Altın yeni haftada ne yaşayacak? İşte görmesi muhtemel seviye

Piyasaların odağında olan ABD istihdam raporu, beklenmedik şekilde güçlü geldi. Bu da durgunluk endişelerini hafifletti. Ayrıca, Federal Rezerv’in agresif para politikası sıkılaştırmasından uzaklaşacağına dair spekülasyonları yıktı.

Bu gelişmenin ardından altın Cuma günü yaklaşık %1’den değer kaybetti. Analistler, piyasayı yorumluyor ve tahminlerini paylaşıyor.

Bart Melek: Bu, altın için iyi bir hikaye değil!

Spot altın Cuma gününün erken saatlerinde %1,5 kadar düştükten sonra günü %0,92 düşüşle 1.774,74 dolardan kapattı. ABD altın vadeli işlemleri ise en son %0,87 düşüşle 1.791,2 dolardan işlem gördü. TD Securities emtia stratejisi başkanı Bart Melek, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Altın son zamanlarda Fed’in şahinlikten güvercinliğe geçeceği düşüncesiyle ralli yapmıştı. Ancak istihdam verileri ABD ekonomisinin güçlü olduğunu gösteriyor. Bu durumun Fed’in daha agresif olmasına neden olması mümkün. Bu da altın için iyi bir hikaye değil.

“Altın fiyatları için bir sonraki katalizör: ABD TÜFE verisi”

Dolar endeksi %0,8 artarak altını off-shore alıcılar için daha pahalı hale getirdi. ABD Hazine faizleri ise verilerin ardından yükselişini sürdürdü. Bu arada fiziki açıdan, Çin’de altın primleri bu hafta ABD ile Tayvan konusunda artan gerilimin tetiklediği güvenli liman talebiyle yükseldi. Bart Melek, tüketici fiyatları verilerine atıfta bulunarak şunları ekliyor:
Jeopolitik konularda bir pop-up olursa, bu altına yardımcı olacak. Ancak sürekli bir ralli olmayacak. Altın fiyatları için bir sonraki katalizör, gelecek hafta ABD TÜFE verisi olacak.

Rupert Rowling: Altının kazançları 1.800 dolarla sınırlanacak

Yüksek faiz oranlarının damgasını vurduğu bir ortam, faiz getirmediği için külçeye zarar verir. ABD’li işverenler Temmuz ayında beklenenden çok daha fazla işçiyi işe aldı. Ayrıca, işsizlik oranı pandemi öncesi düşük seviye olan %3,5’e geriledi. Kinesis Money piyasa analisti Rupert Rowling, bir notta, şu hususların altını çiziyor:

Pozitif istihdam tablosu, Fed’e ekonomiyi resesyona sokma riski olmadan faiz oranlarını yükseltmesi için daha fazla alan sağladı. Bu nedenle altının yukarı yönlü kazançları muhtemelen 1.800 dolarla sınırlanacak.

Rhona O’Connell: Altının, teknik konsolidasyon görmesi mümkün

Altın, Cuma günkü ABD işgücü piyasası verileri öncesinde bir ayın zirvesini geride bıraktı. Ancak Tayvan üzerindeki gerilimler ve düşük ABD faizleri, üst üste üçüncü haftalık kazanç için külçeyi seyrinde tuttu. StoneX analisti Rhona O’Connell, şu yorumu yapıyor:

Tayvan Boğazı üzerindeki artan jeopolitik riskin geçici olması muhtemel. Ancak kesinlikle piyasaların dikkatini çekti. Altın fiyatlarının, son keskin hareketlerden sonra bazı teknik konsolidasyon görmesi mümkün.

Lukman Otunuga: Altın boğalar, bunlardan güç alabilir!

ABD 10 yıllık Hazine bonolarının getirisi düştü. Bu da faizsiz altın tutmanın fırsat maliyetini düşürdü. Ancak dolar yükseldi ve külçe üzerinde baskı yarattı. FXTM analisti Lukman Otunuga, gelişmeleri şu şekilde yorumluyor:

Fed’den daha agresif artış ihtimalini nasıl artıracağı düşünülürse, güçlü bir istihdam raporu altın için kötü haber. Altın boğalar durgunluk korkularından, Avrupa’da devam eden jeopolitik risklerden ve ABD ile Çin arasındaki gerilimlerden güç alabilir.

Altın teknik analizi: Altın piyasaları direnişe giriyor

Piyasa analisti Christopher Lewis, altının teknik görünümünü şu şekilde analiz ediyor. Altın piyasaları, haftanın çoğunu toparlanmaya çalışarak geçirdi. Ancak 1.800 dolar seviyesi büyük miktarda direnç sunmaya devam ediyor gibi görünüyor. Aslında, 1.815 dolar seviyesinde çok fazla arz olduğunu belirtmekte fayda var. Bu yüzden gerçekten yükselişe geçmek için hepsinin üzerine çıkmamız gerekiyor. Biraz kayan bir yıldız oluşturmaya çalışmamız, biraz geri çekilmeye hazır olduğumuzu gösteriyor. Bu da son zamanlarda ne kadar yükselişe geçtiğimizi düşünürsek mantıklı.

Bu mutlaka altının çökeceği anlamına gelmiyor. Ancak Federal Rezerv’in para politikasını sıkılaştırmaya devam etmesi muhtemel. Bu sarı metal aleyhine çalışır. Çünkü faiz oranları yükselmeye devam edecektir. Cuma günkü iş sayısı, eklenen yarım milyondan fazla iş olarak açıklandı. Bu nedenle, Fed enflasyonun yavaşlaması argümanını ileri süremeyeceği için faizlerin artması oldukça mantıklı. Enflasyonla mücadele etmek için ellerinden geleni yapmaya devam ettikleri sürece, bu altın aleyhine olacak. Çünkü faiz oranları daha yüksek olacak. Yani altın depolamak yerine kağıt üzerinde getiri elde edebilirsiniz.

İkinci türev, doların güçlenmesi. Bu da elbette altın almak için bu ABD dolarından daha azına ihtiyaç duyacağı anlamına geliyor. Mutlaka bir tür erime çağrısı yapmıyorum. Ancak bu noktadan sonra, belki de daha önce biraz direnç gördüğümüz 1.750 dolar seviyesine kadar bir geri çekilmenin oldukça mantıklı olduğunu düşünüyorum.
Not: Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi değildir.

Altın yeni haftada ne yaşayacak? İşte görmesi muhtemel seviye ile ilgili etiketler altın ABD seviye borsa
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.