Ailenin Yeni Üyesi

“Ailenin Yeni Üyesi” bir TRT Belgesel ürünü.

Sunucu, Avrupa kökenli Müslüman aktör Reşat Strik.

Farklı coğrafyalarda çekilmiş bölümleri, toplumsal yapının çekirdekten sergilendiği formatta.

Tablonun, küçük bütünden genişleyip yansıtılması, insan belgeselciliğinde geneldir.

Ancak dışarıdan açıklamak yerine, yaşama dâhil olunma; evden biri olarak uyanıp günlük işlere koşarak, dinleyerek, hissederek anlatım yeni bir şey.

Reşat Strik’in odaklarda, belirli bir ailenin ferdi sayılması; alışılmış yöntemlerden daha sıcak ve insani bir yaklaşım.

Endonezya, Hindistan, Afrika, Türkiye ve daha birçok yeri konu alan fasılları akış içinde gördüm.

Ele alınmış çoğu hikâye fazlasıyla çarpıcı.

Örnek; Uzak Doğu toplumlarından Traja’ların hayatı... Ölüyü mumyalayıp görkemli cenaze töreni ile kaya mezarlara yerleştirmeleri. Belli periyodlarla bakım yapıp eve getirme adetleri şok ediciydi! Sumatra adasındaki Minekabu’ların ana erkil yapısı ise bir o kadar güzel ve eğlenceli!

Maderşahi anlatılarının bir efsane olmadığını, Korjovan’ların oğlu Reşat’tan işitmek gerçek bir dinlence.

Türkiye’de “iç güveysinden hallice” sözünün özetlediği durum, başka bir Müslüman halkın temel geleneklerindenmiş. Hayli ilginç!

Kızın evlenmek istediği delikanlıyı anne babasından istetmesi ve devamının bizdekinin tersi rollerle gelişimi, Sumatra’ da olağan!

Kaçıran varsa tavsiye ederim. Görece, etnik merkezci yaklaşım dışlanarak bakıldığında, manzara zenginleştirir. Tatlı bir izlenceye çeker.

Belgeselin yakın zaman bölümlerinde, Isparta, Rize, Urfa, Tokat, Antep gibi şehirlerimiz ve oralardaki insanımızın hayat kesitleri var.

Meşhur ögeler kullanarak resmetme kolaycılığını bu sunumlarda görmedim. Aksine tenhaya durmuş yaşamlar; onların günlük rutinleri, bakış açıları… Kısacası gerçeklikleri nazikçe açılmış.

Reşat Strick’in insana insan değeri veren yaklaşımı ve bu minvaldeki usta sunumu, fazlasıyla etkileyici. Aynı alanda ilerlemek isteyen gençlerimiz için dikkate değer bir örnek.

Şayet kamu kuruluşu olan TRT’nin asli görevi ülke huzuruna su taşımaksa, hizmet kalitesi arttıkça içimizdeki güven ve umudu katlaması olağan.

Şu halde “Ailenin Yeni Üyesi” için tebrik ve teşekkürler TRT.

Tüm yazılarını göster