Burçin Mutlu Pakdil Kimdir? Burçin Mutlu Pakdil Ne İş Yapıyor?

Burçin Mutlu Pakdil ismi dünyadan 359 milyon ışık yılı uzaklıktan bir galaksi keşfetmesiyle Gökbilim dünyasının gündemine girdi. Northpark Center'de dünyanın en başarılı 10 bilim kadını arasında sergilenen Burçin Mutlu Pakdil'in heykeli ilgi çekti. Peki Burçin Mutlu Pakdil kimdir, Kaç yaşında?

BURÇİN MUTLU PAKDİL KİMDİR?

Burçin Mutlu-Pakdil, Türk gök bilimci, PGC 1000714 katalog numarasıyla kayıtlara geçilen galaksinin kaşifidir. Galaksi, popüler bilim medyasında "Burçin'in Galaksisi" adıyla anılmaktadır.

Burçin Mutlu Pakdil, orta öğrenimini Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesinde tamamladıktan sonra Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümünden 2009 yılında mezun oldu. Texas Tech Üniversitesinde yüksek lisansını tamamladıktan sonra Minnesota Üniversitesinden Astrofizik üzerine doktorasını aldı.

Ağustos 2017'den sonra Arizona Üniversitesinde üç yıl doktora sonrası araştırmacı olarak, iki yıl da Chicago Üniversitesinde NSF ve KICP Fellow olarak çalışmalarına devam etmiştir. Temmuz 2022'den itibaren ise Dartmouth College Fizik ve Astronomi Bölümünde Yardımcı Doçent olarak görev yapmaktadır.

Galaksilerin yapılarını inceleyerek kara delikler ve içlerinde bulundukları galaksilerin evrimi üzerine çalışmalar yapmaktadır. İlk defa çift halka yapılı bir eliptik galaksinin tanımını yapmış, bu çalışması dünya basınında geniş yer almıştır.

Yaptığı araştırmaları geniş kitlelere ulaştırabilmek için Kuzey Karolina Doğal Bilimler Müzesinden bilim insanlarıyla yürüttüğü çalışmaların yanında, bilim dünyasında kadınların yolunun açılması için çeşitli platformlarda aktif görev almıştır.

Karabağ’dan çekilen Rusya güvenilir müttefik değilmiş Rüzgar Aksoy, Kirli Sepeti dizisine geri dönüyor İzmir'de 4.5 büyüklüğünde deprem
Sonraki Haber