Altcoin Nedir? Bitcoin’in (BTC) Altcoin’lere Etkisi Nelerdir?

Kripto paraların çıkması sonucu oluşan kavramlardan biri olan altcion, kripto para piyasasında birçok durumda Bitcoin’e (BTC) daha iyi getiriler sağladı. Bugünkü yazımızda altcoin’in ne olduğu ve Bitcoin’in altcoin’lere etkisinden bahsedeceğiz.

Ancak şunu unutmamak gerekir ki iyi bir altcoin stratejisi altcoin haberleri ve analizlerinin takibini gerektirir. Zira güncel altcoin fiyatları, sektördeki gelişmelerle ve son dakika haberle birlikte çok fazla değişkenlik gösterebiliyor.

Altcoin Nedir?

Alternatif kripto paraların (alternative coin) kısaltması olarak çıkan altcoin, Bitcoin’den sonra çıkan tüm kripto paralara denir. Bu paraların en önemli özellikleri olarak hepsinin Bitcoin’den sonra gelmesi ve çoğu’nun token olarak işlem görmeleridir. Altcoin’lere örnek olarak Litecoin (LTC), Ripple (XRP), Ethereum (ETH) ve Polkadot’u (DOT) gösterebiliriz.

Altcoin’lerin Tarihi

Altcoin kavramı, 2011 senesinde Charlie Lee’nin Bitcoin’e alternatif olarak oluşturduğu Litecoin ile hayatımıza girdi. 2009’dan beri kripto paralar çıktığı zaman Bitcoin Core yazılımcıları dahil olmak üzere birçok kişinin farklı alanlarda çalışmaları ve geliştirmeleri sonucu altcoin’ler hayatımıza girdi.

Altcoin’lerin Özellikleri Nelerdir?

Altcoin’ler, blockchain teknolojisinin tüm özelliklerini taşır. Yani altcoin’lerde işlem detayları ağdaki her bir bilgisayar tarafından incelenebilir, değiştirilemez ve bilgilerin tamamı bloklar halinde ilerler. Ayrıca Bitcoin dahil olmak üzere birçok proje ise dokümanlarını ve kaynak kodlarını herkesin görebileceği şekilde paylaşır. Bu sayede projeler hakkında bilgi edinebilir ve kodlarını denetleyip gerektiği zaman düzeltebilirsiniz.

Bitcoin ve Altcoin’ler Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bitcoin ve altcoin’ler arasındaki ilk fark, Bitcoin’in para olarak geliştirilmesi ve çoğu altcoin’in tek başına para işlevi görmediğiyle alakalıdır. Bitcoin sadece ödeme sistemi ve işlemleri kişiler arasında merkezi kuruluşlar olmadan gerçekleştirmelerine olanak sağlar. Sonrasında Bitcoin, işlemleri doğrulamak için madencilik aktivitesi aracılığıyla doğrulanması sonucu, problemleri çözmek için gittikçe artan hesaplama gücü ihtiyacı sonucu daha da pahalı hale gelmesindendir.

Altcoin’ler ise, Bitcoin’in mutabakat algoritması ve özellikleri dışında farklı özelliklere de sahip olurlar. İlk olarak çoğu altcoin kullanıcılara kendi ağları üzerinden farklı uygulamalar geliştirmelerini sağlayıp başka özellikler eklerler. İkincisi ise altcoin’ler, madencilik aktivitelerinden doğacak yüksek maliyetleri yönetmek için farklı algoritmaları hayata geçirirler. Bu sayede sistemin hem güvenliği sağlanır hem de daha etkili hale gelir. Son olarak en önemli fark ise çoğu altcoin, üstüne uygulama geliştirebileceğiniz özellikler sunması sayesinde blockchain ekosisteminin değerini ciddi oranda arttırır.

Bazı altcoin’ler üzerinde uygulama geliştiremeyebilirsiniz ama yine de özelleşmiş fonksiyonlar sayesinde birçok işleminizi diğer uygulamalara göre kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Özelleşmiş fonksiyonlara sahip olan altcoin’lere Ripple (XRP) ve Filecoin (FIL) örnek olarak gösterebilirsiniz. Ripple’ın genel amacı ödeme sistemlerinde uzmanlaşan bir platform olduğunu söyleyebiliriz. Kendi uygulamalarınıza Ripple’ın ürünlerini entegre edebilirsiniz ama Ripple ağı üzerinde uygulamalarınızı geliştiremezsiniz. Diğer örneğimizde Filecoin’i göstermiştik. Filecoin ise merkezsiz depolama işlevi görür ve tüm sistem onun üzerine inşa edilmiştir. Filecoin herkese açıktır ve sadece merkezsiz depolama işlevi görür. Onun dışında Ripple gibi herhangi bir uygulama şu an için inşa edilemez.

Popüler Altcoin’ler Nelerdir?

Litecoin (LTC)

İlk altcoin veya dijital gümüş olarak bilinen Litecoin, 2011 yılında Charlie Lee tarafından geliştirilip piyasaya sürüldü. Bitcoin’den farklı olarak sistemde herhangi bir yavaşlama ve gecikme olmaması, madencilik aktivitelerinin sadece CPU ve GPU makineleri üzerinden yapılması ve son olarak işlemlerin onaylanmasındaki hız sayesinde birçok kişinin ilgisini çekti. Piyasaya sürüldükten 5 yıl sonra Charlie Lee’nin elindeki LTC’leri satıp projeden çekilmesi sonucu iyice düştü. Ama Litecoin zaman içinde toparlandı ve Charlie Lee’nin ayrılmasından sonra daha da güçlü bir hale gelince birçok yatırımcının projeye güveni arttı.

Ripple (XRP)

Ripple Labs olarak bilinen firma, 2012’de ödeme sistemlerini geliştirmek amacıyla Kaliforniya’da bulundu. Blockchain teknolojisinin potansiyelini farkeden firma, ödeme altyapılarını iyileştirmek için blockchain teknolojisinden faydalandı ve bunun sonucu olarak ödeme sistemlerinde dünyanın önde gelen firmalarından biri haline geldi. Ama 2017’den itibaren birçok yatırımcının piyasa dolandırıcılığı, piyasa manipülasyonu ve yasa dışı menkul kıymet satışı sonucu kurucuların zenginleşmesi iddiaları yüzünden başta ABD Menkul Kıymetler Komisyonu (SEC) olmak üzere birçok kişinin araya girdiği davalar ile sarsılmış durumda.

Ethereum (ETH)

2015’de blockchain’in gelişmesi için uygulama geliştirilebilecek bir platforma ihtiyaç olduğunu farkeden Buterin, fikrini ilk olarak Bitcoin topluluğuna açtı. Ama Bitcoin topluluğu ağın sadece para olarak kullanılmasını istediği zaman, Bitcoin topluluğundan ayrılıp kendi platformunu hayata geçirdi. 2015’teki kararı sayesinde uygulama geliştirilmesine olanak tanıyan Ethereum, zaman içinde birçok alanın doğup gelişmesine olanak tanıdı.

Bitcoin’in Altcoin’ler Üzerine Hakimiyeti Nedir?

Kripto paralar hayatımıza girdiğinden beri Bitcoin’in piyasa hakimiyetinin olduğu su götürmeyen bir gerçek. İlk zamanlarda Bitcoin neredeyse tekel hakimiyetine sahip olmuşken, zaman içinde daha fazla kripto paranın piyasaya sürülmesiyle beraber piyasa hakimiyeti gittikçe azaldı. Ama yine de piyasa hakimiyetinin azalması Bitcoin’in etkisini tamamen silmedi.

Birçok analist ve trader, kripto paraları değerlendirirken Bitcoin’i baz alırlar. Bitcoin kripto para piyasalarında ana katalizör olarak işlev görür. Yani kripto paralar çoğunlukla Bitcoin’in hareketlerine göre piyasa değeri belirlenir. Kısacası Bitcoin düştükçe çoğu altcoin’ler düşer ve Bitcoin arttıkça altcoin’lerin değeri genellikle artar.

Birçok analist borsalarda tutulan Bitcoin sayısını yakından izler. Eğer yatırımcılar Bitcoin’lerini borsalardan çıkarıp kendi cüzdanlarına koyarsa Bitcoin’in birikim ve değer saklama aracı olduğunun görüldüğü zamandır. Bu da, kripto paralar için boğa piyasasının göstergelerinden biridir. Bunun sonucu olarak birçok yatırımcı Bitcoin yerine daha iyi kazandırabilecek altcoin’lere yönelmelerini sağlar.

Diğer bir yandan birçok yatırımcı, Bitcoin’in aşırı değerli olduğunu düşündüğü zaman ise borsalarda tutulan Bitcoin miktarı artar ve bunun sonucu birçok yatırımcı kar almak için ellerindeki kripto paraları satıp piyasanın düşmesine sebep olur. Bu da birçok analist için ayı piyasasının başlangıcı olduğunu ifade edebiliriz. Özellikle Bitcoin’in piyasa hakimiyetinin %50’nin üstünde olması sonucu piyasa etkisi güçlü bir şekilde devam edecektir. Ama kripto para projeleri artıp geliştikçe zaman içinde Bitcoin’in piyasa hakimiyeti azalacak olsa da, şu an için hala lider konumundadır.

Bitcoin’in Kripto Para Piyasasında Rezerv Para Olarak Görülmesi

Dijital altın olarak bilinen Bitcoin, kripto para piyasaları için rezerv para birimi olarak görülür. Rezerv para birimlerinin özellikleri, uygulandığı zaman ekonomik faaliyetleri büyük ölçekte etkiler ve birçok kurum tarafından kullanılır. Bitcoin ise kripto para piyasalarında aynı işlevi gördüğü için değerdeki oynamalar piyasaları etkileyecektir.

Farklı Nedenler de Var

Bazı durumlar genel tabloya farklı yansıyabilir. Örneğin bazı altcoin’lerin değeri Bitcoin düştüğü zaman artabilir. Ya da farklı durumlarda yatırımcılar aniden piyasaya girip keyiflerini de çıkarmaya eğilimleri olabilir. Bitcoin’in etkisi hakkında çok fazla neden olduğu için hepsini sizlerle paylaşamayız.

Koltuğunu Dora'ya bırakan Özel: İyice yerleşmezseniz kaldırabilirler 24 Nisan 2024 Çarşamba TJK at yarışı programı açıklandı! 23 Nisan 2024 Salı TJK at yarışı koşu sonuçları açıklandı!
Sonraki Haber