Anneanne cildi neden pamuksudur?

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Hürriyet'e yazdığı bugünkü yazısında kolajen kazanımımızın neden azaldığı konusuna değindi. Müftüoğlu, yazısında anneannelerimizin cildinin neden pamuk gibi olduğu sorusuna da yanıt verdi.

Hürriyet'teki köşesinde "Kolajenim neden az?" başlıklı bir yazı haleme alan Prof. Dr. Osman Müftüoğlu,  hızlı beslenme kültürünün, düzenli kolajen kazanımımızı azalttığını yazdı.

Anneannelerimizin cildinin pamuksuluğunu da kolajen miktarına bağlayan Müftüoğlu yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Tıpkı probiyotik bakteriler veya omega-3 yağ asitlerinde olduğu gibi ciddi bir “kolajen açlığı ya da kolajen eksikliği” sorunumuz var.

Adına “batı tipi beslenme” de denilen fast food hızlı beslenme kültürü, düzenli kolajen kazanımımızı azalttı. Kolajen zengini iç organlardan (sakatat), kemikli etlerden eskisi kadar sık faydalanmamamız bu sorunun en önemli nedeni.

 Pişirme yöntemlerimizin değişmesi, düşük ısıda uzun süre suda kaynatılan hayvansal besinlerin (etli-kemikli tencere yemekleri) yerini paket etlerin veya fast food yiyeceklerin, kızartmaların, ızgaraların ya da benzerlerinin alması bedenimize giren kolajen miktarını ciddi ölçüde sınırladı.

Kısacası tıpkı probiyotik bakteriler veya omega-3 yağ asitlerinde olduğu gibi ciddi bir “kolajen açlığı ya da kolajen eksikliği” sorunumuz var. Anneannenizin o yaşlı ama pamuksu, ipek gibi pırıl pırıl cildinin tek nedeni “güneşten iyi korunmuş olması” değildir.

Anneannenizin cildi kemikli etler ve paça çorbalarıyla kazandığı doğal kolajen nedeniyle de kırışıksız, canlı ve nemlidir."

Azerbaycan 'Tarihi bir olay' dedi ve duyurdu! Uluslararası Para Fonu'ndan Türkiye açıklaması! O bölgelerde kuvvetli yağış ve fırtınaya dikkat!
Sonraki Haber