Altın satışında vergi müjdesi; BSMV binde 2'ye düştü

Hasan Erarslan ymm.hasanerarslan@gmail.com

Daha önceki yazımızda kaydi altın satışına %1 vergi şokunu yazmıştım. Söz konusu yazıda 24 Mayıs 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2568 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 24 Mayıs 2020 tarihinden itibaren binde 2 oranının yüzde 1’e yükseltildiğini, yani, kambiyo vergisi oranının 5 kat arttığını, bu oran artışı dikkate alındığında kaydi altın satışlarının düşeceğini belirtmiştim.

Yaklaşık 4 aylık uygulama süreci yapılan yüksek artışın doğru olmadığını göstermiş olmalı ki, 30 Eylül 2020 tarihli ve 31260 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3031 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden hesaplanması gereken banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) oranı binde 2’ye düşürüldü.

Söz konusu karar, 30.09.2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.

Dolayısıyla karar ile fahiş vergi artışı uygulamasından vazgeçilmiş, olması gereken orana tekrar düşürülmüştür. Yani şimdi ise 5 kat vergi indirimi yapılarak 23 Mayıs 2020 tarihindeki orana geri dönülmüştür.

Buna göre, döviz satış ve fiziki olmayan altın satış işlemlerinde (bankalar nezdinde açılan altın mevduat ya da yatırım hesapları) satış bedeli üzerinden binde 2 oranında BSMV uygulanacaktır.

Bununla birlikte, aşağıda sayılan kambiyo muamelelerinde ise BSMV oranı satış tutarı üzerinden sıfır olarak uygulanacaktır:

Bankalar ile yetkili müesseselerin kendi aralarında veya birbirlerine yaptıkları kambiyo satışları,

Hazine ve Maliye Bakanlığına yapılan kambiyo satışları,

Döviz kredisinin ödenmesine yönelik olarak, döviz kredisi kullanılan ya da kullanımına aracılık eden banka tarafından kredi borçlusuna yapılan kambiyo satışları,

Sanayi sicil belgesini haiz işletmelere yapılan kambiyo satışları,

İhracatçı Birliklerine üye olan ihracatçılara yapılan kambiyo satışları,

• Bankacılık Kanunu uyarınca finansal kuruluş faaliyeti kabul edilen faaliyetlerden en az birini yapan yurt dışında mukim kuruluşlara yapılan kambiyo satışları.

KAYDİ ALTIN KAMBİYO /DÖVİZ MİDİR SORUNU DEVAM EDİYOR

Kaydi altın satışında oran açısından sorun çözülmüş gözükse de altının kıymetli maden yerine kambiyo/döviz olarak değerlendirilmesi sorunu devam ediyor.

Daha önce bahsi geçen yazımızda , Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar’ın 2. maddesi uyarınca; her tür ve şekilde altın , döviz (kambiyo) olarak değil, “kıymetli maden” olarak nitelendirildiğini, 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun 28. maddesinde “Banka ve sigorta şirketlerinin 10.06.1985 tarih ve 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanunu’na göre yaptıkları işlemler hariç olmak üzere, her ne şekilde olursa olsun yapmış oldukları bütün muameleler dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar banka ve sigorta muameleleri vergisine tabidir.” hükmü çerçevesinde bankaların altın alım satım işlemlerinin kıymetli maden satışı olarak nitelendirilip söz konusu kıymetlerin satışı nedeniyle lehe kalan paraların %5 oranında banka ve sigorta muamele vergisine tabi tutulması gerektiğini belirtmiştim.

Yani ister fiziki ister kaydi olsun altın, kıymetli maden olup, kambiyo (döviz) olarak değerlendirilmesi kanuni değildir.

Çözüm önerisi olarak, kaydi altın hesabının kambiyo olarak değerlendirilmek istenmesi halinde, 32 sayılı Karar’ın (h) bendine “kaydi altın vb kıymetli maden hesapları” şeklinde bir ifade eklenerek bu alandaki tüm ihtilafları ortadan kaldıracağını belirtmiştik.

Görüş ve önerimizi tekrarlayarak uygulamaya bu şekilde yön verilmesi doğru ve hukuki olacaktır.

Öte yandan fiziki altına ilişkin herhangi bir değişiklik bulunmamakta olup bankaların fiziki altın satışlarında lehe kalan para üzerinden %5 BSMV hesaplanmasına devam edilecektir.

MEVDUAT FAİZLERİ VE KATILMA HESABI KAR PAYLARINA İLİŞKİN TEVKİFAT ORANLARI DÜŞÜRÜLDÜ

Altın satışındaki vergi müjdesine aynı gün 31.12.2020 tarihine kadar (bu tarih dâhil) uygulanmak üzere mevduat faizleri ve katılma hesabı karşılığında ödenen kar paylarına uygulanacak tevkifat oranları da düşürülerek yeni bir müjde eklenmiş oldu.

30 Eylül 2020 tarihli ve 31260 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3032 Sayılı Karar ile mevduat faizleri ve katılma hesabı karşılığında ödenen kar paylarına uygulanacak tevkifat oranları geçici süreyle düşürüldü.

Buna göre, 31.12.2020 tarihine kadar (bu tarih dâhil) vadesiz ve özel cari hesaplara ve 30/09/2020 ile 31.12.2020 tarihleri arasında (bu tarih dâhil) açılan veya vadesi bu tarihler arasında yenilenen hesaplara ödenecek faizler ve kâr paylarına uygulanacak oranlar;

2) Mevduat faizlerinden;

i) Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dâhil) vadeli hesaplarda %15 iken, % 5

ii) 1 yıla kadar (1 yıl dâhil) vadeli hesaplarda %12 iken, % 3

iii) 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %10 iken, % 0

iv) Enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz oranı uygulanan 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda % 0,

3) Katılım bankaları tarafından katılma hesabı karşılığında ödenen kar paylarından;

i) Vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda %15 iken, % 5

ii) 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda %12 iken, % 3

iii) 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %10 iken, % 0 

olarak yeniden belirlenmiştir.

Hiç kuşkusuz her iki düzenleme de finansal piyasalara olumlu yansıyacağı aşikardır. Yatırımcılar ve tasarruf sahipleri bu müjdelere olumlu karşılık verecektir.

HAS SÖZ

Bütün cihanı araştırdım. Güzel ahlaktan daha üstün bir liyakat bulamadım.

(Hz.Mevlana)

Tüm yazılarını göster