Camide katliamın ödülü ceza indirimi oldu

2017 yılında Kanada tarihinin en büyük ibadethane katliamı yaşanmıştı. Quebec City Cami'sinde namaz kılan Müslümanları otomatik silahlarla tarayıp 6'sını katleden, 6'sını da yaralayan Alexandre Bissonnette'ye verilen 40 yıl boyunca şartlı tahliye olmaksızın ömür boyu hapis cezası ödül gibi bir kararla 15 yıl indirildi. Üstelik bu sürenin sonunda şartlı tahliyesinin de önü açıldı.

Kanada'nın Quebec City kentindeki Quebec City Camisi'ne yatsı namazı vaktinde otomatik silahlarla gelen ve 6 kişiyi öldürüp, 6 kişiyi de yaralayan Alexandre Bissonnette'nin davasına bakan Quebec Temyiz Mahkemesi, katil hakkındaki kararın anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. 

2017'de yaşanan ve ülke tarihine "en kanlı ibadethane katliamı" olarak geçen saldırıda, Alexandre Bissonnette'ye, 40 yıl boyunca şartlı tahliye olmaksızın ömür boyu hapis cezası verilmişti.

ŞARTLI TAHLİYENİN ÖNÜ AÇILDI

Quebec Temyiz Mahkemesinin aldığı kararla Bissonnette, 25 yıl hapis yattıktan sonra şartlı tahliye için başvuruda bulunabilecek.

3 yargıçtan oluşan Temyiz Mahkemesi heyeti, ardışık ceza hükmünün haklar ve özgürlükler şartını ihlal ettiğini ve yasanın 40 yıllık süreye izin verecek şekilde yazılırken hata yapıldığına yönelik bir karara imza attı.

İsimleri açıklanmayan 3 hakim, Ceza Kanunu'nun bu hükmünün hükümsüz kılınması ile cezanın, yasanın 2011'den önceki şekliyle uygulanması gerektiğine hükmetti. Ve bunun sonucunda da Bissonnette'in 25 yıl hapis yattıktan sonra şartlı tahliye başvurusunda bulunabileceğine karar verdi.

Kanada Ceza Kanunu’nda 2011'de yapılan değişiklik, yargıçlara, birden fazla insan öldürenler için 25 yıllık bloklar halinde ayrı ayrı hapis cezası verme hakkı veriyordu.

Bissonnette, Mart 2018'deki duruşmasında 6 adet birinci derece cinayet ve 6 adet cinayete teşebbüs suçunu işlediğini kabul etmişti.

Bissonnette’nin katliamında Mamadou Tanou Barry (42), Abdelkrim Hassane (41), Khaled Belkacemi (60), Aboubaker Thabti, (44), Azzeddine Soufiane (57) ve İbrahim Barry (39) isimli Müslümanlar can vermişti.

Davanın hukuki seyrinin, mağdur avukatlarının gelecek günlerde yapacakları açıklama ve itirazlara göre yeniden şekilleneceği belirtiliyor.

Tokat'ta deprem nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi Survivor All Star'da heyecan dorukta! Ödülü kim kazandı? Bolu Dağı Tüneli’nin İstanbul yönü 70 metre uzatılacak
Sonraki Haber