz.Geçtiğimiz haftalarda kamu görevlilerinin ek göstergeden sözleşmelilerin kadroya geçirilmesine kadar anlayışla çözüme kavuşturduk. Memur ve emekli maaşlarında yapılacak artış oranlarını da bu şekilde tespit edeceğiz."

ASGARİ ÜCRET 8 BİN 506 TL

"Bu ayla birlikte enflasyon oranlarının hızla aşağıya düşüşüne şahitlik edeceğiz. Enflasyonun yıl ortasında yüzde 30'lu, yıl sonunda yüzde 20'li rakamlara indirmekte kararlıyız. Her kesimden, vatandaştan hesabını bu hedefe göre yapmasını istiyoruz. Beklenmedik bir tabloyla karşılaşırsak geçen yıl olduğu gibi bir ara düzenleme yapmaktan da kaçınmayız. İşçi, emekçilerimizin gelir ve refah seviyesini artırmış yönetim olarak hiç kimsenin hakkının zayi olmasına meydan vermeyiz. Milletimiz için varız. Asgari ücretle ilgili adımları da bu hissiyatla atıyoruz. Net Asgari Ücret 2023 yılında inşallah 8506,80 krş olarak aramızda mutabık kaldık. Asgari ücretin işverene yansıması olduğu gibi bize de yansıması var. "

TİSK VE BAKAN BİLGİN'DEN AÇIKLAMA

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, "Belirlenen ücretin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu rakamın üzerine çıkabilecek işletmelerimize de çağrıda bulunuyorum" dedi. 

Bakan Bilgin ise açıklamasında, "Asgari ücretin üzerindekiler kademe kademe yeniden ücretler ayarlanacak. Bu rakam onun üzerindeki çalışanların da refahtan pay alacakları bir ücret skalasına onların taşıyacaktır" diye konuştu. 

TÜRK-İŞ 9000TL SINIRI ÇİZMİŞTİ

Asgari ücret için Türk-İş 9000 TL'yi kırmızı çizgi olarak açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bu talebe 'Bizim sırtımızda küfe var. Herkesin söylediği ile adım atamayız' yanıtını vermişti.

Fitch'ten Türkiye'ye uyarı Adana Demirspor - Galatasaray maçına Portekizli VAR hakemi atandı Dilan Polat'lı 23 Nisan gösterisine soruşturma başlatıldı!
Sonraki Haber