Amnezi nedir? İnsan çocukluk anılarını neden hatırlayamaz?

Amnezi nedir merak ediliyor. İnsanların belirli bir yaştan önce yaşadıklarını hatırlayamıyor. Neden bazılarımız çocukluğuna dair anılarını hatırlayamıyor? Bunun sebebi; çocukluk amnezisi. Bu terim bellek yitimi ya da hafıza kaybı olarak adlandırılıyor.

Amnezi nedir, neden bazı insanlar çocukluk anılarını hatırlayamaz sorularının yanıtı haberimizde.

AMNEZİ NEDİR?

Amnezi veya Hafıza kaybı, belleğin (hafızanın) rahatsız olması, bozukluğa uğraması durumudur. Amnezinin nedenleri organik veya fonksiyonel olabilir. Travma veya hastalıklar yüzünden beynin zarar görmesi veya belirli (çoğunlukla sedatif) maddelerin kullanımı organik nedenlerindendir.

Çocukluk çağı amnezisi nedir ve ne zaman meydana gelir?

Çocukluk amnezisi (bellek yitimi/hafıza kaybı) aynı zamanda bebeklik amnezisi yani unutkanlık olarak da biliniyor. Bu durum daha basit tanımıyla biz yetişkinlerin 2-4 yaşlarımız arasında yaşadıklarımızı hatırlayamamız. 2-4 yaş aralığında olaysal bellekte bulunan belirli anılarının zamanı, mekânı, yaşadığımız duygu ve kimle, nasıl, nerede olduğumuzu hatırlayamayabiliyoruz. Yapılan bir araştırmaya göre 7 yaşındayken bu anıların yüzde 60’ını hatırlayabiliyoruz. 8 ve 9 yaşlarındayken ise hatırlama oranı yüzde 40’a düşüyor. Sonuç olarak yaş ilerledikçe anılarımıza dair daha az şey hatırlıyoruz. Yetişkinlik döneminde ise neredeyse hepsini unutuyoruz.

Anılarımız konuşma yeteneğimizle doğrudan bağlantılı

Çocukluk anılarımızı neden hatırlayamadığımıza dair teorilerden biri de, o sırada sözlü olarak iletişim kuramadığımız düşüncesi. Bir anıyı hatırlarken aslında kelimeleri kullanırız ve onu bu şekilde ayrıntılandırabiliriz. Ancak bebeklerin çoğu 2 yaşından önce konuşmaya başlamaz, bu yüzden pek çok şeyi hatırlayamazlar.

Çocukluk çağındaki anıları hatırlayamamızın biyolojik bir açıklaması da bulunuyor. Büyüdükçe, beyinlerimize çok fazla bilgi yükleniyor. Bununla ilgili yapılan bir çalışmada şu sonuca varıldı; “Beyinler çok sayıda yeni hücre geliştirmekle meşgulken, uzun vadeli olacak anıları saklamıyorlar.” Ek olarak, 3-4 yaşından önceki günlük olayları fiziksel olarak bile hatırlayamıyoruz çünkü epizodik hafızamız henüz devreye girmemiş oluyor. Örneğin parka gitmek gibi soyut bir anıyı hatırlarken, orada ne yaptığımıza dair detayları, gördüğümüz yerleri hatırlayamıyoruz.

Amnezi nedir? İnsan çocukluk anılarını neden hatırlayamaz? ile ilgili etiketler sağlık amnezi nedir
GÜNÜN VİDEOSU

Bomba CHP-DEM Parti işbirliği itirafı: Kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler!

CHP'nin ittifak ortağı DEM Parti'nin Zeytinburnu'nda CHP listelerinden seçime giren Meclis Üyesi, DEM'li adayları tanıtarak ittifaka ilişkin itiraflarda bulundu. DEM Partililerin "Zeytinburnu'nda belediye başkan adayları çıkarmadık çünkü kazanamayacaktık. Bizim kazancımız olan Meclis üyelerimizi CHP listesinden aday gösterdik. Bunlar kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler" sözleri gündeme bomba gibi düştü.