58. yılında Johnson Mektubu... O satırlar nasıl yazıldı, Türk-Amerikan ilişkilerini nasıl etkiledi?

’58’inci yılında Johnson Mektubu’ dosyası SuperHaber YouTube kanalında yayında...

Gazetelerin birinci sayfasındaki bir satırlık bilgiyle başladı her şey. Daha doğrusu Türk-Amerikan ilişkilerindeki ilk ama son olmayacak sarsıntının temeli o satırlarda gizliydi.

5 Haziran 1964 tarihindeki gazetelerde yer alan o satırlar şu şekildeydi; “İnönü Amerikan Büyükelçisi ile görüştü.”

Türk milleti açısından tarihin akışını değiştirecek görüşmeydi. Dönemin ABD Büyükelçisi Raymond Hare, siyasi iradenin en tepesindeki kişiye, yani İsmet İnönü’ye Kıbrıs’ta “barışı koruyun” mesajını iletmekteydi. Hare, bu görüşmeden sonuç alamadı. Ankara’da aynı yolu bir gün sonra yeniden katetmek zorunda kaldı. Ama bu defa telkinde bulunmak değil, amirlerinin mesajını, yani ABD Başkanı Lyndon Bailes Johnson’un beş daktilo sayfalık mektubunu iletmek için Başbakanlık’a geldi.

Dönemin Dışişleri Bakanı Feridun Cemal Erkin’in de yer aldığı görüşmelerde ortaya konan mektup, NATO’ya giriş süreciyle başlayan Türk-Amerikan dostluğunun üstüne bomba gibi düştü. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı.

5 Haziran’da Türkiye’ye iletilen, tarihe Johnson Mektubu olarak geçecek mektuptu...

’58’inci yılında Johnson Mektubu’ dosyasının tamamını SuperHaber YouTube kanalında izleyebilirsiniz...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN 

2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var... CIA VE MI6 SAHTE ‘SOLCULARI’ NASIL BESLEDİ? Orta Afrika Cumhuriyeti’nde bot battı: 15 ölü Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk... Dubai'de çekilen görüntü sosyal medyada gündem oldu! "İsrail toplumu beyni yıkanmış ve kör bir halde!"