AKS nedir? Alişan'ın son model Range Rover'ının AKS'ı neden kırıldı? AKS çeşitleri ve arızaları?

AKS nedir? ünlü sanatçı Alişan'ın ailesiyle birlikte geçirdiği kaza sosyal medydanın gündemine oturdu. Son model Range Rover ile yaklaşık 30 metre sürüklenen Alişan ve ailesinin sağlık durumu iyi. Kazadan sonra Aracın AKS'ının kırıldığı bilgisi geldi. Vatandaşlar AKS nedir, neden kırılır sorularına yanıt arıyor. Son model Range Rover'ın aksı nasıl kırılır? İşte detaylar...

AKS nedir? Alişan'ın son model Range Rover arabasıyla yaptığı kaza sonrası vatandaşlar AKS nedir sorusuna yanıt arıyor. Son model Range Rover'ın aksı nasıl kırılır merak eden vatanşalar ünlü sanatçının yaklaşık 30 metre sürüklendiği kazayı ucuz atlattığını düşünüyor. Peki Alişan'ın Range Rover'ının aksı neden kırıldı? İşte detaylar...


AKS NEDİR?

AKS halk arasında dingil adıyla da bilinen bir parçadır. Motorlu araçlarda diferansiyel sisteminde çıkan dönme hareketlerinin tekerleklere ileten bir parçadır. Bu parça motorun gücünü tekerleklere aktarır.

AKS bu işlemi yaparken araç üzerinde bulunan kişiler de dahil tüm yükü üstlenir. Bunlar dışında araçlar hızlanırken veya virajların giriş ve çıkışlarında frene basıldığı zaman aracın güvenliği ve konforunu sağlamakla da görevli bir parçadır.

Diferansiyel de 2 tane AKS bulunmaktadır. Bunlardan birisi sağ taraftadır. Diğeri ise sol taraftadır.

Akslar keçe, rulman ve körüklerden oluşmaktadır. AKS rulmanları kovanda yer almaktadır ve aksların merkezlenmesini sağlarlar. AKS keçeleri ise kovan ile milin arasındaki yağın sızmasını engeller. AKS kovanına monte edilir. Son olarak AKS körükleri aksın 2 bölümünde yer almaktadırlar. Bunlardan biri iç bölüm, diğeri ise dış bölümdür. Görevi dışarıdan gelecek olan yabancı maddelerin rulmanlara girmesini engellemektir.

AKS Çeşitleri ve Arızaları Nelerdir?

AKS araçların sınıflarına göre farklı özelliklere sahiptir. 3 çeşit AKS bulunmaktadır. AKS çeşitleri aşağıda açıklanmıştır.

1) Yarım serbest AKS genellikle 4x4 araba modellerinde, kamyonetlerde ve bazı otomobillerde bulunmaktadır. Bu model araçlarda çok sıklıkla kullanılan bir modeldir.

2) Tam serbest yüzücü AKS mili ise diğer AKS çeşitlerinin tam tersine diferansiyelden gelen dönüş hareketini tekerleklere iletir. Araçlarda yükle ilgili yapılan işler ise tekerler göbeği tarafından yapılmaktadır.

3) Üç seyrek serbest AKS mili ise tekerleklere cıvatalı olarak kullanılır ve bu AKS çeşidinin uç kısmı koni şeklindedir.

ALİŞAN'IN SON MODEL ARABASININ AKSI NEDEN KIRILDI?

Alişan ve ailesinin geçirdiği kaza sonrası yapılan incelemede aracın aksının kırılıdığı bilgisine ulaşıldı. Ancak son model ve zor arazi şartları için geliştirilmiş böylesi bir aracın aksının neden kırıldığı sorusu ise belirsizliğini koruyor.

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Diyarbakır'ı kazanan DEM Parti'den skandal karar! Tokat sallanmaya devam ediyor! 3.2 büyüklüğünde deprem oldu
Sonraki Haber