Amerika tarihte ilk kime vergi ödemişti?

İzzet Çapa

İzzet Çapa

Gelin hep beraber bir zaman yolculuğuna çıkalım şimdi.

Anadolu topraklarında tarihe doğru bir ufuk turu atalım…

Buğdaydan başlayalım… Günümüzden 12 bin yıl önce Göbeklitepe’te ekilmiş ilk defa toprağa buğday. İlk ekmek burada yapılmış; ilk tapınak da…

Zeytinler ilk olarak Ege kıyılarında sıkılmış; zeytinyağı burada damıtılmış…

Şarap mesela; o da günümüzden beş bin yıl önce Anadolu’da üretilmiş.

Kedilerin Mısır’da evcilleştirildiği düşünülürdü son bulgulara kadar ama yapılan araştırmalar, kedileriyle birlikte Kıbrıs’ta gömülü insan mezarlarında yapılan kazılar, şirin dostlarımızın da ilk olarak Anadolu’da evcilleştirildiğini ispatladı.

Bugün bütün ihtişamıyla İstanbul’u süsleyen Ayasofya, Amerika’nın keşfinden tam 955 yıl önce yapıldı.

Nar, incir, ceviz, vişne, kiraz, badem, nohut, bezelye, çilek, maydanoz, mercimek… Hepsi Anadolu’dan dünyaya yayılmış.

Yazı Sümerler tarafından Anadolu’da bulunmuş, ilk kanunlar bu topraklarda yazılmış.

Para da yine bir Anadolu uygarlığı olan Lidyalılar tarafından 2500 yıl önce icat edilip, kullanılmaya başlanmış.

25 Temmuz 1785 günü, Atlantik’te Amerikan bayraklı bir gemi, Cezayir açıklarında Osmanlı gemileri tarafından ele geçirilmiş. Daha sonra 11 Amerikan gemisi daha Osmanlıların eline geçmiş.

Kongre, 27 Mart 1794 günü Osmanlı denizcilerine karşı koyacak güçte savaş gemileri inşa edilmesi için, Başkan George Washington’a 700.000 altın harcama yetkisi vermiş. Amerikan donanmasının temelleri, Osmanlı tehdidine karşı atılmış sözün özü.

Amerikalılar, 5 Eylül 1795’te bir anlaşma yapmışlar Osmanlı’yla.

Buna göre Amerika, Cezayir’deki esirlerin iadesi ve sancaklarını taşıyan gemilere dokunulmaması karşılığında, peşin 642.000 ve yılda da 12 bin altın ödemeyi kabul etmiş Osmanlı’ya.

22 maddeden oluşan anlaşma Türkçe yazılmış ve Amerika adına Başkan George Washington, Osmanlı adına ise Cezayir Beylerbeyi Hasan Paşa tarafından imzalanmış. Böylece Amerika, tarihinde ilk defa bir başka devlet tarafından vergiye bağlanmış.

Bu yazıyı geçmişle övünmek gibi bir hamaset amacıyla yazmadım. Ve fakat geçmişini unutanlar, onu yeniden yaşamak zorunda kalırlar; hatırlatırım…

Diğer Yazıları