AMERİKAN GEMİLERİ SAVAŞ İÇİN Mİ GELİYOR?

SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan ve SuperHaber programcısı Ceyhun Bozkurt ile ‘Haberin Olsun’ yeni bölümüyle yayında…

Ceyhun Bozkurt ve Barış Özkan, ‘Haberin Olsun’un yeni bölümünde Karadeniz’deki Rus-Amerikan geriliminin Türkiye’ye yansımaları ve gözaltındaki emekli amiraller ile ilgili alınan yeni karar konuşuldu.

AMERİKAN GEMİLERİ SAVAŞ İÇİN Mİ GELİYOR?

BOZKURT: BOĞAZDAN GEÇECEK ABD SAVAŞ GEMİLERİNİN PROVOKASYON YAPMA İHTİMALİ VAR!

Ceyhun Bozkurt,Rusya-Amerikan gerginliğindeki son nokta, uzun soluklu bir mücadelenin geldiği aşamadır. Doğrudan bir savaş çıkar mı? Kısa vadede çıkacağını sanmıyorum. Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik sürer. Bu sabaha karşı Ukrayna askeri hayatını kaybetti. Donbass bölgesi ve Kuzeydoğu bölgelerinde gerilim sürer. Hatta bir iddia da şu, Rusya’nın Dinyeper’e kadar olan hattı tutmak istediği. Ukrayna’nın doğusu oluyor. Gerilim muhtemelen Ukrayna içinde sürecek. Ukrayna’ya dışarıdan destek verilecek. ABD gemilerinin bağlantısı da, ABD ve NATO’nun desteği de bu çerçevede ele alınacak. Kısa vadede bir savaş çıkmaz ama Ukrayna’nın içinde silahlı olmak üzere ciddi bir karışıklık yaşanacak. Genel çerçeve şu, Karadeniz yıllardır Türkiye’nin ve kıyısı bulunan ülkelerin ciddi diplomasileriyle gerek sivil gerek askeri diplomasileriyle bir barış denizi halinde. Bunda Montrö’nün etkisi var. Barış denizi olmasında Montrö ile bağlantılı olarak ülkelerin münhasır ekonomik bölgelerini belirlemeleri var. Çevremizde ülkelerin münhasır ekonomik bölgelerinin belirlendiği ve uzlaşı sağlandığı tek deniz Karadeniz. O açıdan da bir sulh var. Bu noktada Ukrayna-Rusya gerilimi bir anda çıkan bir durum değil. Aralarında tarihsel gerilim 1900’lü yıllardan beri var. Sovyet ve Çarlık Rusya döneminde de olan, Soğuk Savaş sonrasında da devam eden bir gerilim. 2013’teki gerilime gelene kadar ciddi gerilimler yaşandı. O gerilimlerden sonra Ukrayna içinde ciddi çatışmalar yaşandı. Bu 7 yıllık süreçte 13-14 bin kişinin öldüğünü biliyoruz. En son da bir Ukrayna askeri hayatını kaybetti. İçeride Rusya yanlıları ile Ukrayna taraftarları arasında ciddi bir gerilim var. Türkiye’nin burada sürekli toprak bütünlüğü dediğim noktalardan biri Kırım ise, diğeri de bu. Doğusunun parçalanması ve Ukrayna’nın Rusya’ya bağlanma ihtimali var. Gerilim bu çerçevede sürecek gibi görünüyor. Bu gerilimi NATO kullanmak istiyor. Çünkü Karadeniz’e bu gerginliği kullanarak girmek ve Rusya’yı Karadeniz’den yani güneyinden kuşatmak. Karadeniz özelinde Ukrayna içinde yapılan hazırlıklar doğal olarak Karadeniz’e de yansıyacak. Bu gerilim bizim işimize gelmiyor. Oranın barış içinde olması, sıkıntı olmaması bizim diğer alanlarda vereceğimiz mücadelede avantaj ama oranın karışması da bir anda bizim etrafımızı da tamamen kuşatılacağımızı gösterir. Rusya açısından iki kritik nokta var. Birincisi, Ukrayna-Karadeniz hattı. Diğeri Güney Kafkasya. ABD gemisini Türkiye mecbur geçirmek zorunda, Montrö bağlamında. Geçecek iki savaş gemisinin provokasyon yapma ihtimali var. Rus donanmasını kışkırtabilirler, bu kışkırtma olası bir silahlı çatışmaya evrilebilir. İki kuvvetin de altyapıyı hazırlamadan bir çatışma yaşayacağını sanmıyorum. Karadeniz’de çıkacak bir Rusya-ABD savaşında ABD maşa tutacaktır. Bir Rus-Amerikan savaşı dünya savaşına evrilir.” ifadelerini kullandı.

Ceyhun Bozkurt ve Barış Özkan ile ‘Haberin Olsun’un tamamını YouTube kanalımızda izleyebilirsiniz...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

AMERİKAN GEMİLERİ SAVAŞ İÇİN Mİ GELİYOR? ile ilgili etiketler ABD Rusya Ceyhun Bozkurt Haberin Olsun Emekli amiraller

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.