Boza nasıl yapılır? Evde boza yapımı tarifi | Boza nasıl pişirilmeli?

Boza nasıl yapılır? Evde boza yapımı tarifi ve malzemeleri haberimizde. Boza, yaklaşan sonbahar ve kış mevsiminin vazgeçilmez tatlarından biridir. İçeriğinde yoğun B vitamini olan ve sindirim için yararlı bakteriler barındıran boza evde nasıl yapılır? İşte detaylar...

Boza nasıl yapılır? Evde boza yapımı tarifi ve malzemeleri nelerdir? Boza, sindirim için yararlı bakteriler barındıran ve B vitamini deposudur. Evde boza yapmak ise vatandaşların en çok merak ettiği konulardan birisidir. Sizler için boza nasıl yapılır, malzemeler ne lazım? sorularının yanıtlarını derledik.

BOZA NASIL YAPILIR? EVDE BOZA YAPIMI TARİFİ

Boza Tarifi İçin Malzemeler

2 su bardağıkalın bulgur
1/2 su bardağıpirinç
6 su bardağı su

Kıvamını ayarlamak için:
1 su bardağıtoz şeker
5 su bardağısu

Maya karışımı için:

1 tatlı kaşığıyaş maya
1 yemek kaşığıtoz şeker
1 su bardağıılık süt

Servisi için:

1 su bardağıleblebi
1 yemek kaşığıtarçın
Boza Tarifinin Püf Noktası
Bozayı; güneş görmeyen, karanlık ve serin bir ortamda mayalanması için bekletmeye dikkat edin. Isı, bekleme esnasında bozanın tadını olumsuz yönde etkileyecektir.

Boza Tarifinin Pişirme Önerisi


Bozayı tatlandırmak ve kıvamını ayarlamak için; sonradan katacağınız toz şeker ve suyu azar azar ekleyin. Kıvam ve tadını aralarda kontrol edin. Kıvamını yeterli buluyorsanız tüm suyu eklemeyebilirsiniz ancak buzdolabında muhafaza edeceğiniz boza, bekledikçe koyulaşmaya devam edecektir.

Boza Tarifi Nasıl Yapılır?
Bol suda yıkadığınız pilavlık kalın bulgur ve pirinci, derin bir tencereye aktarın. Suyunu katıp, iyice yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın.

Püre haline gelen bulgurlu pirinç karışımının suyunu süzdürdükten sonra ince delikli bir süzgeçten geçirin. Posa kısmını kullanmamak üzere atın.

Süzgeçten geçirdiğiniz bulgur lapasını tamamen soğuması için oda ısısında uzun bir süre bekletin.

Bozanın ekşimesini sağlayacak olan maya karışımı için; ılık süt, yaş maya ve toz şekeri ayrı bir kapta karıştırın.

Oda ısısında soğuyan lapa karışımını büyük boy bir tencereye aktarın. Hazırladığınız maya karışımı ile karıştırdıktan sonra kapağını kapattığınız tencerede, güneş görmeyen bir ortamda 24 saat kadar bekletin.

Mayalanması için beklettiğiniz boza karışımının kapağını ara sıra açıp, havalanmasını sağlayın.

Uzun süre bekleyen bozaya toz şekeri ve sonradan ilave edeceğiniz suyu azar azar ekleyip, kıvamını ayarlayın.

Tercihen soğuması ve bir parça daha kıvam alması için; buzdolabında beklettiğiniz bozayı, kavrulmuş leblebi ve tarçın ilavesiyle servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.

İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan Tokat'taki depreme ilişkin açıklama 18 Nisan 2024 Perşembe TJK at yarışı saatleri açıklandı! Türkiye gece yarısı beşik gibi sallandı! Tokat'ta bir deprem daha!
Sonraki Haber