11 Milyon fidanın yüzde 90'ı kurudu yalanı

Cumhuriyet Gazetesi'nin "Milyonlarca fidan tutmadı" haberine mercek tutuyor ve kimsenin sormadığı soruları soruyoruz: Cumhuriyet muhabiri söyleneneni anlamıyor mu? Cumhuriyet yazı işleri ne iş yapar?

AK Parti, Gezi Olayları ile başlayan süreç sonrasında yıllardır artan bir şekilde "çevre" hassasiyetine sahip olmamakla eleştirildi.

Bu konuda, gerçeği yansıtmayan ithamlara muhatap olan iktidar partisine, manipülatif haberler ve pek çoğu gerçeği yansıtmayan iddialarla haksız suçlamalar yöneltildi.

AK Parti iktidarında bugüne kadar toplam 4,5 milyar fidanın toprakla buluşturulmuş olmasına, orman varlığının 22,6 milyon hektara çıkarılmasına ve Türkiye'nin dünya genelinde orman varlığını artıran nadir ülkeler arasına girmesine karşın bu yalan haber ve iddialar zaman zaman kamuoyunda da alıcı buldu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN 11.11 KAMPANYASI

Çevre hassasiyeti konusunda son tartışma 11 Kasım 2019'da gerçekleştirilen "11 Milyon Ağaç; Bugün Fidan, Yarın Nefes" kampanyası çerçevesinde yaşandı.

Neydi bu tartışma? Hatırlatalım...

Program kapsamında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde daha yeşil bir Türkiye hedefi için 81 ilde eş zamanlı fidan dikme etkinliği düzenlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Geleceğe Nefes Ol" seferberliği kapsamında, Endonezya'ya ait olan "1 saat içinde en fazla fidan dikme" rekorunun kırılması için eşzamanlı olarak 11 milyon fidan dikildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Ankara'daki fidan dikme törenine bizzat katılarak, ilk fidanı toprakla buluşturdu ve kampanyanın startını verdi.

Erdoğan ayrıca, burada yaptığı konuşmada bundan sonra her yıl 11 Kasım günün saat 11.11'de fidan dikme törenleri düzenleneceğini ilan etti.

AĞAÇ DİKİMİNE MUHALAFET!

Buraya kadar her şey yolundaydı... Program başarıyla gerçekleşti ve Türkiye'nin fidan nüfusuna milyonlarca yeni fidan eklendi.

Ancak eski CHP milletvekili Barış Yarkadaş'ın katıldığı bir televizyon programında konuyla ilgili yaptığı açıklamalar bir anda suyu bulandırdı.

"Geleceğe Nefes Ol" kampanyasına eleştiriler yönelten Yarkadaş "Acı bir gerçeği söyleyeyim" diyerek, dikilen fidanların en az 9 milyonunun tutmayacağını savundu!

Eski CHP'li vekil bu konuda hiçbir uzmanlığı olmamasına karşın, "Bugün o fidanların yüzde 90'ı boşuna dikildi. Çünkü fidan dikme ayı kasım ayı değildir. Fidan dikme ayı mart ayıdır, nisan ayıdır." ifadelerini kullandı.

Barış Yarkadaş'ın söz konusu iddiaları üzerine canlı yayına bağlanan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ise, bu iddiaları çürüterek, "Fidan dikme ayı kasım ayıdır. Ülkemiz için fidan dikilmesi acısından ideal bir aydır. Bu bilimsel olarak da kesin olarak belirlenmiştir." açıklamasında bulundu.


CUMHURİYET GAZETESİ NEDEN O YALANIN PEŞİNE DÜŞTÜ?

Barış Yarkadaş'ın bu yalanlanan iddiasını aylar sonra, bugün Cumhuriyet Gazetesi raftan indirerek yeniden tedavüle sürdü.

Cumhuriyet, bugün birinci sayfadan anons edilen Sena Yaşar imzalı "Milyonlarda fidan tutmadı" haberinde, kampanya kapsamında dikilen 11 milyon fidanın yüzde 90'ının tutmadığını iddia etti.

Gazetenin haberinde "Tarım Orman-İş Sendikası, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 11 Kasım’da 'Geleceğe Nefes' adı altında, 'mevsim şartlarını gözardı ederek' diktiği 11 milyon fidanın yüzde 90’ının kuruduğunu belirledi. Sendikanın incelemesinde, Çanakkale Ayvacık’taki fidanların bakımsız ve kurumaya yüz tutmuş halde olduğu, mevsim şartlarına ayak uyduramadığı görüldü." ifadelerine yer verildi.

CUMHURİYET MUHABİRİ, GÖRÜŞ ALDIĞI "UZMAN"IN NE DEDİĞİNİ ANLAMIYOR MU?

Fakat, Sena Yaşar'ın daha önce de sık sık haberlerini yaptığı bir isim olan Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş'un açıklamaları referans olarak alınan haberde çelişkili noktalar göze çarptı.

"Fidanların dikiminden 2 ay sonra, sahada yapılan araştırmaları" Cumhuriyet’le paylaşan Durmuş'un 11 milyon ağacın bugünkü durumunu bilimsel olarak tespit etmesi için çok uzun ve külfetli bir çalışma yürütmesi gerektiği aşikar... Şükrü Durmuş'un da zaten böyle bir iddiası yok. Bu nedenle haber okunduğunda, Durmuş'un, Cumhuriyet muhabirine Çanakkale ve Ayvacık özelinde yaptığı sübjektif gözlemlerden bahsettiği anlaşılıyor.

Sendika başkanı, Çanakkale ve Ayvacık'ta yaptığı "inceleme"ye dayanarak "Birkaç alanda yaptığımız araştırmada yüzde 90’ın üzerinde fidanın öldüğü görülmektedir." iddiasını ortaya atıyor.

Peki, 11 milyon fidan 81 farklı ile dikildiği halde ve haberde referans olarak görüşü aktarılan kişi kısıtlı bir alandan bahsederken Cumhuriyet muhabiri Sena Yılmaz, "11 milyon fidanın yüzde 90’ının kuruduğunu belirledi." verisine nereden ulaşıyor? Tabii ki böyle bir veriye ulaşamıyor, çünkü böyle bir veri yok! Zaten kısa süre sonra da bakanlık iddiayı yalanladı.

Asıl can alıcı soru ise şu; Türk medyasında bir okul olan Cumhuriyet Gazetesi'nde böyle bir haber nasıl hiçbir yazı işleri müdürünün eleğine takılmadan birinci sayfadan anons edilebiliyor?

Ve diğer muhalif medya organlarında bu haber, "Erdoğan'ın rekor kırmak için diktiği 10 milyon fidan kurudu" başlığı ile kendisine yer bulabiliyor.

Muhalif gazeteciler ya okuduklarını anlamıyorlar ya da kötü niyetlerinin anlaşılamayacağını sanıyorlar!

BAHÇELİ ÜZERİNDEN ERDOĞAN’I TASFİYE PLANI! Kaçak sigara satan şüpheliler yakalandı Fırtına uyarısı verildi! Okullar tatil edildi
Sonraki Haber