Biontech 3. doz yan etkileri nelerdir? Üçüncü doz Biontech yan etkilere karşı neler yapılmalı?

Koronavirüs salgını ile mücadelede en önemli yöntem olan aşılama uygulaması tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de devam ediyor. Ancak aşıların yan etkileri olduğu da bir gerçek. Peki 3. doz Biontech aşısının yan etkileri nelerdir? İşte Biontech üçüncü doz yan etkilerine karşı yapılması gerekenler...

Aşılama uygulamaları Türkiye'de devam ediyor. Covid-19'a karşı geliştirilen koronavirüs aşıları salgınla mücadelede kritik rol oynuyor. Normalleşmenin sağlanması ve pandemi sürecinin en az hasarla atlatılması amacıyla yapılan aşıların yan etkileri de merak ediliyor.

Pandeminin başlangıcında ilk olarak Çin merkezli Sinovac şirketinin ürettiği Coronavac ve Alman-Amerikan ortak yapımı Pfizer'in ürettiği Biontech aşıları Türkiye'de koronavirüs aşısı olarak uygulanmaya başlandı.

Üçünc Doz Biontech Yan Etkileri Nelerdir?

Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde de yer verdiği Biontech aşısı yan etkileri arasında Yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas ve eklem ağrısı, Kusma, ishal, aşı olunan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi durumlar yer aldı.

Öte yandan İngiltere'de Biontech yan etkileri üzerine yapılan bir araştırma sonucunda 5 yaygın yan etki belirlendi. Araştırmanın sonucuna göre ise aşı uygulanan her 5 kişiden 4'ünün kılunda ağrı oldu. Hastaların yüzde 64'ünde halsizlik şikayeti tespit edildi. Çok nadir de olsa ufak bir grupta baş ağrısı ve titremeye rastlanıldı.

Peki Biontech 3. Doz Yan Etkilere Karşı Neler Yapılmalı?

Aşı uygulanan bölgede ağrı veya şişlik kızarıklı varsa kesinlikle buz uygulanmamalı ancak soğuk uygulama yapılmaldırı.

Yorgunluk, Halsizlik ve titreme görüldüğünde dinlenmeli ve yeterli miktarda sıvı alınmalıdır. Özellikle yorgunluk durumlarında parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılmalıdır.

Diğer yandan 3. doz Biontech yan etkileri kusma ve ishal yaşandığında ise bol sıvı alınmalı ve beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Bu belirtilen yan etkilere karşı uzmanların ortak görüşü ise aşı ertesi dinlenebileceğiniz günlerde aşı olmalısınız.

26 Nisan 2024 Cuma TJK at yarışı programı açıklandı! Gaziantep'te vatandaşları tedirgin etti! 25 Nisan 2024 TJK at yarışı koşu sonuçları belli oldu!
Sonraki Haber