Ahtapot yemek caiz mi? Helal mi, haram mı? Diyanet Ahtapot Fetvasını Açıkladı

Ahtapot Yemek Caiz mi? Deniz ürünlerinin bazılarının yenmesi mezhepler arasında ihtilaf oluştursa da Diyanet Ahtapot yenip yenmeyeceği konusunda fetvasını verdi. Ahtapot'un helal mi haram mı olduğu konusunda halk arasında bir tartışma olsa da Hanefi mezhebi ve diyanet fetvasını araştıranlar ahtapot yemek caiz mi sorusunun yanıtını haberimizde bulabilirler.

Ahtapot Yemek Caiz mi sorusunun yanıtı merak ediliyor. Diyanet İşleri Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın ahtapot helal mi haram mı sorusuna verdiği yanıt haberimizde. İşte detaylar...

AHTAPOT YEMEK CAİZ Mİ? HELAL Mİ, HARAM MI?


Hanefi Mezhebine göre ahtapot yemek helal mi? Balık görünümündeki tüm canlıların yenilebileceği bununla birlikte midye, istiridye, salyangoz, ahtapot gibi hayvanların yenmesinin haram olduğu belirtiliyor. Bazı yorumlarda ise balık görünümünde olmayan, sürekli suda yaşayan ama yumurtasını karaya bırakan hayvanların etinin yenmeyeceği belirtiliyor. Hanefi mezhebi yorumunu dinimizde açıkça haram olduğu belirtilmeyen konulara haram denilemeyeceği için genellikle ahtapot yemek helal mi sorusuna helal değil, mekruhtur hükmünü veriyor.

Şafi mezhebi denizden çıkan her şeyin temiz olduğunu belirtiyor. Suda yaşayan hayvanlar konusunda Hanefi fıkhı ile aynı görüşü paylaşıyor. Bununla birlikte karada bir müddet yaşayıp ölen hayvanların ise yenebilmesi için kara hayvanlarına benzemesi şartını koymuştur. Bu durumda ahtapot yemek caiz mi sorusunun cevabı mekruh biçimindedir.
Hanbeli ve Maliki mezhepleri ise denizden çıkan tüm canlıların yenebileceğine hükmetmiştir.

AHTAPOT YEMEK HELAL Mİ, HARAM MI? DİYANET AÇIKLADI!

Ahtapot yemek caiz mi Diyanet görüşü nedir? Ahtapot caiz mi Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından şu şekilde açıklanıyor: Yengeç, ıstakoz, karides, kalamar, midye, kurbağa vs. gibi deniz ürünleri yenir mi?

Kur’an-ı Kerim’de, denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmiştir (Mâide, 5/96; Fâtır, 35/12). Hz. Peygamber de (s.a.s.), “Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir.” (Ebû Dâvud, Tahâret 41) buyurmuştur.

Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir (Kâsânî, Bedâi’, V, 35).

Şafii mezhebinde konuyla ilgili şöyle bir ayrım yapılmıştır: Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, şekline ve ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir. Ancak aslen suda yaşayan fakat karada da yaşayabilme özelliğine sahip olan hayvanlara gelince bunlardan eti yenen kara hayvanlarına benzeyenlerin yenmesi, boğazlanması şartıyla helal, eti yenmeyenlere benzeyenlerin yenmesi ise haramdır. Buna göre kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu’l-Muhtac, VIII, 113,150-152.).

Kaynak:Helalolsun

İzmir'de bugün hava nasıl olacak? Akaryakıta indirim geldi! İşte güncel benzin motorin fiyatları Yedi ilde DEAŞ'a yönelik BOZDOĞAN operasyonu
Sonraki Haber