Almanya'dan sürücüsüz otomobil atağı

Almanya sürücüsüz araçların trafiğe çıkması yolunda ilk adımı attı. Bu minvalde hazırlanın yasa tasarısı hükümetin gündemine alındı. Almanya tasarıyı kanunlaştırırsa otonom araçların trafiğe çıktığı ilk ülke de olacak.

Deutsche Welle'nin haberine göre, Ulaştırma Bakanı Andreas Scheuer otonom araçlar konusundaki gelişmeyi Almanya‘yı dünyada "sürücüsüz araçları laboratuvarlardan yollara çıkaran ilk ülke" olma hedefine yaklaştıran "kararlı bir adım" olarak tarif etti. 

Almanya'da 2017 yılında trafik yasasında yapılan bir değişiklikle yüksek ya da tamamen otonom araçların kullanılması ile ilgili düzenleme yürürlüğe konulmuştu. Ancak bu düzenleme sürücüsüz araçların bazı şartlar altında kullanılmasına izin veriyor ve bir sürücünün gerektiğinde müdahale etmesi için hazır bulunmasını şart olarak getiriyordu.

Yeni yasal düzenleme ile bir sonraki adımda otonom araçların oldukça karmaşık trafikte dahi bağımsız hareket edebilmelerinin önü açılıyor. Bu durumda da bir sürücünün gerekirse kontrolü devralması hala söz konusu olacak ancak sürücüden yanıt gelmezse araç emniyet şeridinde durarar kendini "minimum risk durumu"na geçirecek.

ALMANYA'NIN HEDEFİ 2022

Ulaştırma Bakanlığı 2022 yılında otonom araçları kısa mesafelerde mesela havaalanları ya da fuar alanlarına yolcu taşıma amacıyla hizmete alma hedefini ortaya koymuş durumda. Bakan Scheuer otonom araçların büyük bir potansiyel taşıdığını ifade ederek yasa tasarısının Federal ve Eyalet Temsilcileri Meclisi'nde tartışılacağını kaydetti.

Alman Otomotiv Endüstrisi Derneği (VDA) de otonom araçların önümüzdeki yıllarda dinamik bir şekilde gelişme göstereceğine dikkat çekerek bu adımın Almanya için olumlu olduğunu vurguladı. Dernek Başkanı Hildegard Müller, Federal ve Eyalet Temsilcileri Meclisi'ne hızlı hareket etmeleri çağrısı yaptı.

Ancak Verkehr & Smart Mobility dergisinde 2 bin 500 kişiyle yapılan bir anket Almanların büyük bir kısmının otonom araçlara şüphe ile baktığını ortaya çıkardı. Ankete katılanların yüzde 58,5'i otonom araçların trafiği daha güvenli hale getireceği inancında değil. 

Koltuğunu Dora'ya bırakan Özel: İyice yerleşmezseniz kaldırabilirler 24 Nisan 2024 Çarşamba TJK at yarışı programı açıklandı! 23 Nisan 2024 Salı TJK at yarışı koşu sonuçları açıklandı!
Sonraki Haber