"Altında 2 milyonluk araba, konkordato peşinde!"

Borçların ertlenmesiyle özetlenebilecek olan konkordato ilanlarında adeta patlama yaşanıyor. İş dünyasında adeta 'moda' olan konkordato kararları peş peşe gelirken, bu yaklaşımın arka planı da büyük bir tartışma konusu. Bazı firmalar gerçekten de işletmelerini ayakta tutmak için konkordato yoluna giderken, bir kısım ise fırsatçılık peşinde.

Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör de bugünkü yazısında, "konutta stok ertime planı" tartışmaları üzerinden konkordato ilanlarının perde arkasını kaleme aldı. Güngör, "Zannımca, sektör "Nasılsa hepimiz aynı gemideyiz, kimsenin batmasına izin verilmez" psikolojisine kapılmış. Bu da, piyasada ahlaki çöküntü yaratmış durumda... Bakıyorsunuz, adamın şirketinin borcu dağ gibi... Bankalar borcu yeniden yapılandırıp şirketin işine devam etmesini istiyor. Patron servetinden bir kuruşu şirkete koymuyor. Eşi, çocuğu, kendisi ultra lüks yaşıyor. Masajdan, kuaförden, spor salonundan çıkmıyor." diye yazdı. 

İşte o satırlar:

"Son günlerde konutta "stok eritme planı" tartışmaları aldı başını gitti.
Bir tarafta inşaatçılar, diğer tarafta devlet, öbür tarafta bankalar...
GYODER, KONUTDER ve İNDER stokları devlete yıkan bir taslak ortaya attı. Emlak Konut GYO anında yalanladı. Bankaların böyle bir plandan haberi yok. Hazine ve Maliye Bakanlığı da bildiğim kadarıyla sadece inşaata özel bir çalışma yapmıyor.
Bütün sektörlerin röntgenini çıkarıyor. Ama şimdilik o kadar...
Bence burada asıl mesele konunun dayatmaya çevrilmesinde... Hepimiz inşaat sektörünün Türkiye için önemini biliyoruz.
İstihdama ve büyümeye katkısını görüyoruz.
250 alt sektörü beslediğinin farkındayız.
Ama bunlar tehdit unsuru olarak kullanılamaz.

***
Zannımca, sektör "Nasılsa hepimiz aynı gemideyiz, kimsenin batmasına izin verilmez" psikolojisine kapılmış.
Bu da, piyasada ahlaki çöküntü yaratmış durumda...
Bakıyorsunuz, adamın şirketinin borcu dağ gibi... Bankalar borcu yeniden yapılandırıp şirketin işine devam etmesini istiyor.
Patron servetinden bir kuruşu şirkete koymuyor. Eşi, çocuğu, kendisi ultra lüks yaşıyor. Masajdan, kuaförden, spor salonundan çıkmıyor.
Bir başkasını görüyorsunuz.
Şirketin borcu da stoku da çok.
Fakat, patronun çocukları altında son model arabalarla fink atıyor.
Kendisi yatından, uçağından, Maybach'ından taviz vermiyor.
Diğeri şirketine borçlarından dolayı bir şey olması durumunda kendini garantiye almış... Ya parasını yurtdışına kaçırmış ya da eşinin mücevheratını bile arkadaşının kasasına koydurmuş...

***
Anlayacağız, patronlar zengin, şirketleri borçlu. Devlet babadan destek bekliyorlar! Bu basiretsiz ve hoyrat tüccarlık kafasından bir an önce kurtulmamız gerekiyor.
Biliyorsunuz, bugüne kadar hükümet sayısız destek paketi çıkardı. Faizler düşürüldü. Yabancıya satışın önü açıldı.
Keşke siz de bire 10 kazandığınız fiyatlarda ısrar etmeseydiniz de bu kadar stok biriktirmeseydiniz. Çuvaldızı biraz da kendinize batırın!"

"Altında 2 milyonluk araba, konkordato peşinde!" ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.