Biden kazanırsa dolar artar mı? ABD seçimlerinin dolara etkisi ne olur?

Joe Biden kazanırsa dolar artar mı? ABD seçimlerinin dolara etkisi ne olacak sorularının yanıtı haberimizde. Joe Biden ve Donald Trump'ın rakip olarak girdiği ABD Başkanlık seçimleri bu akşam sonuçlanacak. İşte detaylar...

Joe Biden kazandırsa dolar artar mı? ABD Başkanlık seçimleri nasıl sonuçlanırsa dolar yükselir? İşte detaylar..

JOE BİDEN KAZANIRSA DOLAR ARTAR MI?

ABD Başkanlık seçimlerini ve bunun gelişen piyasalara olası sonuçlarını Bloomberg HT'ye değerlendiren MUFG Bank Kur Analisti Lee Hardman, anketlere bakıldığında gerçekleşmesi en muhtemel senaryonun "Mavi Dalga" senaryosu olduğunu belirtti.

“Riskli varlıkların olası bir Mavi Dalga'yı memnuniyetle karşılayacaklarını düşünüyoruz” diyen Hardman, Demokratların yürütme ve yasama erkinde çoğunluğu alması birlikte ekonomiyi destekleyecek daha fazla hükümet harcamasının önünün açılacağını söyledi.

Gelişen piyasa varlıklarının, Demokratların yönetimindeki ABD’nin daha düzenli bir ticaret politikası izlemesinden faydalanabileceğine değinen Hardman, “Fed’in faiz oranlarını düşük tutma çabasının yanında Fed’in daha gevşek bir mali politika izlemesi ABD reel getirileri ve dolar üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturacaktır” diye ekledi.

Hardman son olarak, doların ABD’nin artan ikiz borcundan da zarar görmesini beklediklerini belirtti.

"Reel faiz oranları Dolar/TL üzerinde aşağı yönlü bir etki yaratabilecek yükseklikte değil"

Credit Suisse ise 7 Ekim’de yayınladıkları ve Mavi Dalga senaryosu üzerinden piyasa tepkilerini değerlendiren ‘Sweepy Joe’ isimli raporunda, “Demokratların vergileri önergeleriyle hisse piyasalarında risk oluşturduğu düşüncesi, yerini demokrat yönetimlerin para harcamaya istekli olduğu ve merkez bankalarının da onlara ucuz ve verimli bir şekilde bunu yapmaları için yardımcı olacağı düşüncesine bıraktı” dedi.

ABD seçimleri ve Mavi Dalga Senaryosuna değindiği bir diğer raporunda, riskli varlıkların gelecek haftalarda güçleneceğini belirten Credit Suisse, “Bu varlıkların içine gelişen piyasa kredileri ve getirisi yüksek olan gelişen piyasa kurları da dahil” diye ekledi.

“Reel faiz oranlarının dolar/TL üzerinde aşağı yönlü bir etki yaratabilecek yükseklikte olmadığını düşünüyoruz” diyen Credit Suisse, Türkiye’nin kredi marjlarının hala lira üzerindeki baskı ve Merkez Bankası'nın rezerv pozisyonlarına dair beklentiler tarafından yönlendirildiğini belirtti.

"Gelişen piyasalara sermaye akışı daha hızlı toparlanabilir ama Türk Lirası ve Ruble istisna"

Gelişen ülkeler için Mavi Dalga senaryosunu değerlendiren Rabobank Gelişen Piyasalar FX Stratejisti Piotr Matys de Joe Biden seçildiği takdirde gelişen piyasalara sermaye akışının daha hızlı toparlanacağını söyledi fakat Türk Lirası ve Rus Rublesini istisna olarak değerlendirdi.

“Açıkça görülüyor ki Başkan Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Putin’i seviyordu” diyen Matys, ABD’nin S400 satın alımı için Türkiye’ye ve daha önceki seçimlere müdahale ettiği iddiasıyla Rusya’ya yaptırım uygulama ihtimaline dair risklerin Trump’ın kazanamadığı senaryoda artacağını vurguladı.

Mavi Dalganın etkisini bir noktada özetleyen Matys son olarak, “Gelişen para birimleri Biden’ın zaferinden kazançlı çıkabilir fakat TL’nin ve Ruble’nin üzerindeki satış baskısı dördüncü çeyrekte ve 2021 yılı başlarında artabilir” dedi.

kaynak:bloomberg.com

ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde beklentilerin altında büyüdü Yapay zekada maliyet düşmezse geri zeka olacak Hyalüronik Asit nedir? Niçin kullanılır?
Sonraki Haber