Altın yıl sonu ne olur? Altın fiyatları yıl sonu beklentisi nedir?

Altın yıl sonu ne olur? Altın fiyatları yıl sonu beklentisi nedir merak ediliyor. Altın yatırımcılarının en çok araştırdığı konulardan olan altın fiyatları hakkında detaylar haberimizde..

Altın yıl sonu ne olur? Altın fiyatları yıl sonu beklentisi nedir? Habertürk Gazetesi köşe yazarı Gökhan Şen'in köşe yazısında yer alan bilgilere göre altın fiyatları yıl sonu tahminleri haberimizde.İşte detaylar..

ALTIN YIL SONU NE OLUR?

Pandemi sonrasında en iyi performansı yakalayan yatırım aracı nedir diye sorsak sanırım herkes altın der. Amerikan teknoloji hisseleri, dünyanın birçok bono endeksi... Bunlar da diğer şampiyonlar.

Ancak altın kadar ilgi çeken ve çok sayıda insanı ilgilendiren bir ürün bulmak herhalde güç. Türkiye’de de durum bu.

Aslına bakarsanız kovid19 hepimizi vurduğunda altın da bu işten nasibini almıştı. 1.450’li seviyelere kadar çekildikten sonra ralli başladı ve spotta 1.930 doları da aşıp rekoru gördük.


Peki altını bu kadar kısa sürede bu kadar sert şekilde yükselten faktörler neler?

- Kovid krizine karşı merkez bankalarının çok büyük likidite yaratması ve bunu reel sektöre akıtmaları (böylece kağıt paraların değeri altın karşısında düşüyor)

- Doların zayıflaması (Dolar Endeksi 4 ayda 103’ten 94’e indi ve ons altın dolar ile ölçülüyor)

- Ekonomiler epeyce zayıfladı ve hala ikinci dalga riski var (güvenli liman talebi yaratıyor altın için)

- Faizlerin dip yapması (sabit getiri kalmayınca yine faiz ödemeyen ancak değeri düşmeyeceği düşünülen altın alınıyor)

Altın fiyatları yıl başından bu yana ons cinsinden %33 ralli yaptı. Altın bu soluksuz yükselişi yaparken arkadaşları da ona eşlik ettiler. Gümüş (%36) ve paladyum (%16) fiyatları sert yükselirken değerli metallerden sadece platinde hafif bir gerileme görüldü.

Altın yukarı tırmandıkça tahminler de ona eşlik etti. Yıl başladığında oldukça sakin olan altın pandeminin ardından adeta uçtu. Ons yükselişi gram altını da taşıdı. Ocak ayında 300 liralardan alınıp satılan altının gramı bu dalgada 428’e kadar fırladı. Gram altın hesaplanırken formülün içinde Dolar / TL de olduğu için artış bir parça daha yekûnlu oldu.

Şimdi bu sıçramanın ardından ons cinsinden yatırım yapan için de gram altın sahipleri için de soru aynı: Düşer mi çıkar mı?

Birlikte yıl sonu fiyatlarını hesaplamaya çalışalım.

Bloomberg terminaline 31.12.2020 tahminleri giren yatırım kuruluşlarının ortalama altın fiyatı ve Dolar kuru tahminlerini bulmamız yeterli olacak.

Türk Lirası için son 2 ayda güncel tahmin veren 25 kurumun yıl sonu Dolar/TL beklentileri 7,04 seviyesinde.

Spot altının onsu için tahmin veren 16 kurumun yıl sonu tahminlerinin ortalaması ise 1.802 dolarda. Burada da yine son iki ay içinde tahmin veren kurumları kullandım. Belli ki altındaki son ralli analistleri geride bırakmış durumda.

Şimdi bu tahminlere dayanarak yıl sonu gram TL cinsinden değeri hesaplamaya çalışalım. Bunun için yapılacaklar basit. 1 ons altın yaklaşık 31,10 gram olduğu için bir gramın değerini bulmak için altının yıl sonu fiyat tahminin 31,10’a böleceğiz. Daha sonra dolardan TL’ye geçirmek için yine yıl sonunda beklenen kur ile çarpacağız.

Yıl sonu altın ons beklentisi olan 1.802 doları 31,10’a bölerek 1 gramın yıl sonu beklentisini bulalım.

1.802 / 31,10 = 57,94 dolar / gram

57,94 dolar cinsinden gramı TL’ye çevirelim, 57,94 * 7,04 = 408 Türk Lirası

Bu durumda yıl sonu altın ve TL beklentilerinden türettiğimiz 31.12 gram altın fiyatı tahmini 408 liraya işaret ediyor. Bir başka deyişle, altının fiyatı bugünkü fiyatın altında kalır demişler analistler. Belli ki bu rallinin ardından tahminler yukarı gidecek. Örneğin, yıl sonu ons tahminleri 2.000 dolara varırsa bu kez gram altın beklentisi de 453 TL’ye çıkmış olacak.

Belli ki; altındaki bu sert hareket beklentileri çoktan aştı ve piyasa tahminleri fiyatın gerisinde kaldı. Bu sebeple yeni yukarı tahminler de altın fiyatına destek verecek. Diğer yandan, bu tahminlere göre artık fiyat fazlaca gitti. Durum şimdi temel beklentiler ve hayal gücünü zorlar bir hal aldı. Bundan sonrası biraz daha algı, momentum ve kısa vadeli beklentilere göre belirlenecek.

Altın sahipleri için işin kolay kısmı geçti. Zor kısmı başladı.

Deprem uzmanlarından açıklama: Kalitesiz yapılarda yıkıcı olabilir İnci Taneleri pavyon dansı ile Dilber rüzgarı esti! Olympiakoslu oyuncudan Ferdi Kadıoğlu'na skandal hareket!
Sonraki Haber