ABD Başkanlık seçimleri kaç yılda bir yapılır? Neden halk doğrudan başkanı seçemiyor?

3 Kasım ABD seçim sonuçları! ABD Başkanlık seçimleri kaç yılda bir yapılır? Neden halk doğrudan başkanı seçemez sorularının yanıtı haberimizde. Joe Biden ve Donald Trump'ın rakip olduğu 3 Kasım ABD seçim sonuçları haberimizde.

ABD Başkanı kim seçildi? 3 Kasım ABD seçim sonuçları haberimizde. Joe Biden ve Donald Trump'ın rakip olduğu seçimler kaç yılda bir yapılır? İşte detaylar..

3 KASIM ABD SEÇİM SONUÇLARI!

ABD SEÇİMLERİ KAÇ YILDA BİR YAPILIR?

Seçmen sandığa gittiğinde Seçiciler Kurulu'nu seçmek yerine neden doğrudan başkanı seçmiyor? Delege sayısı alınan oyun yüzdesine göre fark ediyor mu?
ABD'de 200 yılı aşan bir geçmişe sahip olan iki aşamalı seçim sistemi var.

Sandığa giden seçmenler, kayıtlı oldukları eyaletin Seçiciler Kurulu'na göndereceği delegeleri, delegeler de başkan ve başkan yardımcısını seçiyor.

Seçici Kurul'da 538 delege bulunuyor. Eyaletler nüfuslarına göre, bu kurulda belli delege sayılarına sahip.

Maine ve Nebraska hariç, tüm eyaletlerde seçimi kazanan aday tüm delegeleri de kazanmış oluyor. Maine ve Nebraska'da ise adayların aldığı oy oranına göre eyaletin delegeleri paylaştırılıyor.

Başkan seçilmek için Seçici Kurul'da adaylardan birinin toplamda en az 270 delegeye sahip eyaletlerde seçimi kazanması gerekiyor.

Önemli olan delege sayısı olduğundan ülke genelinde en fazla oyu kazanan adayın başkan seçilemediği durumlar da oldu.

Bunun son örneği 2016'da yaşandı. Demokrat Parti'nin başkan adayı Hillary Clinton, ülke genelinde Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump'tan 3 milyon daha fazla oy almasına karşın yeterli delege sayısına ulaşamadığı için seçilemedi.

Sistem, ABD'nin kuruluş döneminde tüm eyaletlere başkan seçiminde söz hakkı tanımak amacıyla geliştirildi.

Bugün ise zaman zaman tartışmalara yol açıyor. Sistemin reforme edilmesini savunanlar bunun demokrasiye ve temsiliyete uygun olmadığını öne sürüyor.

Sistemi savunanlar ise bunun ABD'deki federal yapının en temel taşlarından biri olduğunu ve siyasi istikrar sağladığını belirtiyor.

Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Merkez Bankası nisan ayı faiz kararını açıkladı Diş ağrısı neden olur? Diş ağrısı nasıl geçer?
Sonraki Haber