Boris Johnson yoğun bakıma alındı...

İngiltere Başbakanı Boris Johnson yoğun bakıma alındı. Johnson'un koronavirüs testi 27 Mayıs tarihinde pozitif çıkmıştı. Başbakanın yokluğunda ise ülkedeki gelişmelere ilişkin kararların alınacağı toplantıların tamamına Dışişleri Bakanı Dominic Raab'ın başkanlık edeceği açıklandı.

Başbakanlık'tan dün akşam yapılan açıklamada, Johnson'ın sağlık ekibinin tavsiyesi üzerine yoğun bakıma kaldırıldığı yer aldı.

BBC SON DURUMU AKTARDI

BBC Politika Editörü Laura Kuenssberg kararın, gerekmesi ihtimaline karşı Johnson'ı solunum cihazına yakın tutmak için alındığını aktardı.

BBC Bilim ve Sağlık Muhabiri James Gallagher, Johnson'ın bilincinin açık olduğunu ve solunum cihazına bağlı olmadığını berlitti.

BBC Politika Muhabiri Chris Mason ise Johnson'a yoğun bakıma girmeden önce oksijen verildiğini söyledi.

KRALİÇE DURUMU YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre Kraliçe 2. Elizabeth, Johnson'ın durumuyla ilgili düzenli olarak bilgilendiriliyor.

27 Mart'ta koronavirüse yakalanan ve ateşinin düşmemesi nedeniyle dün hastaneye kaldırılan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 6 Nisan günü öğlen saatlerinde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "rutin testler için hastaneye gittiğini ve kendisini iyi hissettiğini" yazmıştı.

İngiltere Yerel Yönetim ve İskan Bakanı Robert Jenrick, koronavirüs nedeniyle dün gece hastaneye kaldırılan Başbakan Boris Johnson'ın hastanede birkaç gün daha kalmasının ihtimal dışı olmadığını, ancak "kısa süre sonra" başbakanlık ofisine dönmesini beklediklerini belirtmişti.

DIŞİŞLERİ BAKANI'NA TALİMAT

BBC Politika Editörü Laura Kuenssberg, Başbakan Johnson'ın Dışişleri Bakanı Dominic Raab'dan yerine vekalet etmesini istediğini aktarıyor.

Raab, Johnson'ın Pazar akşamı hastaneye kaldırılması üzerine Pazartesi sabahki kabine toplantısına da başkanlık yapmıştı.

RAAB: JOHNSON'IN KORONAVİRÜSE KARŞI PLANINI UYGULAMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Johnson'ın yoğun bakıma kaldırılması konusunda bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Raab hükümetin, Johnson'ın koronavirüsü yenme planını uygulamaya devam edeceğini söyledi.

Raab, "Başbakan güvenilir ellerde ve onun gösterdiği doğrultuda ilerlemeye odaklanacağız" dedi.

NE OLMUŞTU?

27 Mart'ta, 55 yaşındaki Boris Johnson'ın koronavirüs testinin pozitif çıktığı açıklanmıştı. Johnson o günden beri tedavi görüyor.

Çoğu kişide belirtiler 10 gün içinde geçse de Johnson'ın belirtileri kötüleşti.

İngiltere'de ana muhalefetin yeni lideri Keir Starmer, Başbakan Boris Johnson'ın yoğun bakıma alınmasıyla ilgili Twitter üzerinden bir mesaj paylaştı.

Cumartesi günü İşçi Partisi liderliğine seçilen Starmer, "Korkunç derecede üzücü bir haber. Bu son derece zor dönemde bütün ülkenin iyi dilekleri, Başbakan ve ailesiyle" dedi.

Bir siyasi liderin ülkeyi yönetemeyecek kadar hasta olması sık rastlanan bir durum değil.

İngiltere'de bu örnek en son 2003'te, Başbakan Tony Blair kalp şikayetleri nedeniyle hastaneye kaldırıldığında yaşanmıştı.

YOĞUN BAKIM, JOHNSON'IN SAĞLIK DURUMU HAKKINDA EN NET GÖSTERGE

Yoğun bakımlarda doktorlar en kötü durumdaki hastalarla ilgilenirler. Yani Johnson'ın yoğun bakıma kaldırılması, ne kadar hasta olduğu konusunda en net gösterge.

Durumuna dair tüm detayları bilmiyoruz fakat bize bilincinin açık olduğu ve solunum cihazına bağlandığı söylendi.

Yoğun bakımdaki her hasta solunum cihazına ihtiyaç duymuyor. Fakat üçte ikisi ilk 24 saat içinde bir süreliğine ihtiyaç duyuyor.

Bu ciğerlere saldıran, zatürre ve solunum zorluğuna yol açan bir hastalık. Kovid-19 hastalarının bedenleri, kana yeterli miktarda oksijen geçirerek organlara ihtiyaç duydukları oksijeni ulaştırmakta zorlanıyor.

Kovid-19'un henüz bir ilacı yok fakat deneysel aşamada olan çok sayıda ilaç adayı var.

Johnson'ın tedavisi, bedeni virüsle savaşırken organlarına yeterli miktarda oksijen gidip gitmeyeceğine bağlı.

DOMİNİC RAAB'I BEKLEYEN ZOR KARARLAR VAR

İngiltere hükümeti bu krizin başından beri en güncel bilimsel verilere göre hareket edeceklerini açıklamıştı.

Her sabah yapılan kabine toplantılarına tıp ve bilim alanında uzman kişiler de telefonla bağlandı.

Dışişleri Bakanı Raab 6 Nisan'da sabahı yapılan kabine toplantısına başkanlık yaptı ve Johnson hastanede kaldığı sürece de yapmaya devam edecek.

Bu açıdan stratejide bir değişiklik olmayacak.

Fakat Johnson Raab'a, kendisi müsait olmadığı zamanlarda önemli kararları verme yetkisini de verdi.

Bunun içinde güvenlik ve dış ilişkilere dair önemli kararlar da var.

Raab Dışişleri Bakanı olarak bu konularda tecrübe sahibi.

Raab'ın koronavirüs krizi konusunda da önemli kararlar vermesi gerekebilir. Buna finansal kararlar da dahil.

Johnson'ın hastaneye kaldırılmasından birkaç saat sonra konuştuğum Muhafazakar Partili vekiller şok içindeydi. Bakanların ise durumdan bu akşam yapılan bir telekonferans aracılığıyla haberleri olmuştu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın yoğun bakıma kaldırılması sonrası dünyadan geçmiş olsun mesajları paylaşıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emannuel Macron, Twitter hesabından yayınladığı mesajda "Bu zor günde Boris Johnson'a, ailesine ve İngiliz halkının yanındayım. Bu zor durumdan umarım hızla çıkar" dedi.

İzlanda Başbakanı Katrin Jakobsdottir de gün içinde Johnson'a "hızlı bir iyileşme süreci" dilemişti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın kızı Ivanka Trump, dualarının Johnson ve ailesi ile olduğunu söyleyen bir mesaj paylaştı.

Londra Belediye Başkanı Sadıq Khan da Twitter hesabından, Başbakan'ın hızlı iyileşmesi için dua ettiğini açıkladı.

EKONOMİ NE OLACAK?

Boris Johnson'ın yoğun bakıma alındığı haberinin ardından sterlin dolar ve euro karşısında sert bir şekilde değer kaybetti.

Sterlin, dolar karşısında yüzde 0,3 değer kaybederek 1,2229'a, euro karşısında ise yüzde 0,1 değer kaybederek 1,1326'ya geriledi.

(BBC Türkçe)

BORİS JOHNSON KİMDİR?

Alexander Boris de Pfeffel Johnson (d. 19 Haziran 1964 New York, ABD), Britanyalı muhafazakâr politikacı, gazeteci ve Birleşik Krallık başbakanı. eski Londra Belediye Başkanı olan Johnson, daha önce Henley milletvekilliği görevinde bulundu. Ayrıca The Spectator dergisinde editör olarak çalıştı.

Oxford Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra The Times'ta kariyerine başladı. Daha sonra editör asistanı olduğu The Daily Telegraph'a geçti. 1999'da The Spectator'da editör oldu. 2001 Genel Seçimlerinde Avam Kamarasına seçildi ve ülkenin önde gelen siyasetçileri arasında yerini aldı.

İngiltere Muhafazakâr Parti'nin Henley milletvekili iken girdiği yerel seçimlerde, 1 Mayıs 2008 tarihinde Londra Belediye Başkanı seçildi ve 2016 yerel seçimlerine kadar bu görevini sürdürdü. 13 Temmuz 2016 tarihinde David Cameron'un yerine başbakan olan Theresa May tarafından Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı olarak görevlendirildi.

23 Temmuz 2019'da, Muhafazakar Parti'nin lideri seçilmiştir; 24 Temmuz 2019'da Theresa May'in istifasını takiben Birleşik Krallık başbakanı görevini üstlenmiştir. Kabinesini Brexit yanlısı isimler ile kuran Boris Johnson, 31 Ekim itibarıyla Brexit'i gerçekleştirme sözü vermiştir. 12 Aralık 2019’da gerçekleştirilen seçimlerde 650 sandalyeli Avam Kamarası’nda 365 sandalye kazanarak Margaret Thatcher’dan bu yana en yüksek oranda Muhafazakâr Parti zaferini elde etmiş oldu. 20 Aralık 2019’da yapılan oylamayla Johnson’ın Avrupa Birliği ile gerçekleştirdiği Brexit anlaşması 234’e karşı 358 oyla kabul edildi. Bu sonuçla, 31 Ocak 2020 tarihinde Birleşik Krallık, Avrupa Birliği’nden ayrıldı.

Kartal'da devrilen hafriyat kamyonunun altında kalan işçi öldü Ege Denizi'nde gece vakti deprem! Milli Eğitim Bakanı Tekin'den şiddet olayı ile ilgili açıklama
Sonraki Haber