Albayrak: Bu millet salak değil, bu halk saf değil

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Trabzon'da düzenlenen 'Adım adım ekonomi' programına katıldı. Burada iş dünyasının temsilcilerine açıklamalarda bulunan Albayrak, yaz aylarında ticari fazla verilen sürece girileceğini belirtti. Enflasyonda tek hanelerin eylül ayında görüleceği müjdesini veren Bakan Albayrak, dolar toplayıp satmak için artmasını bekleyenlere de "Daha çok beklersiniz" sözleri ile seslendi. Halkın her şeyin farkında olduğunu belirten Albayrak "Bu millet salak değil" dedi

Albayrak'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Göreve geldiğimiz günden itibaren türlü zorluklara göğüs germek zorunda kaldık. Hayata geçirdiğimiz birçok reformla 2008 küresel krizini en az etkiyle atlatan ülke olduk.

2017 referandumunda yeni sisteme evet diyen seçmenler de istikrarlı ve güçlü ekonomiye katkı sundu. En önemli yol haritamız göreve geldiğimiz dönemde ele aldığımız yeni ekonomi planı oldu.

Bu yılın ilk çeyreğinde büyümede çok daha iyi bir performans gördük. 

Seçime rağmen ekonomide mart ayı şubattan daha iyi. İkinci çeyrekten itibaren ülkemizi hedeflediğimiz potansiyel büyüme gücüne ulaştıracağız.

Yaz aylarında turizmin de canlanması ile cari fazla sürecine gireceğiz.

İlk çeyrekte geçtiğimiz yılın son dönemindeki daralmayı dolduruyoruz. 

Gezi süreci bir başladı, faizler 7-8-9'a çıktı.

Köklü ve kalıcı dönüşüm için şu an ilk adımları atıyoruz.

Şubat'ta kredi tarafındaki artış 43,5 milyar TL civarında.

Ekim sonrasında faizler 20'lerin altına inmeye başladı. 

İş dünyası işin siyasi ve operasyon tarafını çok iyi görüyor.

Son üç senede 5 tane seçim oldu. 6 ayda bir seçim oldu. Bundan sonra 4.5 sene seçim yok. Bu çok önemli. Bu süreç çok daha istikrarlı bir döneme girecek.

En kısa sürede faizleri ve enflasyonu tek haneli rakamlara indireceğiz.

Ağustos-Eylül aylarında döviz toplayıp da 14 - 15 liraya çıksın da satalım diye bekleyenler daha çok beklersiniz. Hele seçimde sonra daha çok beklersiniz... 

Yüksek enflasyon uluslararası rekabeti ve faizi de etkiliyor.

İlk 2,5 ayda yaklaşık 70 milyar lira piyasaya sıcak para girdi.

Yüksek enflasyon yaşamanın çok sancısını çektik. Uluslararası rekabeti de olumsuz etkiliyor, faizi de olumsuz etkiliyor.

Bu yıl borç, finansman ihtiyacımız yok.

Enflasyon üzerindeki baskının gıda fiyatlarındaki spekülatif artışı sınırlamak amacıyla tanzim satış noktalarını devreye aldık. Özellikle bu mevsimsel etkilerden de kaynaklanan enflasyonist baskıları azalttı.

Hazine'nin parası bol, rahat, bu yılı kapattık.

Enflasyonla mücadelede katı ve kararlıyız.

Enflasyonu yüzde 19'lu seviyelere getirdik.

Tanzim satışların devreye girmesiyle fiyatlar yarı yarıya düşmeye başladı.

Eylül ayı gibi enflasyonda tek haneli rakamları göreceğiz...

Enflasyonda 2019 hedefi 15,9 idi ancak çok daha iyi sonuç alacağız, faiz de aynı şekilde düşecek.

Şubat ayında istihdam kaç yüz bin etkisi olacağını göreceğiz. Mart'ta istihdam Şubat'tan daha iyi şartlar göstermeye başlamış. Nisan'da çok daha güçlü bir istihdam rakamına doğru ilerliyoruz.

Atılan adımlarla birlikte açıklanacak istihdam rakamlarında iyileşme göreceğiz.

İstihdam taahhütlerini takip edeceğiz, gerekli adımlar atılacak.

Faizlerdeki iyileşmeler daha iyi noktalara gelecek. İşletme kredilerinde yüzde 20'nin altını gördük.

Yurt dışına gittiğimiz her yerde şaşkınlık var. Türkiye çok hızlı bir refleks gösterdi. Biz yeni başladık. Bugün dünden yarın da bugünden iyi olacak.

Birileri hayal kuruyor. Saddam Hüseyin diye biri vardı hatırlıyor muyuz? Hafız Esad diye biri vardı öldü oğlu geldi Suriye'nin durumu ortada. Bütün bu operasyonlara rağmen teker teker dominonun taşları yıkılmasına rağmen birileri hayretle Türkiye'yi izliyor.

Ağustos'ta yaşanan saldırılardan sonra 'Türkiye 4 çeyrek küçülecek" diyenlerin ağzına lafı tıkayacak bir refleksle sürecin üstesinden geldik.

1 Nisan'dan sonra ekonomide altyapıyı güçlendireceğiz.

Yaşanan olumlu gelişmeleri halk görüyor. 31 Mart'ta bu kirli siyaseti ortaya koyanlar gerekli tokatı yiyecek. Bu millet salak değil, bu halk saf değil...

Türk Yıldızları'ndan nefes kesen gösteri Antonio Conte kimdir? Antonio Conte kaç yaşında, nereli? Harekat öncesi PKK'dan CHP'ye 5 ödev!
Sonraki Haber