ABD'de bilanço artıyor

ABD Kongresinin Donald Trump destekçileri tarafından basılması sırasında çıkan çatışmalarda 4 kişi hayatını kaybetmiş, pek çok kişi ise yaralanmıştı. Ülkeden gelen son bilgilere göre, olaylar sırasında ağır yaralanan bir polis memuru hayatını kaybetti.

ABD'de kongrenin Trump taraflı göstericiler tarafından basılması nedeniyle çıkan olaylarda 50'den fazla polis yaralandı. Meydana gelen arbedede başına darbe alan polis memurlarından birinin hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybettiği öğrenildi.

Ölen polisin kimlik bilgileri henüz açıklanmazken, ülkede meydana gelen olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısı ise 5'e yükseldi.

Kongre Polis Şefliği olayları kontrol altına almakta yetersiz kaldığı gerekçesi ile büyük eleştirilere maruz kaldı.

Güvenlik zafiyetine ilişkin tartışmaların artması nedeniyle Kongre Polis Şefi Steven Sund'ın görevinden istifa edeceği açıklandı.

Kongre Polis Şefliği Sözcüsü Gus Papathanasiou ise Sund'ın 16 Ocak tarihinden görevinden istifa edeceğini açıkladı.

ABD'DE NE OLDU?

ABD'deki olaylar, ABD Başkanı Donald Trump'ın gerçekleştirdiği Washington'daki mitingi sonrasında yaşandı. Trump destekçilerinin barikatları aşarak Kongre'ye girmesi sonucu Kongre binası önünde toplanan kalabalık ve polis arasında büyük bir arbede çıktı. Olaylar sonucunda yoğun güvenlik önlemleri alan polis, kongrenin de içinde bulunduğu kompleksteki bazı binaları boşaltmak zorunda kaldı.

TRUMP'IN MİTİNGDEKİ SÖZLERİ GERGİNLİĞİ YÜKSELTTİ

Binanın etrafında gerginlik ve arbede yaşanırken, içeride ise başkanlık oylaması sürdü. Olaylara Trump'ın mitinginde, yapılan başkanlık seçimlerini Joe Biden'ın kazandığını reddetmesi ve asıl kazananın kendisi olduğunu iddia etmesi sebep oldu. ABD Kongresinin bazı Donald Trump destekçileri tarafından basılmasıyla meydana gelen olaylarda 5 kişi hayatını kaybetti,pek çok kişi ise yaralandı.

YAĞMA OLAYLARI MEYDANA GELDİ

ABD'de gerilim bir anda yükselirken, sosyal medyada ise Trump destekçilerini kongre binası içinde gösteren fotoğraflar yayınlandı.

Öbür taraftan kongre üyelerine sığınaklara inmeden önce gaz maskesi dağıtımı yapıldı. Göstericilerin Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin de odasına girdiği öğrenildi. Bu sırada bazı yağma olayları da meydana geldi. Öte yandan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, güvenlik önlemleri kapsamında kongre binasından çıkarıldı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI AÇIKLAMASI

Washington DC Belediye Başkanı Muriel Bowser, olayların önüne geçebilmek amacıyla kent genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu. Kentte çarşamba günü 18.00'dan perşembe 06:00'ya kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacağı açıklandı.

DC'ye komşu olan Virginia eyaletinde de sokağa çıkma yasağı kararı alındı. Vali Ralph Northam, olağanüstü hal kararı aldı ve 18.00 itibarıyla Wasgington'la sınırı olan Arlington ve Alexandria bölgelerinde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu.

Öte yandan Washington DC’deki olaylar nedeniyle alınan sokağa çıkma yasağının ardından OHAL kararının da uzatılması kararı alındı. DC Belediye Başkanı Muriel Bowser, OHAL kararının 15 gün uzatıldığını duyurdu.

TRUMP'TAN İTİDAL ÇAĞRISI GELDİ

Donald Trump olayların çığırından çıkması üzerine sosyal medya hesabından halka çağrı yaptı. Trump, "ABD Kongre binasındaki herkesten barış içinde kalmalarını istiyorum. Şiddet yok. Unutmayın, Biz Hukuk ve Nizam partisiyiz -Hukuk'a ve muhteşem erkek ve kadınlarımıza saygı gösterelim" mesajını yayınladı.

Öte yandan CNN, yardımcılarının Trump'a gerilimi yatıştırmak için daha güçlü bir açıklama yapması konusunda baskı yaptığını fakat Trump'ın şimdiye kadar sert bir tavır sergilemek istemediğini belirtti.

Tokat Sulusaray'da akşam vakti deprem! Türk takımları Avrupa'da bu sezon ne kadar kazandı? Murat Ceylan açıkladı! All Star'da büyük dokunulmazlık mücadelesi...
Sonraki Haber