Pfizer aşısı yaptıran 10 kişi öldü

Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısı tüm dünyada tartışmalara neden oldu. Aşı yaptıranların birer birer hayatını kaybetmesi endişeleri artırırken, bir kötü haber de Almanya'dan geldi. Ülkede aşı yaptıran 10 kişinin yaşamını yitirdiği belirtilirken, sebebi araştırılan ölümlerin 79 ila 93 yaş arasındaki kişilerde gerçekleştiği ifade edildi.

İlk olarak Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyanın şu an üçüncü dalgasını yaşadığı koronavirüs salgınıyla mücadele sürüyor. 

Ülkeler birer birer aşılama faaliyetlerine başlarken, kullanılan aşılar da tartışma konusu oldu. Pfizer ve BioNTech şirketleri tarafından geliştirilen koronavirüs aşısını yaptıran kişilerin hayatını kaybetmesi ise endişelerin artmasına neden oldu.

Bu aşıyı kullanan Almanya'da aşılanan 842 bin kişiden 10'u aşı olduktan sonra yaşamını yitirdi. Paul Ehrlich Enstitüsü, 10 kişinin ölüm sebebini araştırmaya başladı.

YAŞAMINI YİTİRENLERİN HEPSİ İLERİ YAŞTA

Enstitünün Sağlık Ürünleri Bölümü Başkanı Brigitte Keller-Stanislawski, konu ile ilgili yaptığı açıklamada yaşamını yitirenlerin 79 ila 93 yaşlarında olduğunu kaydetti.

Bu kişilerin daha önce hastalık geçmişleri bulununduğunu ifade eden Keller-Stanislawski,  aşının yapılması ile ölüm arasındaki sürenin birkaç saat ile 4 gün arasında değiştiğine dikkat çekti.

HAYATINI KAYBEDENLERİN DURUMU AĞIRDI

Koronavirüs aşısı yaptıran bu kişilerin durumunun ağır olduğunu ve birden çok hastalığı olduğunu söyleyen Keller-Stanislawski "Elimizdeki bilgiler ışığında bu kişilerin hastalıkları nedeniyle vefat ettiklerini ve bunun aşılanma sürecine denk geldiğini tahmin ediyoruz." diye konuştu.

Öte yandan aşı yan etkileri ile ilgili de bilgilendiremde bulunan Keller-Stanislawski bugüne kadar 51 kişide ağır, 325 kişide hafif yan etkiler görüldüğünü, bunun beklenen bir sonuç olduğunu sözlerine ekledi.

NORVEÇ'TE PFİZER AŞISI YAPILAN 23 KİŞİ ÖLDÜ

Diğer yandan, Norveç'te Pfizer'ın BioNTech'in koronavirüs aşısının vurulduğu 23 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü, aşının hastalığı olan 80 yaş üstündekiler için riskli olduğunu duyurdu.

BELÇİKA'DA AŞI OLAN KİŞİ 5 GÜN SONRA HAYATINI KAYBETTİ

Belçika'da ise aynı aşıyı yaptıran 82 yaşındaki bir kişi, aşıdan 5 gün sonra hayatını kaybetti. Belçika Federal İlaç ve Sağlık Ürünleri Ajansı (FAMHP), ölümün aşı ile ilgili olup olmadığının araştırıldığını duyurdu.

ABD'DE DOKTOR ÖLDÜ

ABD'de de Gregory Michael adlı doktor aşıdan 2 hafta sonra hayatını kaybetti. Florida'da bir hastanede çalışan Gregory Michael'ın, 18 Aralık'ta aşının ilk dozunu aldıktan 3 gün sonra ellerinde ve ayaklarında küçük lekeler ortaya çıktı. Yoğun bakıma alınan Michael, kısa süre sonra hayatını kaybetti.

PORTEKİZ'DE DE HEMŞİRE YAŞAMINI YİTİRDİ

Portekiz'de 30 Aralık 2020'de Pfizer-BioNTech'in geliştirdiği Kovid-19 aşısını olan Portekiz Onkoloji Enstitüsü Pediatri Bölümü'nde (OPI) çalışan 41 yaşındaki hemşire Sonia Acevedo 2 gün sonra hayatını kaybetmişti.

14 ilde FETÖ’ye yönelik 'Kıskaç-12' operasyonu! 60 şüpheli yakalandı Şartlar Fed’i faiz indirimine zorluyor Beşiktaş'ta Tayyip Talha formasını geri almaya hazırlanıyor
Sonraki Haber