20 bin tankerlik yakıt vurgunu

Silici operasyonunun detayları ortaya çıkmaya devam ediyor. Tespit edilen akaryakıt yolsuzluğunun miktarı adeta dudak uçuklatıyor. Edinilen bilgiye göre, pompa verilerini silen firmalar 5 yılda 20 bin tankere yakın faturasız akaryakıt sattı. Bayiler vatandaşa vermedikleri faturayı yüzde 6 komisyonla şantiye ve taş ocaklarına satıp ikinci vurgun yaptı. Dağıtım şirketlerinin de yer aldığı vurgunda 136 bayi mühürleneceği ve bir daha akaryakıt sektörüne giremeyecekleri öğrenildi.

KOM Daire Başkanlığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü ekiplerinin ortak olarak akaryakıt sektöründe yasadışı faaliyet yürüten şirketlere ilişkin düzenlediği Silici Operasyonu’nun detayları ortaya çıkmaya devam ediyor.

Cumhuriyet tarihinin şu ana kadarki en büyük akaryakıt vurgunu olarak gündeme düşen operasyon için geçtiğimiz Ağustos ayında inceleme başlatıldı. 5 ay süren teknik ve fiziki incelemeler sonucu akaryakıt dolum, alış ve satış verilerinin kaydedilip EPDK’ya gönderildiği otomasyon sistemindeki verilerin bazı bayiler tarafından silindiği tespit edilerek harekete geçildi. Akaryakıt kaçakçılarının yakalanması için MASAK, VDK ve GİB gibi ortaklaşa çalıştı. Vergi müfettişlerinin de yer aldığı süreçte, MASAK’ın suç gelirinin boyuna ilişkin incelemeyi tamamlamasının hemen ardından ise operasyon için düğmeye basıldı.

KOMİSYON KARŞILIĞINDA TAŞ OCAKLARINA SATIŞ

Silme işlemini gerçekleştiren şüphelilerin Konya’da faaliyet gösteren ve birlikte hareket eden iki otomasyon şirketinin sahibi ve çalışanları olduğu tespit edildi. KOM ekipleri, söz konusu firmaların otomasyon sistemi kurarak, aylık ücret karşılığında anlaşmaya vardığı akaryakıt bayilerinin satış verilerini sildiğini ortaya çıkardı. Satış verilerini silen bayiler, sildikleri akaryakıtı faturasız olarak başka bayilerden temin etti. Akaryakıtı faturasız satan bayilerin de, akaryakıtın faturasını yüzde 6 komisyon karşılığında yakıt tüketim kapasitesi fazla olan şantiye, taş ocağı gibi firmalara sattıkları belirlendi. Öte yandan akaryakıtın faturasını komisyon karşılığı satın alan firmaların bu faturayı gider göstererek daha az vergi ödediği, bir de bu satışlara karşılık vergi iadesi aldığı öğrenildi.

AKRABALIK BAĞLARI VAR

Dağıtım şirketlerinin ise yasadışı veya sahte fatura ticaretinden elde ettikleri kazanç nedeniyle sözleşme yaptıkları bayilerinin satış verilerini silmesine müdahale etmediği belirlendi. Bazı dağıtım şirketlerinin sahipleri ile bağlı bayilerinin sahipleri arasında akrabalık ve suç birlikteliği gibi bağlardan dolayı silme işlemini bayilerle birlikte yaptıkları yönünde bilgiler elde edildi.

BİR DAHA BU SEKTÖRE ADIM ATAMAYACAKLAR

Şüpheliler 10 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak. İlgili suçtan elde ettikleri mal varlıklarına ise el konacak. Ayrıca söz konusu akaryakıt satış verilerini silme işlemi yapan 136 bayinin mühürleneceği ve bir daha akaryakıt sektörüne girişine izin verilmeyeceği öğrenildi.

TAM 250 OLİMPİK HAVUZU DOLDURUR

Akaryakıt kaçakçılarının, şüpheli işlemleri EPDK ve Maliye’nin fark etmemesi için İstanbul’da farklı bir sunucu kiraladıkları, korsan sunucunun otomasyon verilerini gönderdiği yasal sunucu ile bağlantısının da bulunmadığı belirlendi. Yolsuzluk yapılan akaryakıt miktarının 250 olimpik havuzu dolduracak kadar yüklü olduğu, miktarının ise 20 bin akaryakıt tankerine denk geldiği ifade ediliyor. Kaçakçılar, akaryakıtı silmek için kullandığı programa oyun sitesi süsü vermiş.

Cübbeli Ahmet'in İsmailağa iddiası: Hükümet operasyon çekecek 25 Nisan 2024 Perşembe akademik kadro ilanları Resmi Gazete'de! 25 Nisan 2024 tarihli Resmi Gazete yayımlandı! İşte kararlar...
Sonraki Haber