Bebeğin 40 çıkması nasıl yapılır? Bir Anadolu geleneği olan bebeğin kırkının çıkarılmasında ve 40 banyosunda yapılması gerekenler

Bir Anadolu geleneği olan 40 çıkarma ya da diğer adıyla kırk uçurulma, anne ve bebeğin 40'ı çıktıktan sonra yapılması gerekenlerden oluşur. Anne ve bebeği için yepyeni bir dönem başlar doğumdan sonra. Bebek kırk gününü doldurtan sonra 40 banyosu yaptırılır. Aynı durum lohusalar için de geçerli. Bu inanışın nedeni de kırk gün boyunca anne ve bebeğinin vücut direncinin düşük olmasıdır. Peki bebeğin 40'ı nasıl çıkarılır? 40 banyosu nasıl yapılır?

Anadolu'da yıllardır devam edegelen bebeğin kırkının çıkarılması ya da 40 banyosu, bebeğin kırk günü doldurması dolayısıyla yaptırılır. Geleneğin devam etmesi ve güçlü bir inanışı olmasının neden anne ve bebeğinin 40 gün sağlıklı ve steril bir ortamda olması gerektiğidir.

Bir bebeğin dünyaya gelişi ile anne ve bebek için yeni bir dönem başlar. Özel bakıma ihtiyacı olan anne ve bebeği için 6 haftayı kapsayan özel bir süreç başlar. Lohusalık dönemi de denen ve halk arasında bebeğin kırkının çıkarılması olarak bilinen 40 banyosu nasıl yapılır?

Çocuk sahibi olan olmayan herkes aslında bebeğin kırkının çıkarılması geleneği hakkında yalan yanlış şeyler bilir. Kimisi bunun dini bir inanç olduğuna inanırken diğer kesim eskilerden kalma bir gelenek olması dolayısıyla yapılmasının ruhen faydalı olabileceğine inanıyor. 40 banyosu nasıl yapılır, kırk banyosu sırasında neler önemlidir?

KIRK BANYOSU NASIL YAPILIR?

Kırk banyosunun yapılışı her toplumda farklı farklı usulde uygulanmaktadır. 40 banyosu yapma işlemi bazı yörelerde bebeğin banyo yapacağı su (40 tas) dolu kovanın içerisine tek tek okunan 40 buğday (pirinç) tanesini atılır ve bu suyla bebek yıkanır. Son olarak bu sudan 40 kaşık su bebeğin başından aşağı dökülür.

Peki bebeklerde kırk nasıl çıkarılır?

Bir aile büyüğünden ‘kırklama annesi’ olması istenir. Bu kişi anneanne, babaanne veya başka bir bilinçli aile büyüğü olabilir.

Bu kişi tarafından anne ve bebeğe kırk banyosu yaptırılır.

Önce bebek, sonra anne hazırlanmış sudan 40 tas su alınarak yıkanır.
Yıkama sırasında çeşitli dualar da okunur.
Anne ve bebek yeni ve temiz kıyafetler giyerek hazırlanır.

Sonrasında 7 ayrı ev gezmesine gidilir.

Günümüzde bir gün içinde 7 ayrı kapı dolaşmanın anne ve bebek açısından oldukça yorucu olabileceği için sadece birkaç aile büyüğüne ziyarete gidilmesinin de yeterli olduğu düşünülmektedir.

Bebeğe, ziyaret edilen evlerdeki kişiler tarafından yumurta, pirinç, un, şeker ve bozuk para gibi çeşitli küçük hediyeler hoş sunumlar ile takdim edilir, merasim tamamlanır.

Kırk Banyosu Nasıl Yapılır?

Kırk banyosu, çeşitli malzemeler ile hazırlanan suyla anne ve bebeğin yıkanması esasına dayanır. Bu yıkanmaya yönelik çeşitli adetler vardır.

Bu adetlere göre;

Öncelikle sabahın erken saatlerinde anne ve bebek uyanır.
Kırklama annesi gelirken yolda ayak basılmamış yerlerden 40 ayrı taş toplar. Taş yerine 40 fasulye veya buğday tanesi de kullanılabilir.

Aile büyüğü banyo suyunu hazırlar. İçine taş, buğday, altın, gümüş, çeşitli mevsim çiçekleri veya gül yaprakları, nazar boncuğu atar.

Suya atılacak tüm malzemelerin dezenfekte edilmesi veya temiz olması gerekir.

Banyo yaptıracak aile büyüğü abdestini alır, ardından bebeğe hazırlanmış sudan 40 tas döker.

Su dökerken çeşitli dualar okunduğu gibi ‘Su aşağı, boyu yukarı olsun. Ömrü de su gibi uzun olsun!’ gibi iyi dilekler yüksek sesle söylenir.
Ardından hazırlanmış aynı su ile 40 tas su da anneye dökülür ve kırklama işlemi sona erer.

SÜLEYMANCILAR FETÖ GİBİ TÜRKİYE İÇİN TEHDİT Mİ OLUŞTURUYOR? Yunanistan'a kaçıyorlardı! Hepsi yakalandı Borsa güne yükselişle başladı
Sonraki Haber