Adalar'da hiç tay olmamasının sebebi ne?

Adalar'daki fayton krizine tarihçi İlber Ortaylı da taraf oldu. Ortaylı Hürriyet gazetesindeki köşesinde faytonculara sert sözlerle yüklendi ve "Yeni elektrikli arabaları fayton takımının ellerine vermeye kalkmayın!" ifadelerini kullandı.

İstanbul'un Adalar ilçesinde yıllardır süren "fayton" tartışması, bölgede ruam hastalığı görülmesi üzerine yeni bir aşamaya taşındı.

Adalar'daki atlarda ruam hastalığı tespit edilmesi üzerine faytonlara at koşulması 3 ay süreyle durduruldu. Adalar'da itlaf edilen 81 atın sahipleri hakkında da suç duyurusunda bulunuldu.

İstanbul Faytoncular Odası Başkanı ise karara tepki göstererek, "açlık eylemi yapmak" ve "atları ilçeye salmakla" tehdit etti.


Diğer yandan bölgede fayton işleten kişilerle ilgili şok suçlamalar da ortaya atıldı. Eski Adalar Noteri Berran Altuntecim, sakat atların kesildiğini, tayların annelerinden ayrılmaları için uçurumdan atıldığını ileri sürdü.

Bu iddialara bugün tarihçi İlber Ortaylı da köşesinden destek verdi. "Faytonların adadan çıkarılması şart" başlığını taşıyan bir köşe yazısı kaleme alan Ortaylı şu ifadeleri kullandı;

"Marmaris ve Adalar noteri Sayın Berran Altuntecim’in hatıratı gördüklerimizi ve duyduklarımızı perçinliyor, belgeliyor. Asya’nın atçı göçebeleri hayvanları döverek öldürmezler, bu düşünülemez. Bize yük oluyor diye uçurumdan da atmazlar. Bu işi sadece para için yapanlar, at bakımından anlamıyor, hayvan sevmiyor ve arkadaş olarak görmüyor. Bütün adalarda tavlaya (ahır) benzer bir yer gördünüz mü? Zavallı atların bu iklimde nasıl beslendiğini, nasıl sözde dinlendirildiğini herkes bilir. Hakikaten ortada hiç tay olmaması dikkatimi çekmemişti. Meğer uçurumdan atılıp öldürülüyor veya köpeklere bırakılıyorlarmış. Bir de bu işle geçinenlerin başının “Fazla üstümüze varmayın, atları ortaya salıveririz” deyip, biedeb tehdidi de işin cabası oldu."


ORTAYLI'DAN ÖNEMLİ UYARI

Adada ulaşımın elektrikli arabalar ile sağlanması gerektiğini dile getiren Ortaylı bir uyarıda da bulundu. Ortaylı, "Bu işi gerçekleştirecek dürüst ve efendi müteşebbis hayvana şefkat duyan bakıcı ve sürücü bulmak zor. İnsanlarımızın da hayvanların çektiği eziyete pek aldırış etmedikleri anlaşılıyor. Adalar’dan bu atların çıkarılması, yeni güçlü elektrikli arabaların getirilmesi şart. Sakın ola ki atlara gösterdikleri muameleden sonra aynı takımın ellerine elektrikli taşıma araçları vermeye kalkmayın. O da ayrı bir bilgi ve nitelik ister." dedi.

Fenerbahçe - Olympiakos | İlk 11'ler belli oldu Ağrı'da çocuklara kan donduran işkence! O imam gözaltına alındı Tokat'ta deprem nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi
Sonraki Haber