Askeri amaçlar için tohumdan ilham alan 'monokopter' bir İHA üretildi!

Bir tohumdan ilham alan bu dönen İHA başınızı döndürecek. Kanadın ucundaki pervane, hava aracını ileri doğru çekerek, dönmesini ve uçmasını sağlıyor. Uçarken ise, rüzgarda yükselen ve rotoru vızıldayan dev bir tohum kabuğunu andırıyor. Küçük bir katlanır monokopter olan F-SAM, yakında keşif görevlerini yürütebilir.

Popular Science’da yayımlanan bir habere göre, yeni bir uçma yöntemi geliştirildi.

TOHUMDAN İLHAM ALDI

Singapur Teknoloji ve Tasarım Üniversitesi’nden bir ekip tarafından kısa süre önce icat edilen ve tohumdan ilham alan bu tek kanatlı İHA’nın adı F-SAM. F-SAM bir tür ‘monokopter’ veya sadece bir adet döner pervanesi olan bir helikopter.

Mühendisler ilk olarak 1913’te bir monokopter geliştirdi ve hatta, 1915’te test edildi; ancak mürettebatlı bir monokopter yapmaya çalışırken ciddi bir sorun ortaya çıkmıştı: Bir insan pilotun böyle bir aletin içinde başının dönmesi ve bilincini kaybetmesi gerçekten çok kolay. Bu yüzden bu yeni hava aracı türü gerçekleşmek için İHA teknolojisini beklemek zorunda kaldı.

Döndükçe kanat gövdesiyle yukarı doğru itki üreten bir monokopter, bir quadcopter’in birçok hareketli parçasının görevini, kendisine bağlı tek bir pervaneye vererek onu tek bir zarif kanatla değiştirir. Monokopterlerin tasarımı, bir ağaçtan salındığında dönen ve verimli topraklara taşınana kadar havada dönerek süzülen tohumlardan esinlendi.

TAMAMEN ÖZGÜN BİR TASARIM

F-SAM’i sadece diğer İHA’lardan değil, üstelik diğer monokopter tasarımlarından ayıran şey ise kanadının katlanabilir olması, ki bu da İHA’yı uçuş halinde değilken kompakt ve depolanabilir hale getirmekte.

Makalenin yazarları tasarımın avantajını şöyle açıklıyor: “Monokopter platformlarının avantajlarından biri, tohumların uçuş şekli olan otorotasyon için doğal bir yetenekleri olmasıdır. Bu nedenle monokopter, herhangi bir arıza veya vurulma durumunda, otorotasyonda zarif bir şekilde dönerek alçalma yeteneği sayesinde doğal bir emniyet ile donatılmıştır.”

TASARIMIN BİRÇOK AVANTAJI VAR

F-SAM’ın itiş gücünü nasıl ve ne zaman oluşturduğundaki değişiklikler sayesinde, İHA havada kolayca yönlendirilebilir ve böylece bir pencerenin içine ve dışına döngü gibi karmaşık zorluklar arasında gezinmesine izin verilir.

Basit gövdesi ve yüksek manevra kabiliyeti ile F-SAM, askerlerin bir gün ceplerinden çıkarıp kaldırabilecekleri ve bir binanın içini keşfetmek için kullanabilecekleri bir monokopter olarak öne çıkıyor.

Zor olan kısmı ise, F-SAM’a bağlı olan kameranın da dönmesidir. Videoda, yayını izleyen kişinin kendisi dönüyormuş gibi baş dönmesine neden olur veya bunu İHA’nın üzerindeki karmaşık bir stabilizasyon mekanizması ortadan kaldırır.

Shane Kyi Hla Win, IEEE Spectrum’a verdiği demeçte, ‘[F-SAM] tek kullanımlık GPS güdümlü keşif misyonları için iyi bir seçenek olabilir” dedi. “Uçuşuiçin sadece bir aktöatör kullandığı için nispeten ucuza yapılabiliyor. Ayrıca uçuş sırasında çok sessizdir ve indiğinde kolayca kamufle olur. İklimi izlemek gibi farklı görevler için de platforma çeşitli hafif sensörler entegre edilebilir.” diyor.

STANDART HALE GELEBİLİR

Bir cebe sığacak ve elle veya yerden fırlatılacak kadar kompakt olan tuhaf görünümlü F-SAM ile, orduların askerlerine yeni keşif metodları ekleyebileceği görülüyor.

Önden keşif yapması için bir F-SAM göndermek, bir el bombası atmak kadar zahmetsizse, tohuma benzeyen bu keşif İHA’ları, özel bir ekipman olmaktan çıkarak neredeyse standart hale gelebilir.

Kaynak: M5

Türk takımları Avrupa'da bu sezon ne kadar kazandı? Murat Ceylan açıkladı! All Star'da büyük dokunulmazlık mücadelesi... Azerbaycan 'Tarihi bir olay' dedi ve duyurdu!
Sonraki Haber