ABD'de kongre baskınına soruşturma

ABD'de seçim sonuçlarının tescil edilmesi amacıyla toplanan kongreye yönelik yapılan baskına FBI tarafından soruşturma başlatıldı. ABD tarihinde ilk kez meydana gelen olayda 4 kişi hayatını kaybetti.

ABD'de Trump ve Biden arasında süren seçim gerilimi dün meydana gelen kongre baskınıyla sonuçlandı. Ülkenin demokrasi tarihinde ilk kez yaşanan bu duruma sadece ABD'den değil, dünyadan da birçok tepki geldi.

FBI, 4 kişinin hayatını kaybettiği 14 kişinin yaralandığı söz konusu baskın olayına ilişkin resmi hesabından açıklamalarda bulundu. FBI tarafından yapılan açıklamada, “FBI, Washington DC'de aktif olarak şiddeti kışkırtan kişilerin tespit edilmesine yardımcı olacak bilgiler aranıyor. İsyan ve şiddeti içeren ipuçlar ve dijital medyada yayınlanan her türlü paylaşım delil kabul ediyor” denildi. Öte yandan FBI resmi sitesinde fotoğraf veya video göndermek amacıyla iletişim kanalları da oluşturdu.

6 OCAK ABD'NİN DEHŞET GECESİ

Olaylar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Washington'daki mitingi sonrasında destekçilerinin barikatları aşarak Kongre'ye girmesiyle başladı. Kongre binası önünde toplanan kalabalık ve polis arasında arbede yaşandı. Yoğun güvenlik önlemleri alan polis, kongrenin de içinde bulunduğu kompleksteki bazı binaları boşalttı.

TRUMP'IN MİTİNGDEKİ SÖZLERİ GERGİNLİĞİ YÜKSELTTİ

Binanın dışında gerginlik ve arbede yaşanırken, içeride ise başkanlık oylaması devam etti. Söz konusu olaylara Trump'ın mitinginde, 3 Kasım 2020'de yapılan başkanlık seçimlerini Joe Biden'ın kazandığını reddederek, asıl kazananın kendisi olduğunu iddia etmesi büyük oranda etkili oldu. ABD Kongresinin bazı Donald Trump destekçileri tarafından basılmasıyla meydana gelen olaylarda 4 kişi hayatını kaybetti, 14 kişi ise yaralandı.

YAĞMA OLAYLARI MEYDANA GELDİ

Ülkede gerilim bir anda artarken, sosyal medyada Trump destekçilerini kongre binası içinde gösteren fotoğraflar paylaşıldı.

Kongre üyelerine sığınaklara inmeden önce gaz maskeleri dağıtıldı. Göstericiler Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin de odasına girdi. Bu sırada bazı yağma olayları yaşandı. Öte yandan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, güvenlik önlemleri kapsamında kongre binasından çıkarıldı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI AÇIKLAMASI

Washington DC Belediye Başkanı Muriel Bowser, kent genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı. Kentte çarşamba günü 18.00'dan perşembe 06:00'ya kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacağı bildirildi.

DC'ye komşu olan Virginia eyaletinde de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Vali Ralph Northam, olağanüstü kararı aldı ve 18.00 itibarıyla Wasgington'la sınırı olan Arlington ve Alexandria kentlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu.

Öte yandan Washington DC’deki olaylar nedeniyle alınan sokağa çıkma yasağının ardından OHAL kararının da uzatılmasına karar verildi. DC’nin Belediye Başkanı Muriel Bowser, OHAL kararının 15 gün uzatıldığını duyurdu.

TRUMP'TAN ÇAĞRI GELDİ

Donald Trump olayların çığırından çıkması üzerine sosyal medya hesabından halka itidal çağrısı yaptı. Trump, "ABD Kongre binasındaki herkesten barış içinde kalmalarını istiyorum. Şiddet yok. Unutmayın, Biz Hukuk ve Nizam partisiyiz -Hukuk'a ve muhteşem erkek ve kadınlarımıza saygı gösterelim" mesajını paylaştı.

CNN, yardımcılarının Trump'a gerilimi yatıştırmak için daha güçlü bir açıklama yapması konusunda baskı yaptığını fakat Trump'ın şimdiye kadar sert bir tavır takınmaktan kaçındığını yazdı.

İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan Tokat'taki depreme ilişkin açıklama 18 Nisan 2024 Perşembe TJK at yarışı saatleri açıklandı! Türkiye gece yarısı beşik gibi sallandı! Tokat'ta bir deprem daha!
Sonraki Haber